Zyxel WX3100-T0 İnceleme

Evinizdeki ağı WiFi 6 teknolojisi ile geliştirebilmenizi sağlayacak Zyxel WX3100-T0'ı inceledik.

CHIP Online Notu 95

Evlerimizdeki internete bağlı cihaz sayısı her geçen gün artıyor. Eş zamanlı olarak bunlara gereken bant genişliğini sağlayabilmek içinse sadece yüksek hızlı internet bağlantısı edinmek yeterli değil. Çoğu kablosuz olan cihazlarımızı ancak evlerimizdeki modemlerin aynı anda desteklediği cihaz sayısı ile doğru orantılı olarak verimli kullanabiliyoruz. Bu yüzden aynı anda ağa bağlı daha fazla cihazı kullanabilmek için zaman zaman wifi erişim noktalarını ya da alan genişleticilerini yeni teknolojilere sahip cihazlarla yenilemek gerekiyor. Bu konuda en yeni wifi 6 yani 802.11ax destekli bir cihaz olan Zyxel’in WX3100-T0 çift bantlı kablosuz AX1800 Gigabit Access Point/Extender iyi seçeneklerden biri. Oldukça küçük olan bu cihaz mini bir uydu anteni gibi görünüyor.

Wifi 6 (11ax) daha çok cihazı, aynı anda, daha stabil ve daha hızlı bir şekilde internete bağlı tutabiliyor. Wifi 6’nın bant genişliği 5’ten dört kat daha fazla. Böylece aynı anda daha çok cihaz internete bağlandığında wifi 6 bu yükü kaldırabiliyor ve yavaşlamalar yaşanmıyor. Bu da tüm ev wifi kapsama alanı için sorunsuz Ultra HD ve IPTV akışı (QoS ile), daha keyifli online oyun deneyimi ve kesintisiz dolaşım anlamına geliyor.

Zyxel WX3100-T0, 5G 2x2 802.11 b/g/n/ax ile 1200 Mbps'ye ve 2.4G 2x2 802.11 b/g/n/ax ile 600 Mbps'ye varan hızlar sunabiliyor. Uplink MU-MIMO, OFDMA ile yüksek güçlü amplifikatör ve beamforming teknolojileri, WX3100-T0'a çoklu akışlı veri erişimi için yüksek hız ve ölü bölgeler olmadan optimum wifi deneyimi sağlıyor.

Beamforming desteği özellikle önemli. Çünkü bu akıllı anten teknolojisi, ağa bağlanmak isteyen cihazın yerine göre kablosuz sinyallerin o bölgede odaklanmasını sağlıyor. Örneğin bu şekilde akıllı telefon ile evin içinde gezinerek rahatlıkla görüntülü konuşma yapılabiliyor. Bu teknoloji, ağa bağlı cihazlara bulundukları noktada optimum bant genişliği ve kesintisiz kablosuz deneyimi sunmak için alıcının bulunduğu konuma doğru sinyal dağılımını şekillendiriyor. Böylece sabit bir kablosuz hüzme bulutu yerine, şekil değiştiren bir hüzme bulutu oluşuyor. Ağa bağlı cihazların yeri değiştikçe kablosuz hüzme bulutu da yeni konuma uygun şekil alıyor.

Servis sağlayıcıların son cihazları etkilemeden istemci cihazlarını uzaktan yönetmesine ve yapılandırmasına olanak tanıyan TR-069/TR-181 standart yönetim özellikleriyle ZYXEL WX3100-T0 sadece gerçek “tak ve çalıştır” deneyimi sunmakla kalmıyor, aynı zamanda kurulum karmaşıklığını da azaltıyor. EasyMesh standartları ile tam uyumlu olan ve wifi hızı ve kapsama alanı ihtiyaçlarınızı karşılamak için donanım, yazılım ve mobil uygulamasını bir araya getiren bir wifi yönetim sistemi olan Zyxel MPro Mesh ile Zyxel WX3100-T0, sadece evinizin her köşesine hızlı wifi hizmeti sunmakla kalmıyor, OPEX'i azaltarak evlerin her yerinde, tüm wifi cihazlarında üstün wifi hizmeti sunabiliyor.

Güvenlik konusunda ise, arttırılan güvenlik protokolleri ile ve WPA 2’den, WPA 3’e geçişle beraber; modeminize dışarıdan yapılabilecek yetkisiz erişim girişimleri de zorlaşıyor. Bir diğer önemli nokta ise güç tüketimi. Wifi 6 üzerinden gerçekleştirilecek bağlantılarda uyumlu cihazlar daha az enerji harcayarak birbirleriyle bağlantı kurabiliyor. Bu da modeminizin daha az elektrik tüketimi yapması ve telefonunuzun ya da mobil cihazların şarjının daha geç bitmesi gibi avantajları beraberinde getiriyor.

Sonuç

Evet, toparlayacak olursak Zyxel WX3100-T0 sahip olduğu özellikler ve sağladığı fayda ile oldukça başarılı bir cihaz olmuş. Bağlantı hızı, stabilitesi ve sahip olduğu teknolojilerle işinize fazlasıyla yarayacaktır kanaatindeyiz. Şu an bu cihazı 1699 TL fiyat etiketiyle bulabileceğinizi de söyleyelim.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Zyxel WX3100-T0
Ürün Markası ZyXEL
CHIP Online Notu
95
StandartIEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax
Frekans2.4GHz (2 anten), 5GHz (2 anten)
Bağlantı Hızı600Mpbs (2.4GHz), 1200Mpbs (5GHz)
Boyutlar128 x 40 x 128 mm