TP-Link TL-WPA8630 KIT İncelemesi

İnternet ağını elektrik hattı yoluyla genişletme çözümü TP-Link TL-WPA8630 KIT inceleme masamızda.

CHIP Online Notu 91
  • Kurulum
  • Kullanım
  • Performans
  • Beamforming
  • Çift bant desteği
  • Büyük boyutlar

Evet, TP-Link'ten yeni bir ürünle daha karşınızdayız. Test merkezimizin uğrak markalarından olan TP-Link, yeni Powerline cihazını bizlere gönderdi, bizler de elbette değerlendirdik ve şimdi bu incelememizde notlarımızı sizlere ileteceğiz.

Hatırlarsanız yakın zaman içinde TP-Link'in farklı bir Powerline, yani elektrik hattını internet hattına çevirerek menzil genişleten cihazlarından WPA7510 KIT'i değerlendirmiştik. Elimizdeki cihaz, ondan bir tık yukarıya konumlanıyor. Önceki 7510 KIT modeli 1000 Mbps destekli bir cihazdı; bu WPA8630 KIT ise 1300 Mbps'e kadar destek veriyor. Bu anlamda halihazırda diğer modeli satın almış olanlar için gerekli bir güncelleme değil elbette, fakat bir Powerline satın alacak kişi için, değerlendirilebilir bir model olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi WPA8630 KIT'in detaylarına geçelim.

Kurulum

Kurulum

Powerline ürünlerin kurulum ve kullanımı oldukça basit oluyor. Temel olarak elektrik hattını internet hattına çevirerek ağı, evin diğer odalarına taşıma mantığını gözeten bu ürünlerden biri de TP-Link TL-WPA8630 KIT oluyor.

İki üründen oluşan bu kit, WPA8630 (büyük olan), ve PA8010 (küçük olan) iki adaptörden oluşuyor. Kurulum için bunlardan küçük olanı modeminize veya router'ınıza kablolu olarak bağlıyorsunuz. Bu arada gerekli kabloyu kutu içeriğinde bulmanız mümkün. Onu bağladıktan sonra, büyük adaptörü de, ağı eriştirmek istediğiniz odadaki duvar prizine bağlıyorsunuz. Bu işlemin ardından da her iki adaptör üzerindeki Pair butonuna basın. Hemen ardından bağlantı sağlanmış olacak ve siz kablosuz ağ üzerinde arattığınızda WPA8630 KIT'i görebileceksiniz.

Bu noktada önemli bir bilgiyi de vermemiz gerekiyor. Biliyorsunuz, bizim evlerin elektrik hattı bazen ilginç döşenmiş olabiliyor. Bu anlamda bu cihazları kullanacağınız hattın aynı sigortaya bağlı olması gerekiyor. Eğer cihazları farklı hatlardan elektrik alan odalara koyarsanız, kurulumu tamamlayamayacaksınız.

Tasarım

Tasarım

WPA8630 KIT, piyano beyazı renkli iki adaptörden oluşuyor. Her ikisi de oldukça büyük yapıda; özellikle daha fazla görünecek olan WPA8630 adaptör, bir hayli büyük. O nedenle onu çoklu prizlerde kullandığınızda, yan taraftaki alanı da işgal edebiliyor.

Üzerinde çift harici anten bulunduran bu adaptör, alt kısmında ise tam 3 adet Gigabit port sunuyor. Böylece bu cihazdan kablosuz olduğu kadar, kablolu olarak da faydalanabiliyorsunuz. Özellikle oturma odanızda televizyon setinin arkasına koyarak, televizyon, konsol ve ek bir cihaza daha interneti kablolu olarak taşıyabilirsiniz.

Performans

Performans

TP-Link TL-WPA8630 KIT, toplamda 1300 Mbps teorik veri transfer hızı destekliyor. Ev içinde 300 metreye kadar menzil sunan cihazlar, ayrıca çift bant teknolojisini desteklemesiyle de önem arz ediyor. Yani bu cihazlar, 2.4 GHz ve 5 GHz frekanslarında ağ paylaşabiliyor. Bu da demek oluyor ki, yeni nesil akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarlarınızda 5GHz bandını rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Bağlantının daha stabil olabilmesi ve Wi-Fi desenini, kendisine bağlı olan cihazların yoğun olduğu bölgeye doğru çizmesi açısından önemli bir teknoloji olan Beamforming'i de kullanan WPA8630 KIT, böylece bu özelliğin bulunmadığı modellere kıyasla daha etkili bir kullanım sağlıyor.

Bu arada bağlantı performansı, elektrik hattında dalgalanmaların olmasına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Eğer hattınızda halihazırda problem varsa, bu cihazın yapabileceği pek bir şey yok; önce hattı sağlıklı hale getirmeniz gerekiyor. İncelediğimiz süre boyunca cihazla sağladığımı maksimum bağlantı hızı 115 Mbps dolaylarında oldu diyebiliriz. Bu da ortalama 100 Mbps sonuçlar alınan Powerline kategorisi için iyi bir skor.

Özetle

TP-Link WPA8630 KIT fazlasıyla başarılı bir Powerline cihazı oluyor. Gerek kurulumu gerek kullanımı gerekse de performansıyla beğendik. Bu anlamda router cihazlara da elektrik hattını kullanan iyi bir alternatif olabilen WPA8630 KIT, ağ menzilini genişletmek ve kablosuz ağı evin farklı bir odasında yeniden kabloluya dönüştürmek isteyenler için ideal bir çözüm oluyor. Fiyatı ise daha önce incelediğimiz modele göre bir miktar yüksek durumda. Şu an WPA8630 KIT'i piyasada 600 TL civarında etiketlerle bulabiliyorsunuz.

Kimler Almalı

Evinde veya ofisinde internet menziliyle ilgili sorun yaşayan kullanıcılar, TP-Link TL- WPA8630 KIT ile bir hayli mutlu olabilirler.

Alternatifleri

TP-Link WPA8630 KIT'e alternatif olarak fiyatıyla daha uygun olan selef modellerden TL-WPA7510 KIT'i de değerlendirebilir veya yine Zyxel PLA5206 v2 Kit modelini de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link TL-WPA8630 KIT
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
91
Standart IEEE 802.11 a/b/g/n/ac
Arabirim Gigabit Ethernet Port (3 adet)
Menzil 300 metreye kadar (ev içinde)
Buton Pair, LED On/Off, Wi-Fi/Wi-Fi Clone, Reset
Güç Tüketimi Maksimum: 10.8 W, Standby: 5 W
Boyutlar (TL-WPA8630) 140x68x45 mm
Boyutlar (TL-PA8010P) 131x72x42 mm
Okuyucu Yorumları