TP-Link Deco M4 İnceleme

Katlı ya da geniş evlerde internet problemi yaşamak istemeyenlere özel çözüm: Deco M4'ü inceledik!

CHIP Online Notu 90
  • Hoş tasarım
  • Mükemmel maksimum hız
  • Kullanımı kolay ebeveyn denetimleri
  • Deco mobil uygulaması ile kolay kurulum
  • Diğer Deco ürünleri ile çalışıyor
  • Çift Gigabit Ethernet portu
  • Fiyat farkını telafi etmek için diğer Deco sistemlerinden daha az özelliğe sahip

Eğer eviniz büyükse, çok katlıysa sağlam bir internet için en temizi bir mesh sistem kurmak. Buna ilişkin çok sayıda çözüm bulunuyor. Bunlar arasında daha önce TP-Link'in Deco M5 modelini daha önce incelemiştik hatırlarsanız. Fakat Deco M5, sunduğu üst gömlek özelliklerle beraber fiyatıyla herkese uygun olmayabiliyor. Şu sıralar Deco M5, 2 bin TL civarında fiyatlarla bulunabiliyorken, Deco M4, yarı parasına, 1000 TL civarında fiyatla satın alınabiliyor. Elbette birtakım özellikler Deco M5'e göre törpülenmiş, fakat bunlar kullanımı sekteye uğratacak özellikler değil. Şimdi Deco M4'e yakından bakalım.

Öncelikle Deco M4 için şunu söyleyelim. Bu cihaz bir modem görevi görmüyor. Bir router ve erişim noktası olarak kullanabiliyorsunuz, fakat bir modeme ihtiyacınız olacak.

İkili ve üçlü set olarak tercih edilebilen Deco M4'ün bir tanesini modeminize kablo yoluyla bağlıyorsunuz. Diğerini ise, eğer çift katlı bir meskende kullanacaksanız diğer kata, geniş alanda kullanacaksanız ise, alanın diğer noktasına yerleştiriyor, prize takıyor ve ardından da Deco mobil uygulamasını açıyorsunuz.

İkili arasındaki tüm bağlantı ve ayarlamaları Deco mobil uygulama üzerinden kolay şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz ve gerçekten de çok kısa süre içinde kolayca bağlantıyı sağlamak mümkün oluyor.

Uygulama üzerinden ebeveyn kontrollerini sağlayabiliyor, farklı profiller oluşturabiliyor, her birine ayrı oturum süresi tanıyabiliyor ve filtreler koyabiliyorsunuz.

Deco M4'ün elimizdeki ikili paketi, toplamda 260 metrekareye varan bir alana Wi-Fi erişimi sağlayabiliyor. Eğer alanınız bundan daha geniş ise, o halde 3'lü Deco M4 paketini de tercih edebilirsiniz. Öte yandan geniş alanlarda değil, katlı sistemlerde kullanacaksanız da kat satısına göre Deco M4 tercih etmek faydalı olacak.

Deco M4 mesh sistemin, router'la genişletilen internetten önemli farkı, kapsama alanı ve performansının yanı sıra katlar arası dolaşımlarda anlık internet kesintileri yaşatmaması oluyor. Her ne kadar farklı birimlerden oluşsa da, tek bir birleşik ağ oluşturan Deco, böylece dolaşımlarda, akıllı telefon, tablet veya dizüstü bilgisayarınızın internetten kopmasına izin vermiyor. Yani özetle diyebiliriz ki, bu sistemi kurduğunuz alan, tek vücut internet altyapısına sahip olacak.

Peki, Deco M4 ne kadar hız sunuyor?

802.11ac standardından faydalanan Deco M4, çift bant teknolojisini kullanıyor. Bunlardan 2.4 GHz frekansta 300 Mbps, 5 GHz frekansta ise 867 Mbps teorik hızlar sunan kit, her bir ürününde dahili 2 anten bulunduruyor.

Aynı anda 100 cihaza kadar bağlantı sunabilen Deco M4, bizim kullandığımız senaryoda aynı anda iki 4K televizyona 4K içerik akışı sağlarken, bir PlayStation 4 Pro, bir PC, bir Mac aynı anda bağlıydı. Öte yandan bir güvenlik kamerasının ve bir prizde de yine TP-Link'in HS110 akıllı prizinin bağlı olduğunu ve son olarak 4 farklı akıllı telefonun da bu ağa dahil olduğunu belirtelim.

Testlerimizi geniş ölçekli bir alanda gerçekleştirdik ve evin geniş zeminine ve farklı odalara dağılmış bu cihazlarda internete bağlı herhangi bir sorun gözlemlemedik. Öte yandan performans noktasında internet altyapımızın sunduğu ölçüde bir sonuç aldık.

Salona kurulu olan Deco M4'ün, yani modeme bağlı olan ana cihazın yakınından aldığımız sonuçlar 100 Mbps civarında değişirken, hole kurduğumuz ikinci Deco M4'ün de yine çevresinden benzer sonuçlar sağladığını gördük. Ebeveyn banyosu ve balkon gibi çift duvarın araya girdiği alanlarda ise performansın 3'te 1 oranında kaybolduğunu da söyleyelim. Bu noktada Deco M5 ve Deco M9 Plus daha iyi iş çıkartacaktır kuşkusuz.

Özetle

Sonuç olarak Deco M4, özellikle geniş menzil alanına ihtiyaç duyan, birden fazla kata internet ağı yaymak isteyenler tarafından ilgi duyulacak bir ürün oluyor. Wi-Fi ile performanslı çalışan cihaz, aynı anda her iki ünitesi üzerinde çift Gigabit Ethernet portu bulundurmasıyla performanslı kablolu kullanım için de ideal. Kurulumuyla da gayet kolay bulacağınızı düşündüğümüz Deco M4'ün fiyatının şimdilerde 1025 TL olduğunu söyleyelim.

Kimler Almalı

Evinde menzil problemi yaşayanlar, ölü Wi-Fi noktalarından şikayetçi olanlar, çok katlı ev veya ofis için mesh sistem çözümü arayanlar Deco M4 ile memnun olabilirler.

Alternatifleri

Eğer çift katlı ancak nispeten küçük bir eviniz varsa yine powerline veya klasik router çözümleriyle de işi kotarabilirsiniz. Bu noktada daha önce burada incelediğimiz benzer ürünlere göz atabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link Deco M4
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
90
İşlemci Qualcomm CPU
StandartIEEE 802.11 a/b/g/n/ac
ArabirimGigabit Ethernet (2 adet)
Frekans2.4 GHz, 5 GHz
Anten2 adet (dahili)
Bağlantı Hızı867 Mbps (5 GHz), 300 Mbps (2.4 GHz)
ButonReset
Boyutlar190 x 90 x 90 mm
Okuyucu Yorumları