TP-Link Deco E4 İnceleme

"Mesh sistemler çok pahalı" diyenler için TP-Link'ten uygun çözüm Deco E4'ü inceledik.

CHIP Online Notu 80
  • Silindir şeklinde tasarım
  • Uygun fiyat
  • Deco mobil uygulaması ile kolay kurulum
  • İdeal kablosuz performans
  • Gigabit Ethernet yok

İnternetle ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsanız, sunduğu cihaz çözümlerile akıllara gelen ilk markalardan olan TP-Link'ten yine yeni bir ürün daha bizlerle. Son dönemde mesh sistemlerine önem veren firma, daha önce de birçok mesh sistemiyle konuğumuz olmuştu. Bunlardan Deco M5 ve Deco M9 Plus modelleri daire şeklindeki yapısı ve üst seviye özellikleriyle dikkat çekerken, sonradan gelen Deco M4 ve bugün inceleyeceğimiz Deco E4 modelleri, nispeten törpülenmiş özellikleriyle daha uygun fiyatlı çözümler olarak karşımıza çıkıyor.

Hatırlarsanız Deco M4 incelememizde, bu ürünün Deco M5 modelinin birtakım özelliklerinin törpülenmiş hali olduğunu söylemiştik. Bugün masamızdaki Deco E4 modeli için ise kabaca, Deco M4'ün törpülenmiş hali diyebiliriz. Böylece birkaç özellikten daha feragat edilerek, daha uygun fiyatlı bir mesh sistemi arayanlar için ideal bir ürün ortaya çıkartılmış.

Deco E4 Kimler İçin Uygun?

Deco E4 Kimler İçin Uygun?

Deco E4'ün fiyatı 511 TL civarında. Deco M4, 662 TL, Deco M9 Plus 1733 TL, Deco M5 ise 1359 TL fiyatlarla şu an bulunabiliyor. Böylece TP-Link'in yeni mesh ailesinde fiyat avantajı yaratan modeli Deco E4 olurken, sunduğu özelliklerle de 100 Mbps'e kadar internet altyapısına sahip olan kullanıcılar için güzel bir çözüm oluyor.

Bu arda Deco E4, herhangi bir modem yerine kullanılamıyor. Bu cihaz bir router, yani bu cihazı çalıştırabilmek için halihazırda bir modeme ihtiyacınız var.

Yine daha önceki Deco modellerinde de olduğu gibi ikili ve üçlü set olarak tercih edilebilen Deco E4'ün bir tanesini modeminize kablo yoluyla bağlıyorsunuz. Diğerini ise, eğer çift katlı bir meskende kullanacaksanız diğer kata, geniş alanda kullanacaksanız ise, alanın diğer noktasına yerleştiriyor, prize takıyor ve ardından da Deco mobil uygulamasını açıyorsunuz.

İkili arasındaki tüm bağlantı ve ayarlamaları Deco mobil uygulama üzerinden kolay şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz ve gerçekten de çok kısa süre içinde kolayca bağlantıyı sağlamak mümkün oluyor.

Uygulama üzerinden ebeveyn kontrollerini sağlayabiliyor, farklı profiller oluşturabiliyor, her birine ayrı oturum süresi tanıyabiliyor ve filtreler koyabiliyorsunuz.

Geniş Dolaşım Alanı Sağlıyor

Geniş Dolaşım Alanı Sağlıyor

Deco E4'ün elimizdeki ikili paketi, toplamda 260 metre kareye varan bir alana Wi-Fi erişimi sağlayabiliyor. Eğer alanınız bundan daha geniş ise, o halde 3'lü Deco E4 paketini de tercih edebilirsiniz. Öte yandan geniş alanlarda değil, katlı sistemlerde kullanacaksanız da kat satısına göre Deco E4 tercih etmek faydalı olacak.

Deco E4 mesh sistemin, router'la genişletilen internetten önemli farkı, kapsama alanı ve performansının yanı sıra katlar arası dolaşımlarda anlık internet kesintileri yaşatmaması oluyor. Her ne kadar farklı birimlerden oluşsa da, tek bir birleşik ağ oluşturan Deco, böylece dolaşımlarda, akıllı telefon, tablet veya dizüstü bilgisayarınızın internetten kopmasına izin vermiyor. Yani özetle diyebiliriz ki, bu sistemi kurduğunuz alan, tek vücut internet altyapısına sahip olacak.

Deco E4 Performansı Nasıl?

Deco E4 Performansı Nasıl?

Peki, Deco E4 ne kadar hız sunuyor?

802.11ac standardından faydalanan Deco E4, çift bant teknolojisini kullanıyor. Bunlardan 2.4 GHz frekansta 300 Mbps, 5 GHz frekansta ise 867 Mbps teorik hızlar sunan kit, her bir ürününde dahili 2 anten bulunduruyor. Buraya kadar gerek menzil alanı, gerek 1200 Mbps'e kadar erişim desteği Deco M4 modeliyle benzer.

Aynı anda 100 cihaza kadar bağlantı sunabilen Deco M4, kablosuz performasnıyla gayet memnun edici çalışıyor. Tek katlı, ancak nispeten geniş diyebileceğimiz bir ev ortamında kullandığımız cihaz, nistepen Deco E4'e yakın yerlerden 96 Mbps download, 92 Mbps upload performansı gösterirken, arka odalarda bu sonuç 35 Mbps download, 21 Mbps upload'a geriledi. Ancak menzili, tek router'a kadar genişlettiğini söyleyelim. Aksi halde bu arkada odadan internete bağlanmak mümkün olmuyordu.

Sonuçlar itibariyle VDSL veya daha yavaş bir internet altyapısı kullananlar tarafından tercih edilebilir olan Deco E4, kablolu olarak ise üzerinde Gigabit Ethernet portu bulundurmamasıyla Deco M4 modelinden farkını yaratıyor. Yani cihazı kablolu olarak bağlasanız, 100 Mbps'in üzerinde performans sağlayamıyorsunuz.

Özetle

Sonuç olarak Deco E4, özellikle geniş menzil alanına ihtiyaç duyan veya birden fazla kata internet ağı yaymak isteyenler tarafından çekici bulunabilir. Diğer Deco ürünlerine kıyasla sdaha uygun fiyatlı bir model olması, tercih edilebilirliğini arttıracak önemi bir etken olarak dururken, elbette Gigabit Ethernet portu arayanlar ibreyi Deco M4 modeline yöneltmeli, onu da söyleyelim.

Deco E4'ün fiyatı başta da söylediğimiz gibi 2'li kit halinde şu sıralar 511 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

Evinde menzil problemi yaşayanlar, ölü Wi-Fi noktalarından şikayetçi olanlar, çok katlı ev veya ofis için mesh sistem çözümü arayanlar Deco E4 ile memnun olabilirler.

Alternatifleri

Eğer çift katlı ancak nispeten küçük bir eviniz varsa yine powerline veya klasik router çözümleriyle de işi kotarabilirsiniz. Bu noktada daha önce burada incelediğimiz benzer ürünlere göz atabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link Deco E4
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
80
StandartIEEE 802.11 a/b/g/n/ac
Arabirim2 x Ethernet
Frekans2.4 GHz, 5 GHz
Anten2 adet (dahili)
Bağlantı Hızı867 Mbps (5 GHz), 300 Mbps (2.4 GHz)
ButonReset
Boyutlar190 x 90 x 90 mm
Okuyucu Yorumları