TP-Link Deco M5 İnceleme

Tüm evi kapsayacak iyi bir WiFi ağ sistemi arayanlar için Deco M5'i inceledik.

CHIP Online Notu 94
  • Yüksek performans
  • WiFi kapsamı
  • Kolay kurulum
  • Çok şık tasarım
  • Mobil uygulama seçenekleri
  • Web arayüzü bulunmuyor

Bilenler bilir, bir süredir evimde internet yoktu; daha doğrusu internet altyapısı yoktu. Evet, bir süre önce taşındığım yeni evde, herhangi bir internet altyapısı bulunmuyordu; neyse ki kısa bir süre içinde bu badireyi atlattım ve sonunda evde de internete kavuştum. Aslında tam da üzerine bugün inceleyeceğimiz TP-Link Deco M5 geldi diyebilirim. Zira böylesi bir cihaza ihtiyacım vardı. Peki, Deco M5 nedir, neler sunuyor; şimdi yakından bakalım.

Deco M5 nedir?

Deco M5 nedir?

İnternet erişim problemi, küçük veya büyük hemen her ev tipinde yaşanabiliyor. Taşıyıcı kolonların çokluğu, bina yapımında kullanılan malzemenin etkisi ve diğer sebepler nedeniyle kör noktalar oluşabiliyor ve bunu gidermek içinse gerek powerline gerek menzil arttırıcı cihazlar kullanıyoruz. Bu tip sorunlara en güzel çözüm ise Mesh sistemler oluyor. Deco M5 de, WiFi Mesh teknolojisine sahip bir yönlendirici sistemi.

Kutusundan çıkan üç adet üniteden oluşan Deco M5, toplamda 510 metrakareye kadar kapsama alanı sağlayabiliyor. Bu üç ürünü birden kullanmak durumunda değilsiniz elbette. Evinizin büyüklüğüne göre sayıyı arttırabiliyorsunuz.

Geniş veya dubleks evler için harika çözüm

Geniş veya dubleks evler için harika çözüm

Tek katlı ve 185 metrekareye kadar evlerde tek ünite ile modeminizden tam anlamıyla faydalanmanız mümkünken, 350 metrakere civarındaki evlerde iki ünite ve az önce de söylediğim gibi 510 metrekareye kadar evlerde ise üç üniteyi birden kullanarak kapsam erişimini arttırmanız mümkün. Elbette bunlar varsayılan bilgiler. Ben 150 metrakere civarındaki dubleks evimde Deco'larda ikisini birden kullanıyorum mesela. Birini alt kata, diğerini üst kata yerleştirdim ve evin her yerinden modemin direkt yansımasını alabiliyorum.

802.11ac standardından faydalanan Deco M5, çift bant teknolojisini kullanıyor. Bunlardan 2.4 GHz frekansta 400 Mbps, 5 GHz frekansta ise 867 Mbps teorik hızlar sunan kit, her bir ürününde dahili 4 anten bulunduruyor. Ayrıca Bluetooth 4.2 sahibi olan ürün, bu bağlantıyı kurulum noktasında kullanıyor.

Deco'nun kurulumu oldukça basit. Akıllı telefon uygulaması üzerinden kurulumu gerçekleştirebiliyor ve cihazların yönetimini sağlayabiliyorsunuz. Bu arada uygulama seçenekleri fazlasıyla geniş. Ebeveyn kontrolü, güvenlik duvarı, trafik öncelikleme ve antivirüs gibi çok sayıda seçeneğiniz uygulama üzerinde sizlere sunuluyor. Kurulumu tamamladıktan sonra ise, onu evinizin bıraktığınız yerinde unutmanız mümkün. Öte yandan tasarım olarak da fazlasıyla dekorotif hazırlanmış olması ayrıca hoşumuza gitti. Üniteler daire şeklinde göze hoş gelen tasarımları ve küçük yapılarıyla evin her köşesi için uygun durumda.

Özetle

Sonuç olarak Deco M5, açıkçası benim fazlasıyla işime yaradı. Evinde modemin menzili ile ilgili sıkıntıları olanlar ve modeme olan uzaklıktan dolayı tam performans sağlayamayanlar için fazlasıyla pratik ve akılcı bir çözüm oluyor Deco. Özellikle evde çok sayıda internete bağlı cihaz bulunduruyorsanız, yine işinize yarayacak. Her bir ünite ile WiFi desenini genişletebileceğiniz gibi, her bir ünite üzerinde yer alan çift Gigabit Ethernet portu yoluyla kablolu bağlantı da sağlayabilmeniz önemli bir avantaj oluyor. Yani sözün özü, evde veya ofiste her an her yerde internete bağlı kalmak istiyor ve geleneksel router-extender kurulum düzenine daha pratik bir çözüm arıyorsanız, Deco M5 WiFi sistemi tam size göre.

Kimler Almalı

Evinde menzil problemi yaşayanlar, erişim sorunlarından sıkılmış olan kullanıcılar Deco M5'i rahatlıkla tercih edebilirler. Özellikle geniş boyutlu veya çoklu katlı evlerde internet erişimini performanslı şekilde dağıtmak isteyenler yakından incelemeleri.

Alternatifleri

Deco M5, farklı paket seçeneklerine sahip. Tek üniteli, çift veya üç üniteli paketler halinde satılıyor. Bu anlamda, evinize uygun gördüğünüz paketi satın alabiliyorsunuz. Öte yandan bu tip sistemlere benzer bir alternatif de Zyxel Multy X oluyor. Bu sistemi de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link Deco M5
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
94
Standart IEEE 802.11 a/b/g/n/ac
Arabirim 2 x Gigabit Ethernet
Frekans 2.4 GHz, 5 GHz
İşlemci 4 çekirdekli
Anten 4 adet (dahili)
Bağlantı Hızı 867 Mbps (5 GHz), 400 Mbps (2.4 GHz)
Buton Reset
Bağlantılar USB-C, Bluetooth 4.2
Boyutlar 120 x 38 mm
Okuyucu Yorumları