vivo Y36 İnceleme

vivo’nun 2 büyük Android güncelleme sözü verdiği vivo Y36 elimizde. İşte Android 15’i görecek, Genişletilmiş RAM ve dev gibi depolama alanıyla fark yaratan vivo Y36 hakkında bilmeniz gerekenler.

CHIP Online Notu 90
  • 2 büyük Android güncellemesi
  • Genişletilmiş RAM desteği
  • 256 GB depolama alanı
  • İdeal performans
  • Kullanışlı kameralar
  • Uzun pil ömrü
  • Şık tasarım

vivo’nun merakla beklenen, herkesten sır gibi sakladığı telefonu vivo Y36 sonunda tanıtıldı ve tanıtıldığı gibi de doğrudan elimize ulaştı. Hatırlarsanız daha önce sizlerle bu telefonun selefi olan vivo Y35’in incelemesini paylaşmıştık. vivo, o telefonla Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş ve giriş – orta seviyesi modellerinde Android Güncelleme taahhüdü vermişti. Bu taahhüt, vivo Y36’da da devam ediyor.

Bir akıllı telefon satın alırken Android güncellemelerine dikkat etmeniz oldukça önemli. Çünkü en son Android güncellemeleri, telefonlara yeni özellikler ekliyor, kullanım süresini uzatıyor ve güvenlik paketlerini almanızı sağlıyor. Bir telefonu satın aldıktan 1 yıl sonra gelen yeni Android güncellemesini almaması, örneğin o telefonda sık kullandığınız bir uygulamayı açamamanıza, yeni Android özelliklerinden mahrum kalmanıza ve hatta kişisel bilgilerinizin güvenliğinin riske girmesine sebep olabilir. O nedenle güncelleme çok mühim bir konu.

vivo, Y35, Y22s ve V25 modellerinin ardından şimdi de yeni akıllı telefonu Y36 modeli için 2 büyük Android Güncelleme garantisi veriyor. Bunun yanı sıra 3 yıla kadar Android Güvenlik Güncelleme garantisi de sunuluyor. Böylece vivo'nun optimize edilmiş, güvenli, güncel ve keyif veren mobil deneyimlerini vivo Y36’da uzun yıllar boyunca yaşayabiliyor ve en son özellikleri bu telefonda kullanmaya devam edebiliyorsunuz.

vivo Y36, orta segmente uygun bir model. Güzel tasarımı, geniş özelliklerle harmanyarak sunuyor ve ortaya segmentinde iddialı bir akıllı telefon çıkıyor. Tasarım noktasında serinin genlerini taşıyan telefon, arkada yine geniş bir alanda kamera bloğunu bulunduruyor. Telefon, Meteor Siyahı ve Parıltılı Aqua renkleriyle bulunabiliyor.

Ön yüzü çevirdiğimizde vivo Y36’nın 6.44 inç büyüklüğündeki geniş ekranıyla karşılaşıyoruz. Ultra-O adı verilen delikli çentik alanı ve ince kenar çerçevelerinin detaylarını süslediği bu ekranın çözünürlüğü 1080x2388 piksel seviyesinde. IPS LCD panelden oluşan ekran gayet iyi bir görüntü sunuyor ve güzel haber, bu ekran 90Hz tazeleme hızını destekliyor. Böylece sadece arabirimde dolaşırken değil, uygulama kullanımlarında ve oyun oynarken de akıcı ekran deneyimi sunabiliyor.

Telefonda arayüz olarak vivo’nun resmi Funtouch OS 13 yazılımı bulunurken, Android 13 güncel işletim sistemi kullanılıyor. Az önce de söylediğimiz gibi 2 büyük Android güncellemesi de bu telefona gelecek, yani Android 15’i de bu telefonda kullanabileceksiniz. Telefonun en can alıcı noktası bu gibi dursa da aslında bahsetmemiz gereken 2 diğer önemli detayı daha var.

