TP-Link Deco E3 İnceleme

İnternet erişim problemi yaşayanlar için özel inceleme: TP-Link Deco E3!

CHIP Online Notu 88
  • Hızlı internet desteği
  • Kolay kurulum
  • Fiyat avantajı
  • Gigabit Ethernet yok

Son dönemde router ve menzil genişleticiler alanında mesh sistemlere rağbet söz konusu. Tek başına router ve menzil genişleticilerden daha mantıklı bir hamle olan mesh sistemler arasında çok sayıda seçenek yer alıyor. Bunlardan pek çoğunu TP-Link markasının Deco ailesinde görebiliyoruz. Daha önce Deco M5, Deco M9 Plus ve Deco E4 modellerini tek tek incelemiştik. Bu kez ise yine Deco ürün ailesinden farklı bir model olan Deco E3 bizlerle.

Deco E3, diğer modellerden farklı olarak aslında toplama bir paket çözüm. Kutu içeriğinde daha önce incelediğimiz Deco E4 tekli cihaz ve yanında da TP-Link Deco M3W ek genişletme ünitesini bulunduran ve adına da Deco E3 denilen bu çözümü avantajlı bir paket şeklinde de nitelendirebiliriz. Zira bu ürünleri piyasada tek tek almaya kalktığınızda, yaklaşık 200 TL daha fazla vermeniz gerekiyor. Deco E3 ise bu haliyle 450 TL civarında bulunabiliyor. Bu anlamda fiyatıyla gayet ideal bulduğumuzu baştan söyleyelim. Peki, Deco E3 ne işe yarıyor? Şimdi bu sorunun cevabına gelelim.

Deco E3 Ne İşe Yarıyor?

Deco E3 Ne İşe Yarıyor?

Deco E3, başta da söylediğimiz gibi bir mesh WiFi sistemi. Özellikle 100 Mbps'e kadar internet altyapısına sahip kullanıcılar için ideal bir çözüm olan cihaz, ana Deco E4R modülüyle modeminize bağlanıyor, Deco M3W ek genişleme ünitesiyle ise interneti taşımak istediğiniz alana ulaştırıyor. Bu kullanım şekliyle özellikle geniş daireler veya katlı sistemler için uygun yapıda olan cihaz, kurulumuyla da oldukça kolay.

TP-Link'in Deco uygulaması üzerinden kolayca kurulumunu gerçekleştirebileceğiniz cihaz, bu uygulama üzerinde çok sayıda ayar imkanı da tanıyor. Ebeveyn denetimlerinden tutun da, web sitelerini kara listeye alabilir, gelişmiş kablosuz internet seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Biz elimizdeki cihazlardan birini oturma odasına, bir diğerini de ofise konumlandırdık ve Deco E3'ü çift katlı bir evde denedik. Bu kurulumla beraber Wi-Fi sinyalinin hem zemin katta hem de üst katta güçlü durumda olduğunu söyleyelim. Bu Wi-Fi kapsama alan kazanımı elbette mesh altyapısı ile gerçekleşiyor. Halihazırda bir modem ve extender ile benzer kurulumu oluşturmaya çalıştığınızda ise sinyalin düştüğünü, bunun da performansa olumsuz etkisi olduğunu görmek mümkün. Kaldı ki bu sonuç bizim test sonuçlarımıza da yansıdı.

Deco E3 Performans Sonuçları

Deco E3 Performans Sonuçları

Deco E3 ile hem zemin katta hem üst katta download ve upload hızlarını test ettik. Alt kattan aldığımız download sonucu 90 Mbps dolaylarında olurken, upload sonucu ise 80 Mbps civarındaydı. Üst kata yerleştirdiğimiz paketin direkt prize takılabilen Deco M3W uzantısı ise, yine ideal bir performans sergilemeyi başardı. Download hızıyla 70 Mbps'i gören cihaz, upload hızıyla da 40 Mbps civarında bir performans sergiledi. Evet, özellikle upload'da neredeyse yarı yarıya bir kayıp var, ancak bu senaryoda klasik yöntem kullanıldığında üst kattan alınan sonuç 10 – 15 Mbps civarında seyrediyor.

Deco E3 Tasarım Detayları

Deco E3 Tasarım Detayları

Deco E3'ün tasarımına da değinelim. Cihazlardan biri zaten daha önce de incelediğimiz Deco E4 olurken, silindirik yapısıyla güzel görünüyor, fakat boyutları biraz büyük. Ancak yine de standart ağ ürünlerie göre modern göründüğü de bir gerçek. Antenlerini içeriğinde dahili olarak bulunduran ürünün ekürisi olan Deco M3W ise, direkt prize takabileceğiniz adaptörlü bir yapıda. Yine 2 antenini dahili olarak üzerinde bulunduran cihazın da küçük olduğunu söylemek zor. Eğer uzatma prizlerine takacaksınız 2 slot yer tutacağını bilmeniz gerek. Yine bu cihazın ön tarafında bildirim LED'leri yer alırken, ana cihazın LED'i de üst tarafındaki spiralin hemen içinde bulunuyor. Bu LED'in önemi büyük, zira cihazın kurulumunu yaparken LED ışığın mavi renge dönüp sabit yanması gerekiyor. Bunun detaylarını zaten Deco uygulaması üzerinde görüyorsunuz.

Özetle

Sonuç olarak Deco E3, hem kolay kurulumu hem performansı hem de fiyat avantajı yaratmasıyla gayet başarılı bulduğumuz bir ağ ürünü oluyor. Eğer ev veya ofisiniz geniş veya çok katlı ise ve internet erişim problemi yaşıyorsanız, ihtiyacınızı karşılayacağını düşünüyoruz. Fiyatı ise başta da söylediğimiz gibi 450 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

Özellikle geniş ve katlı alanlarda Wi-Fi sinyal kalitesini arttırmak isteyenler TP-Link Deco E3 modelini tercih edebilirler.

Alternatifleri

TP-Link ailesinde Deco mesh sistemlere farklı çözümler olduğu gibi Zyxel'in de Multy ürün ailesi yer alıyor. Bu ürünleri de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link Deco E3
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
88
StandartIEEE 802.11 a/b/g/n/ac
Arabirim10/100Mbps WAN/LAN (2 adet)
Frekans2.4 GHz, 5 GHz
Anten2 adet (dahili)
Bağlantı Hızı867 Mbps (5 GHz), 300 Mbps (2.4 GHz)
ButonReset
Boyutlar190 x 90 x 90 mm
Okuyucu Yorumları