Zyxel Armor Z2 İncelemesi

Sağlam kablosuz performans ve oyun odaklı tasarımıyla dikkat çekici Zyxel Armor 2 testte.

CHIP Online Notu 90
  • Çok iyi MU-MIMO kablosuz performans
  • Harika trafik analiz yazılımı
  • Fiziksel tasarım
  • Kolay kurulum
  • StreamBoost & Beamforming
  • Ortalama USB bağlantı noktası hızları
  • Yüksek fiyat

Zyxel'in daha önce Armor Z1 modelini incelemiştik. Bu kez de onun yeni modeli bizlere ulaştı. Armor Z1'e göre bazı noktalarda yenilenerek karşımıza çıkan Armor Z2, daha yüksek hızlara erişebilmesi ve tasarımında da birtakım farklılıklarıyla dikkat çekiyor.

Armor Z2, Zyxel'in en ileri seviyeli ürünleri arasında kendine yer buluyor. En yeni ağ özelliklerini destekleyen, çift bantlı 802.11ac kablosuz yönlendirici olan Armor Z2, kaslı yapısıyla da oyuncular için tercih sebebi gibi görünüyor. Açıkçası bizim de bu cihazdan beklentimiz bir hayli yüksekti. Peki, bunu karşılayabildi mi? Hemen incelemeye başlayalım...

Agresif tasarım

Agresif tasarım

2.4 GHz 802.11n üzerinde 800 Mbps'e ve 802.11ac üzerinden de 1733 Mbps'e kadar olan hızları sunan Armor Z2, özellikle birden çok cihaz tarafından bağlandığında iletim miktarını arttıran MU-MIMO desteği ve Qualcomm'un StreamBoost bant genişliği yönetim teknolojisi ile oldukça iddialı duruyor. Bunlar neticesinde gerek online oyunlarda gerek yüksek kapasiteli video akış sağlama noktasında üst düzey performans sunabiliyor. Elbette buna gelene kadar kaslı yapısıyla da oldukça çekici duran Armor Z2, bu görünümüyle bizlere Predator'u ve eski bir oyun olan Descent'teki uzay gemilerini andırıyor.

Evet, Armor Z2 büyük bir kasa yapısına sahip. Ayrıca çevresindeki antenler de onun heybetini arttırıyor. Ancak selef model Z1'le kıyasladığımızda gövdenin küçüldüğünü görüyoruz.

Çevresine baktığımızda arka yüzde 4 adet gigabit Ethernet portu ve WAN girişi görüyoruz. Ayrıca yine burada güç, Wi-Fi ve rest butonları ile bir WPS tuşu da bir arada bizlere sunulmuş. Yan tarafta ise USB 3.0 ve USB 2.0 portları bulunuyor.

Armor Z2'nin içine baktığımızda burada da 512 MB bellekli çift çekirdekli 1.7 GHz işlemci bulunduğunu görüyoruz. En üst düzey modern bir yönlendirici için makul teknik altyapı sunulmuş. Ayrıca yazılım noktasında da daha önceki Zyxel ürünlerinde gördüğümüz kolaylığı getiren Armor Z2, çok sayıda kontrolü size bırakıyor.

Çok iyi performans

Çok iyi performans

Eğer daha önce hiç StreamBoost'u duymadıysanız, bunun kabaca, cihazın ihtiyaç duyduğu verilerin trafiğine dinamik olarak öncelik vermesine dayalı bir teknoloji olduğunu söyleyebiliriz. Böylece özellikle Overwatch veya League of Legends türevi online oyunlarda, tıkanmalara engel olunabiliyor. Bant genişliğinin nasıl dağıtılacağına yönelik tüm kontrolü sizin elinize veren cihaz, ayrıca bunu canlı olarak size görüntüleyebilme imkanı da tanıyor.

Bu tür üst düzey cihazlarda bir diğer önemli teknoloji ise Beamforming olarak biliniyor. Üzerinde yer alan 4 anteniyle eşzamanlı çalışarak, çevresinde ona bağlı cihazların yerlerini ve aradaki mesafeyi hesaplayan Armoz Z2, böylece "Wi-Fi desenini" bu bilgiye dayalı olarak çizebiliyor.

Peki, Armor Z2 bizim testimizde nasıl bir grafik çizdi? Armor Z2'ye, 802.11ac desteğine sahip bir dizüstü bilgisayar bağlayarak 5GHz ve 2.4GHz bantlarda, 3 farklı mesafeden gönderme ve alma testleri uyguladık.

802.11ac üzerinden bağlantı kurduğumuzda, 1 metre mesafede 657 MB/s, 5 metre mesafede 297 MB/s, 10 metre mesafede ise 125 MB/s alım hızı kaydeden Armor Z2, yine 1 metre mesafede 623 MB/s, 5 metre mesafede 342 MB/s ve 10 metre mesafede 267 MB/s gönderi hızları sağlamayı başardı.

802.11n üzerinden bağlantı kurduğumuzda da iyi sonuçlar aldık. Aynı senaryoda 1 metre mesafede 88 MB/s, 5 metre mesafede 68 MB/s, 10 metre mesafede 54 MB/s veri alabilen Armor Z2, 1 metreden 96 MB/s, 5 metreden 84 MB/s ve 10 metreden 72 MB/s veri gönderebildi.

Bunun yanında ekstrem testte 558 Mbps veri hızına eriştiğimiz bilgisini de verelim.

Özetle

Açıkçası Armor Z2, pek çok açıdan şahane görünüyor. Agresif fiziksel tasarımı bir yana, bağlantı noktasında güçlü durması ve geniş yazılım desteğiyle de şu sıralar üst düzey bir router arayanların beklentisini fazlasıyla karşılayacaktır. Evet, fiyatının ucuz olduğunu söyleyemeyiz; ancak diğer MU-MIMO yönlendiricileri ile karşılaşabilecek ölçüde bir fiyata sahip. Şu an Armor Z2'yi 1349 TL fiyatla raflarda bulabiliyorsunuz.

Kimler Almalı

Özelikle online oyunculuk için ideal olan ZyXEL Armor Z2, öte yandan 4K video içeriklerinin aktarılmasına da büyük iş başarıyor. O nedenle her iki türde kullanım için de rahatlıklar tercih edilebilir.

Alternatifleri

ZyXEL Armor Z2'ye farklı bir ürün arayanlar yine Linksys WRT1200ACS-EU modeline de göz atabilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Zyxel Armor Z2
Ürün Markası ZyXEL
CHIP Online Notu
90
Standart 802.11 a/b/g/n /ac
Hız 800 Mbps + 1733 Mbps
Frekans 2.4 GHz, 5 GHz
Bağlantılar LAN 10/100/1000 Mbps (4 adet), WAN (10/100/1000 Mbps), USB 3.0, USB 2.0
Anten 4 adet
Boyutlar 250 x 168 x 51 mm
Ağırlık 1.26 kg.
Okuyucu Yorumları