Bunlardan biri Genişletilmiş RAM desteği, bir diğeri ise 256 GB kapasitesinde hafızaya sahip olması. Şimdi yavaş yavaş teknik detaylara doğru girerken, ilk olarak vivo Y36’nın Qualcomm’un Snapdragon 680 işlemcisinden güç sağladığını söyleyelim. Günlük kullanımlar için gayet akıcı bir performans üreten bu işlemci, 8 çekirdekli yapıda. 2.4 GHz prime ve 1.9 GHz verimlilik odaklı olarak çalışan bu işlemci, uygulamaların yanı sıra oyunlarda da iyi bir performans elde etmenize olanak tanıyor. Özellikle PUBG Mobile gibi rekabetçi oyunlar oynamayı seviyorsanız vivo Y36, size beklediğiniz performansı veriyor. Bunda elbette Genişletilmiş RAM desteğinin önemi büyük.

vivo Y36 hakkında daha fazla bilgi için: https://myvivoshop.com/products/vivo-y36

vivo Y36, bulunduğu segmentte RAM-ROM özellikleriyle öne çıkan bir telefon. 8 GB RAM + 8 GB Genişletilmiş RAM kapasitesi ile zorlu uygulamalarda gereken gücü üretebiliyor. Peki, Genişletilmiş RAM ne anlama geliyor?

Genişletilmiş RAM, vivo'nun öncülük ettiği yenilikçi bir hafıza yönetimi teknolojisi. Boşta kalan ROM alanını RAM olarak tahsis etme algoritmasını kullanarak telefonun daha sorunsuz çalışmasını ve arka planda daha fazla uygulamanın aktif olarak çalışmasını sağlıyor. Bu sayede arka plan uygulamalarını başlatırken yeniden yüklenmeye gerek kalmıyor; dokunduktan sonra uygulamayı beklemeden hemen kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

vivo laboratuvarında yapılan testler, Genişletilmiş RAM 3.0'ın önceki sürümlere kıyasla arka planda yüzde 50 oranında daha fazla aktif uygulama tutabildiğini gösteriyor. Bu da önceki sürümlere kıyasla uygulamalar arasında daha sorunsuz bir geçişe olanak tanıyor.

Bu özellik, akıllı telefon kullanırken uygulama aralarında dolaşırken beklemek istemeyenleri oldukça tatmin edici bir özellik. Peki, bu telefona ne kadar uygulama yükleyebiliriz? Çok, gerçekten çok sayıda uygulamayı vivo Y36’ya yüklemeniz mümkün. Zira depolama kapatesi 256 GB. Standart bir uygulamanın ortalama olarak 50 MB olduğunu düşünürseniz, 5 binin üzerinde uygulamayı bu telefona yükleyebiliyorsunuz. Bu geniş kapasiteyi elbette bu kadar uygulama ile doldurmayacaksınız. Geniş kapasite demek, bir sürü fotoğraf ve videoyu sürekli yanınızda taşıyabileceğiniz, telefonda “kapasite doldu” uyarısı görmeyeceğiniz anlamına geliyor. Yani eğer fotoğraf ve video arşivinizi daima elinizin altında tutmak istiyorsanız, vivo Y36 çok uygun bir seçenek.

Peki, bu telefona ne kadar fotoğraf, ne kadar video yükleyebilirsiniz? Elbette dosyalarınızın boyutuna göre bu değer değişecektir. Bakalım biz ne kadar fotoğraf ve video yükleyebileceğiz...

Elimizdeki fotoğraf ve videolardan oluşan bir yığın oluşurduk ve şimdi bilgisayardan bu dosyaları vivo Y36’ya aktaracağız. Kopyalama işlemini başlatalım ve bakalım ne kadar dosyayı 256 GB’lık alana taşıyabileceğiz.

