Gigabit hızına yükseltin

Evdeki bütün cihazları gigabit hızda birbirine bağlamanızı sağlıyor.

ZyXEL NBG4615 İnceleme
CHIP Online Notu 85
  • Editörün seçimi

Akıllı TV'ler, ağ destekli depolama üniteleri, medya oynatıcılar ve HTPC derken evlerimizdeki ağa bağlana cihaz sayısında büyük bir artış oldu. Öte yandan bu cihazların çoğu Gigabit Ethernet arabirimleriyle yüksek hızda veri aktarımını desteklerken servis sağlayıcınız tarafından verilen ucuz modemler sizi 100 Mbit ile dosya aktarımı konusunda fena halde kısıtlıyor. Sadece kablolu değil, ağa kablosuz bağlanan cihazlar da modeminiz yüzünden birbirleri arasında dosya aktarımı yaparken 54 Mbit'te takılarak pratikte en fazla 3 MB gibi aktarım hızlarına erişebiliyorlar. Oyun konsollarımız da bu kısıtlamadan nasibini alıyor. XBOX 360, 802.11n desteğiyle ağa bağlanabilirken modeminizin eksi 802.11g desteği sunması, Media Center üzerinden içerik oynatımını sekteye uğratıyor. PlayStation 3 için de durum pek farklı değil. Gigabit Ethernet arabirimi bulunan cihazı 100 Mbit hızındaki ağa bağladığınızda PC'nizden içerik aktarımı yaparken yine saniyede en fazla 8 MB civarında hızlara erişebiliyorsunuz.

ZyXEL'in NBG4615 yönlendiricisi ise var olan modeminizi değiştirmeden bütün ev ağınızı kabloluda 100 Mbit, kablosuzda ise 300 Mbit hızında birbirine bağlayabiliyor. Firmanın P-660HN-T1h modeli modemiyle birlikte kullandığımız NBG4615, daha önce saniyede 3.5 MB ile dosya aktarımı yaptığımız Iomega ix2-200 NAS cihazımıza artık saniyede 30 MB ile aktarma yapmamızı mümkün kıldı. Kablosuz ağ ile bağlandığımızda ise hızın yaklaşık 6 MB ile iki katına çıktığını gözlemledik. P-660HN-T1h'de bulunan kablosuz özelliğini devre dışı bırakıp doğrudan bütün internetimizi NBG4615 ile paylaşmaya başladık. Bu sayede ağ üzerindeki kontrol de daha kolay bir hal aldı. Bundaki en büyük etken ise NBG4615'in giriş seviyesindeki kullanıcılar için tasarlanmış arabirimi. Örneğin eğer XBOX Live veya PSN gibi servislerin yanında PC üzerinden de çevrimiçi oyun oynuyorsanız kapalı port sorunlarıyla boğuşuyor olabilirsiniz. NBG4615'de yer alan oyun modu sayesinde NAT ayarlarınızı kolayca yumuşatarak port sorunlarını ortadan kaldırabiliyorsunuz. Son olarak yönlendiricinin ufak bir Firmware güncellemesi ile Türkçe dil desteği kazandığını da belirtelim.

Özetle

USB sabit disklerinizi doğrudan bağlayarak ağ üzerinden paylaşmanızı mümkün kılan NBG4615, kolay kullanımıyla da beğenimiz kazandı.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli ZyXEL NBG4615
Ürün Markası ZyXEL
CHIP Online Notu
85
Kablosuz ağ 802.11b/g/n
Kablosuz ağ güvenliği WEP, WPA/2, WPS
Bağlantılar 4xLAN, 1xWAN, 2 x USB 2.0
Aktarım 300 Mbit kablosuz, 1 Gbit kablolu
Antenler 2 x 2 dBi sökülebilir
Diğer Güç ve Kablosuz ağ açma/kapama tuşu
Okuyucu Yorumları