TP-Link Deco S7 İnceleme

İnternet performansını artırmanın en etkili yollarından biri olan Mesh WiFi ağı nasıl kurulur? TP-Link Deco S7 ile evde Mesh WiFi ağını nasıl kuracağınızı adım adım anlatıyoruz.

CHIP Online Notu 92
  • Yüksek performans
  • Kurulum ve kullanım kolaylığı
  • 100’den fazla cihaza bağlantı desteği
  • Gigabit Ethernet portları
  • Uygulama kolaylığı
Editörün Seçimi

Hazırladığımız bu tür içeriklerde hep diyoruz: Mesh sistem iyidir, güzeldir. İnternet performansını artırmanın etkili bir yolu olmakla birlikte, kablosuz internet ağının tüm evi sarması için en mantıklı seçimdir. Elbette işin bir de maliyet tarafı var ancak gerçekten internet performansınızdan memnun değilseniz, bizce göze alınabilir. Yanımızda duran bu 2 cihaz, TP-Link’in Deco Mesh sistemlerine eklediği yeni modeli Deco S7. Ailenin yeni üyesi Deco S7, daha önce pek çok kez sizlere anlattığımız önceki Deco modelleri gibi kolayca kurulup kullanılabiliyor ve tüm evi kapsayan bir Mesh ağı oluşturabiliyor. Böylece evin hangi odasına giderseniz gidin internet performansında herhangi bir düşme yaşanmıyorsunuz.

Biz bu 2 cihazı evimizde kullandık. Gerçekten çok kolay bir kurulumu var. Tek yapmanız gereken birini modem’e diğerini de internetin erişmesini istediğiniz evin diğer bölümüne yerleştirdikten sonra, telefonunuza indireceğiniz Deco uygulaması üzerinden birkaç adımda cihazları birbirine bağlamak. Sonrasındaysa başka bir şey yapmanıza gerek yok. Cihazlarınızla kesintisiz internetin keyfini çıkarmaya başlayabilirsiniz.

Peki, buraya kadar her şey tamam ama bu cihazın özellikleri ne? Önceki Deco modellerinden farklı olarak bize ne sunuyor?

Deco S7, toplamda 1900 Mbps’e kadar teorik hızları destekliyor. 3x3 MU-MIMO teknolojisine sahip bir cihaz. 2.4 GHz ve 5 GHz ağları elbette destekliyor ve 2.4 GHz üzerinden bağladığınız cihazlara 600 Mbps’e kadar, 5 GHz üzerinden bağladığınız cihazlara ise 1300 Mbps’e kadar hız desteği sunuyor. Böylece internetten video izlerken Full HD ile sınırlı kalmıyorsunuz, içerikleri rahatlıkla 4K çözünürlüğünde görüntüleyebiliyorsunuz. Öte yandan bu tür cihazlar özellikle internetten yayın yapan ve oyun oynayanlar için de kurtarıcı oluyor. Lag veya kesinti yaşamadan internete erişebiliyorsunuz.

Elimizdeki Deco S7 modeli, 2’li paketten oluşuyor ve 360 m2’ye kadar kapsama alanı sunuyor. Ancak kullanacağınız yer daha genişse 3’lü paket seçeneği de var, onu da tercih edebilirsiniz. Eğer daha küçük bir alanda kullanacaksanız bu defa da tekli paketi tercih edebiliyorsunuz.

Bizdeki 2’li paket gayet etkili çalışıyor. Yaklaşık 100 m2’lik evin arka odasındaki modeme kurulumunu sağladıktan sonra, 10 metrelik bir koridorun diğer ucundaki salona bağladığımız diğer Deco S7 üzerinden interneti dağıttık. 100 Mbps değerinde bir altyapımız var ve sonuç, tıpkı modemin yanındaki gibi salondan da neredeyse 100 Mbps’e erişen değerler oldu. Download hızının yanı sıra upload hızı da altyapının izin verdiği ölçüde neredeys 20 Mbps civarında. Bu anlamda performans konusunda cihazın gayet tatmin edici olduğunu, gayet verimli çalıştığını söyleyebiliriz.

Cihazlardan illa kablosuz bağlantı sağlayacaksınız diye de bir şey yok. Her bir cihazın arkasında bulunan 3’er Ethernet portu da Gigabit hızında veri aktarabiliyor. Yani kablolu bağlantı kurmak istediğiniz cihazlara da tam performansta internet bağlantısı sağlayabiliyorsunuz.

Bu arada Deco uygulamasına da parantez açmak isteriz. Uygulama yenilenmiş ve daha sade bir tasarıma geçilmiş. Böylece cihazların nerede olduğunu, sağlıklı çalışıp çalışmadığını kolaylıkla görebiliyorsunuz. Ayrıca aynı ekranda evinizde ağa tanımlı başka TP-Link ürünleri varsa onları da görebiliyorsunuz. Uygulama üzerinden kolaylıkla ebeveyn denetimleri oluşturabiliyor, misafir ağı kurabiliyor ve diğer ayarlayara erişebiliyorsunuz. Uygulamanın tamamen Türkçe olması da kullanım kolaylığı sağlıyor.

Sonuç

Evet, sonuç olarak değerlendirdiğimizde Deco S7’nin gayet etkili bir cihaz olduğu açık. Kurulum noktasından kullanım noktasına kadar sorunsuz bir model. Kurulumunu bir kez yaptıktan sonra tamamen unutabilirsiniz, ancak cihazların tasarımları da gizlemeyeceğiniz kadar güzel doğrusu. Silindir yapıda tasarlanan cihazlar, estetik görünüyor. Performans bakımından da yüksek hızlarda bağlantı desteği sağlıyor ve stabil çalışıyor. Bu 2’li paketin fiyatı ise 1700 TL dolaylarında. Bu alanda daha yüksek fiyatlı modeller de var, onlara nazaran daha uygun fiyatı bir çözüm olmuş. Eğer internet performansından memnun değilseniz, kesinlikle değerlendirmenizi öneririz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link Deco S7
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
92
StandartIEEE 802.11 a/b/g/n/ac
Arabirim3 x Gigabit Ethernet
Frekans2.4 GHz, 5 GHz
Anten3 adet (dahili)
Bağlantı Hızı1300 Mbps (5 GHz), 600 Mbps (2.4 GHz)
ButonReset
Boyutlar162 x 90 x 90 mm