Evet yukarıdaki videoda da gördüğünüz gibi bizim yaptığımız kopyalama testinde, içinde 24 bin 88 fotoğraf ve 74 Full HD videoyu içeren klasörümüzü vivo Y36’ya kopyaladık. Böylece artık tüm arşiv bu telefonla yanımızda. Kopyala kopyala bitmedi gerçekten. Zira doldurması zor, dev gibi bir alan.

Evet, buraya kadar tamamsak, şimdi vivo Y36’nın kameralarına bakalım. Kamera da satın alınan bir akıllı telefonu uzun yıllar boyunca memnun şekilde kullanmaya devam etmek açısından önemli. Burada da beklentiniz karşılanacaktır diye düşünüyoruz, zira vivo Y36’nın ana kamerası tam 50 MP çözünürlüğünde fotoğraflar çekebiliyor.

vivo Y36 hakkında daha fazla bilgi için: https://myvivoshop.com/products/vivo-y36

Yaptığımız çekimlerde 50 MP ile çekilen fotoğrafların gayet güzel tonlara sahip olduğunu gördük. Bokeh, yani alan derinliği sağlamak için de telefonda 2’inci bir kamera daha var. Böylece DSLR kameralardan aşina olduğumuz derinlikli fotoğraflar çekebiliyor. 50 MP çekim yapmak istediğinizde kamera ayarlarından 50 MP modunu açmanız gerekiyor. Yine modlar arasında Portre modu, Canlı Fotoğraf, Ağır Çekim, Hızlandırılmış Çekim, Çift Pozlama gibi oldukça kullanışlı mod seçenekleri mevcut. Elbette Gece modu da var. Bu sayede gece ya da düşük ışıklı ortamlarda çekim yaptığınızda, fotoğraflar daha iyi görünebiliyor. Öte yandan yine gece modunda arka flaştan da destek alabiliyorsunuz.

Full HD video kaydı yapabilen vivo Y36’nın ön kamerası da 16 MP çözünürlüğünde. Bununla da yine güzel selfie fotoğrafları çekebiliyor ve Portre modunda alan derinlikli fotoğraflar elde edebiliyorsunuz.

Peki, vivo Y36’yı tek şarjla ne kadar süre kullanabiliyoruz? Telefonda RAM ve ROM kadar batarya kapasitesi de oldukça geniş tutulmuş. Bu telefonun batarya kapasitesi tam 5000 mAh. Böylece bırakın 1 günü, ılımlı kullanımla 2’inci günü bile çıkartabiliyorsunuz. Şarj etmek istediğinizde de kutusunda 44W gücünde şarj cihazı ile hızlıca şarj etmeniz de mümkün.

Sonuç

Evet, sonuç olarak toparlarsak vivo Y36, gerçekten her yönüyle uygun fiyatlı orta sınıf akıllı telefon satın almak isteyenleri tatmin edecek birçok kullanışlı özellik içeriyor. En önemli yanı da kuşkusuz 2 büyük Android güncelleme garantisi ve 3 yıl boyunca da güvenlik güncelleme garantisine sahip olması. Hal böyle olunca uzun yıllar kullanılabilecek bir telefon olmasıyla öne çıkıyor. Güzel bir avantajı daha var. Şu an Y36’yı vivo’nun resmi satış kanalı myvivoshop.com’dan almayı tercih eden kullanıcılar 1.599 TL değerinde vivo TWS 2 ANC kulaklığa ücretsiz sahip oluyor. Yine myvivoshop.com üzerinden alışveriş yapanlar 2 yıl zorunlu üretici garantisine ek 1 yıl ücretsiz üretici garantisi daha elde edebiliyorlar.

vivo Y36 hakkında daha fazla bilgi için: https://myvivoshop.com/products/vivo-y36

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli vivo Y36
Ürün Markası vivo
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 13
İşlemciQualcomm Snapdragon 680
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.4 - 1.9 GHz
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2388 px
Grafik İşlemciAdreno 610
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera16 MP
Arka Kamera50 MP
Arka Kamera (2)2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi5000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar76 x 164 x 8.07 mm
Ağırlık202 gr.