Güncellemenin ardından dosyaları temizleyin

Güncellemenin ardından gereksiz dosyaları temizleyin

Dahili temizlik servisi

Windows'un kapsamlı 8.1 güncellemesi, eski Windows dosyaları da yedekte tuttuğu için daha fazla disk alanı işgal ediyor. Pek çok kolaylık ve geliştirme getiren 8.1'i bırakıp da Windows 8'e "güncelleme" yapmayacağını düşünüldüğünde, eski yedek dosyaları silerek 5 GB'a yakı bir alanı kullanıma açabilirsiniz. Bu eski dosyalar büyük ölçüde sistem diskinin içindeki "Windows.old" klasöründe bulunuyor. Burada bir erken uyarı yapmakta fayda var, bu eski dosyaları elle silmek yerine Disk Temizleme aracını kullanmalısınız.

Bunun için, Modern ara yüzdeyken "cleanmgr.exe" yazın ve sağ kenarda çıkan Disk Temizleme Aracı simgesine sağ tıklayarak "Yönetici olarak çalıştır" ı seçin. Eğer aracı normal olarak çalıştırırsanız yedek dosyalarını temizleme listesinde göremezsiniz, "Sistem dosyalarını temizle" butonuna tıklarsanız bazı gizli dosyalar da listeye eklenecektir. Araç, diski inceledikten sonra silinebilecek dosyaları boyutlarıyla birlikte listeleyecek. Listeden "Önceki Windows yüklemesi" seçeneğini bulun ve yanındaki kutuyu işaretleyin, daha fazla boş alan için listedeki diğer gereksiz dosyaları da işaretleyebilirsiniz.

Not: Eğer önceki Windows yüklemesi seçeneği listede gözükmüyorsa gelişmiş Disk Temizleyiciyi kullanmak gerekir. Bunun için [Windows]+[R] tuş kombinasyonu ile "Çalıştır"ı açın ve "cleanmgr /sageset:65535" yazıp "Tamam"a basın. Artık daha önce listede görünmeyen "Sistem hatası bellek dökümü dosyaları" ve "Sistem tarafından sıralanan Windows Hataları" gibi seçenekler de temizlenme listesine eklenecek. Sileceğiniz dosyaları seçip "Tamam"a tıkladıktan sonra "Çalıştır"ı yeniden açın ve "cleanmgr /sagerun:65535" yazıp gelişmiş temizleme işlemini gerçekleştirin.

Okuyucu Yorumları