Zyxel Multy X İncelemesi

Geniş veya çok katlı evde internet erişim problemi olanlar için Zyxel Multy X ağ çözümünü inceledik.

CHIP Online Notu 92
  • Performans
  • Geniş ağ deseni
  • Kurulum ve kullanım
  • Üç bant desteği
  • Çevre uygulamaları
  • USB 3.0 port yok
  • Fiyat

Evde internet erişim problemleri hemen hemen her internet kullanıcısının sorunu olabiliyor. Özellikle arka odalara veya çok katlı kullanımlarda diğer katlara Wi-Fi ağını genişletmek için ya araya menzil genişleticiler yerleştiriliyor ya da elektrik hattı üzerinden powerline cihazlar tercih ediliyor. Bu gibi durumlarda da her ne kadar Wi-Fi ağı genişletilmiş olsa da, yine de performans açısından tam randıman sağlanamayabiliyor. Bunda kuşkusuz elektrik hattının, duvarların veya aradaki farklı engellerin de etkisi var. Öte yandan kullanılan farklı cihazların birbiriyle uyumsuzluğu da söz konusu olabiliyor. Kısa bir süre önce Zyxel'den bu gibi sorunları giderecek bir ürün gelmişti. Evde Mesh sistemi yaratmak için tasarlanmış bir cihaz olan üç bantlı AC3000 Multy X, bu handikabı aşmak için yaratılmış. Biz de cihazı bir süre kullandık elbette; şimdi deneyimlerimizi aktaralım ve Zyxel Multy X'e yakından bakalım.

Tasarım ve kurulum

Tasarım ve kurulum

Zyxel Multy X, kutudan çift cihaz olarak çıkıyor. Bu şekilde birbiriyle özel bir köprü üzerinden konuşarak internet ağını tüm eve, araya farklı cihazlar ve taşıyıcılar koymadan aktarabilen Zyxel, ikiz tasarıma sahip yönlendiricilerini kutu içeriğinde bizlere sunuyor. Bu cihazlar, internet bağlantısı için herhangi bir modem içermiyor. Bu nedenle internet erişimizi sağlayan mevcut modeminizi veya yönlendiricinizi bu cihazlardan birine bağlıyorsunuz.

Kurulum için çok kolay bir akıllı telefon uygulaması da yapan Zyxel, böylece herkesin kolaylıkla kurulumu gerçeleştirmesini sağlıyor. Multy X adındaki uygulama üzerinden adım adım kurulum işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu arada uygulamanın hem iOS hem Android tabanlı telefonlarda kullanılabildiğini de söyleyelim.

Zyxel Multy X cihazların her ikisinin de arkasında 3 adet Ethernet portu, 1 adet de modeminizi bağlamanız için WAN portu yer alıyor. Her biri 1000Mbps destekli bu portların yanına da yazıcı veya diğer cihazları bağlamak için 1 adet USB 2.0 bağlantısı konumlandırılmış. Bu port olmuşken USB 3.0 olsa daha iyi olurdu elbette. Cihazda bunların yanı sıra 1 güç girişi ve reset butonu yer alıyor.

Özellikler ve kullanım

Özellikler ve kullanım

Zyxel Multy X, çift frekans bandı desteğine sahip. 5 GHz ve 2.4 GHz bantlar üzerinden bağlanabiliyorsunuz. Kablolu bağlantıyı da yine cihazın üzerindeki 3 Ethernet portu yoluyla yapılandırmanız mümkün.

Her bir cihaz 2.4 GHz bant üzerinden 400 Mbps'e, 5 GHz bant üzerinden 866 Mbps'e kadar teorik veri transfer hızlarına sahip. Ayrıca iki cihaz için kendi arasında 1733 Mbps'lik 5 GHz özel bant tanımlanmış. Böylece cihazlar için toplam 3000Mbps teorik transfer hızı sunuyor diyebiliriz.

Zyxel Multy X, özellikle geniş evler veya çok katlı yapılar için tercih edilecek bir ürün diyebiiliriz. 464 metrakareye kadar alanı Wi-Fi ağıyla kapsayabiliyor. Biz de cihazı bunun için yaklaşık 150 metrakare ölçülü çift katlı bir evde denedik ve gayet başarılı sonuçlar aldık. Cihazlardan birini alt kata, modemin yanına konumlandırdıktan sonra, bir diğerini de üst kattaki hole yerleştirdik. Bu sayede alt kattaki 3 odada ve üst kattaki 2 odada herhangi bir noktadan sinyal kaybı yaşamadık.

Zyxel, bunun için cihazların içine MU-MIMO Beamforming, yani çoklu kullanıcı, çoklu giriş, çoklu çıkış Wi-Fi özelliğine yer vermiş. Bunu desteklemek için de her bir cihaz için 9 adet dahili anten atamış. Hal böyle olunca, sinyal kaybı yaşamıyorsunuz. Yine performans açısından da kayıp yaşamıyorsunuz.

Özetle

Multy X sayesinde evde çok sayıda internete bağlı cihazı rahatlıkla eşit performansla nete taşıyabilir, eğer akıllı ev sistemleriniz varsa yine tercih edebilirsiniz. Her ne kadar bizim ülkemizde şu an çok yaygın olmasa da Multy X, Amazon Alexa ses kontrolü ve benzeri özellikleri de destekliyor. Bu noktada da rahatlıkla kullanılabilir.

Elbette Multy X'i yalnızca evlerde kullanacaksınız diye bir şey yok, ofislerde de tercih edebilir. Çok katlı veya tek kat ancak geniş mekanlar için kullanışlı bir seçenek olacaktır kanaatindeyiz. Sonuç olarak Multy X'i Wi-Fi kapsamını genişletmek isteyen kullanıcılar için rahatlıkla tercih edebilir bir ağ çözümü olarak önerebiliriz. Ancak cihazın fiyatı biraz pahalı. 2000 TL civarında bir fiyatı bulunuyor.

Kimler Almalı

Zyxel Multy X, özellikle Wi-Fi erişim problemiyle ilgili sıkıntı yaşayan kullanıcılar tarafından tercih edilecek bir ağ çözümü oluyor. Geniş evler ve hatta çok katlı evlerde rahatlıkla kullanılabilir. Öte yandan ağ performansından yüksek beklenti içinde olanlar da keza bu ürünü tercih edebilirler.

Alternatifleri

Zyxel Multy X'e alterantif bir çözüm olarak TP-Link Deco M5 modeli de incelenebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Zyxel Multy X
Ürün Markası ZyXEL
CHIP Online Notu
92
Standart IEEE 802.11 a/b/g/n/ac
Arabirim 1 x 10/100/1000 Mbps Ethernet RJ-45 portu, 10/100/1000 Mbps Ethernet RJ-45 portu (3 adet)
Frekans 2.4 GHz, 5 GHz
Anten 9 adet (dahili)
Bağlantı Hızı 866 Mbps (5 GHz), 400 Mbps (2.4 GHz)
Buton Reset
Bağlantılar USB 2.0, Bluetooth 4.1
Boyutlar 236 x 178 x 51.5 mm
Ağırlık 890 gr.
Okuyucu Yorumları