Nesneniz merkezde değilken bile doğru netleme

AF ölçme noktasının istediğiniz netlemeyi yapabilmesinde uzmanlaşın

İşaretle ve tut

Fotoğraf makineleri genellikle merkezi AF ölçme noktasıyla netleme yapar. Böylelikle çoğu çekimde keskin fotoğraflar elde edebilirsiniz. Ancak daha fazla çeşitlilik istiyorsanız, etkin netleme noktasını kendiniz belirlemelisiniz. Nesneniz bazen çekimin merkez noktasında bulunmayabilir. Bu yüzden ilkin AF ölçme noktasının istediğiniz netlemeyi yapabilmesinde uzmanlaşmanız gerekiyor.

DSLR fotoğraf makinenizin vizöründen baktığınızda birden çok netleme noktası görebilirsiniz. Bütün bu noktaları tek tek seçebilmeniz mümkün. Bu seçimi yapmak için AF netlemesinden "Single point AF"yi işaretleyin. Cihazınızın modeline göre hangi noktayı ya da birden çok noktayı seçebilmeniz farklılık gösterebiliyor. Canon dijital fotoğraf makinelerinde AF seçimini işaretledikten sonra enstantane tekeriyle nokta seçimleri yapılabiliyor.

Seçimi takip edebilmeniz için vizörden noktalara bakmanız gerekiyor; seçiminiz kırmızıyla işaretleniyor. Nikon DSLR cihazlarda ise "Single point AF"yi seçtikten sonra multi-function ölçümüyle cihazın ön kısmından ölçümü etkinleştirin. Çevre kısma dağıtılan ölçüm noktalarının dezavantajı ise merkezdeki ölçüm noktası kadar keskin netleme yapamaması. Çevre ölçüm noktalarından netleme yaparken düşük ışık koşullarında, 5.6'dan düşük diyafram aralıklarında, düşük kontrast değerlerinde sorun yaşayabilirsiniz. Ayrıca çekmek istediğiniz nesne bu noktalardan birine denk düşmüyor olabilir. Böylesi durumlarda netleme kilidi tekniği yardımınıza koşuyor: Merkez noktadan netleme yaptığınızda deklanşöre yarı basılı tutmaya devam edin ve kadrajı nesnenizin üstüne kaydırıp çekiminizi yapın.

Okuyucu Yorumları