TP-Link TL-WPA4530 KIT İncelemesi

Menzil genişletmek için alternatif bir yöntem: TP-Link TL-WPA4530.

TP-Link TL-WPA4530 KIT İnceleme
CHIP Online Notu 82
  • Kurulumu çok kolay
  • Geniş bağlantı seçenekleri
  • Çift frekans desteği
  • Başarılı performans
  • Alıcının boyutları geniş

Ne kadar iyi bir modem veya alt yapıya sahip olursa olsun hemen hemen pek çok kişinin evinde internetle ilgili menzil sıkıntısı yaşanmakta. Hele buna bir de internet alt yapısının yetersizliğini, günlerce sürüp giden altyapı çalışmaları nedeniyle sekteye uğrayan bağlantıyı ve daha ötesinde "kaldırılması beklenen" kota problemlerini de eklediğimizde, internet işi özellikle bazen bizleri büyük strese sokabiliyor. Belki kotadır, ağ altyapısıdır gibi problemlere müdahale edemiyoruz, ancak daha kaliteli bir bağlantı için etkide bulunabileceğimiz birkaç şey elbette var.

Bunlardan biri, kuşkusuz iyi bir modem / router sahibi olmak, bir diğeri ise bağlantıyı evin ve/veya ofisin içinde düzgün şekilde dağıtmak. Bugün, bu incelememizde, cümlenin ikinci kısmı için bir çözüm üzerinde konuşacağız.

Kullanım şekli

Kullanım şekli

Bilindiği gibi ağ menzilini genişletmek için farklı yöntemler bulunuyor. Kablolu olduğu kadar kablosuz çözümlerin de sunulduğu bu alanda, alternatif bir yöntem olarak elektrik hattını da ağa çevirebiliyorsunuz. Bu kullanım şekline uygun ürünlerden biri de elimizdeki TP-Link TL-WPA4530 KIT oluyor.

İki üründen oluşan TL-WPA4530 KIT, elektrik hattınızı internet hattına dönüştürebiliyor ve bu yolla evin içinde ağ menzilini rahatlıkla genişletebiliyorsunuz. Bu cihazlardan biri WPA4530, bir diğeri ise PA4020P.

Kullanımı oldukça kolay olan KIT'i aktif hale getirmek için yapmanız gereken çok basit. PA4020P cihazına Ethernet yoluyla router'ınızı bağlıyor ve prize takıyorsunuz. Üzerinde ayrıca bir priz bulundurması sayesinde, prizi de işgal etmemesi önemli bir detay. Bu cihazı çalışır hale getirdikten sonra, diğer cihaz olan WPA4530'u ağı taşımak istediğiniz alanda bir prize takmanız gerekiyor. Sonrasında güvenli ağ oluşturmak için her iki adaptör üzerinde bulunan "Pair" butonuna basıyorsunuz ve bu yolla cihazlar birbiriyle konuşmaya başlıyor.

Çift bant ile başarılı hız

Çift bant ile başarılı hız

TL-WPA4530 KIT, HomePlug AV ve 802.11 b/g/n/ac standartlarını destekliyor. WPA4530 üzerinde 3 adet Fast Ethernet portu yer alıyor. Bu sayede kablosuz olduğu kadar kablolu bağlantı kurmak elinizde. Bu da demek oluyor ki, televizyon veya oyun konsolunuzu ağa kablolu olarak da dahil edebiliyorsunuz.

2.4 GHz ve 5 GHz frekans bantlarını destekleyen ve ev içerisinde 300 metrelik menzil genişliği sağlayabilen bu KIT, güvenlik noktasında 128-bit AES şifrelemesini kullanıyor. Peki, performans noktasında nasıl bir tempo yakalıyor?

WPA4530 KIT ile yaptığımız testte birden fazla senaryo üzerinde durduk. Farklı lokasyonlarda yaptığımız denemelerde gayet iyi sonuçlar aldığımızı söyleyebiliriz. İlk senaryoda iki adaptörü 5 metre mesafeyle yerleştirdik ve dosya transferi yaptık. Aldığımız sonuçlar 49 Mbps ile 105 Mbps arasında değişti.

İkinci senaryoda adaptörler arasında 9 metrelik bir mesafe bıraktık. Bu çalışmada da ölçümlediğimiz kadarıyla 34 Mbps ila 59 Mbps arasında bir performans gösterdi WPA4530 KIT.

Üçüncü senaryoda ise adaptörleri 15 metrelik bir mesafeye yerleştirdik. Bu senaryoda da ortalama 28 Mbps ila 40 Mbps sonuçlar elde ettik.

Özetle

WPA4530 KIT gayet kullanışlı bir çözüm. Özellikle kolay kullanılabilmesi ve bağlantı sorununu ortadan kaldırabilmesiyle başarılı bulduğumuz cihaz, aktarım noktasında 105 Mbps'lık performansa erişebilmesi ve ortalama 67 Mbps sonuç üretmesiyle 4K video akışlarında da akıcı bir çalışma temposu sunuyor. O bakımdan, eğer evinizde veya ofisinizde bağlantı menzili ile ilgili sıkıntılarınız varsa, WPA4530 KIT'i yakından değerlendirmenizi öneriyoruz.

TP-Link TL-WPA4530 KIT'in fiyatı ise 415 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

Ev veya ofisinde ağ bağlantısının menziliyle ilgili sıkıntılar yaşayan kullanıcılar bu tür powerline çözümlerine ilişkin olarak TP-Link TL-WPA4530 KIT'i değerlendirmeye alabilirler.

Alternatifleri

TP-Link TL-WPA4530 KIT'e alternatif olarak Zyxel PLA-4231+PLA-4201 Kit cihazı da inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link TL-WPA4530 KIT
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
82
Standart HomePlug AV, 802.11 b/g/n/ac
Arabirim 3 adet Fast Ethernet Portu
Güç Tüketimi 8W / 2.2W
Menzil 300 metre (ev içinde)
Boyutlar 131 x 72 x 47 mm / 95 x 58 x 42 mm
Okuyucu Yorumları