'Metal zengini bir dünyaya' yolculuk başladı: Peki, ne anlama geliyor?

Bir Amerikan uzay aracı Güneş Sistemindeki en sıra dışı nesnelerden birini ziyaret etmek için yola çıktı. 16 Psyche, 1852 yılında keşfedilen ilk asteroitlerden biriydi. Kayayla kaplı değil. Bunun yerine Mars ile Jüpiter arasında güneşimizin yörüngesinde dönen; metalle kaplı nadir bir astreoit.

NASA'nın değerli metallerle dolu olduğuna inanılan 16 Psyche adlı asteroide gidecek uzay aracı dün fırlatıldı. NASA'nın dün SpaceX Falcon Heavy roketiyle fırlattığı uzay aracının 2029 yılında astreoide ulaşması hedefleniyor. Araç, teleskopik gözlemlerin %60'a kadar demir ve nikelden oluştuğunu öne sürdüğü 16 Psyche adlı bir asteroite gidiyor. Farklı görüşler olsa da bilim insanları bunun, dış kayalık katmanları soyulmuş, gezegen benzeri bir nesnenin geride kalan demir açısından zengin çekirdeği olabileceğini düşünüyor. Ve eğer öyleyse ve asteroit madenciliği teknikleri geliştirilebilirse, Psyche'nin metalik kaynaklarının değeri yaklaşık 10 kentilyon dolar olabilir. Eğer Psyche bir çekirdek değilse, güneş sisteminin oluşumundan kalma, daha önce hiç gözlemlenmemiş nadir bir nesne olabilir. Uzay aracı önümüzdeki altı yıl içinde yaklaşık 3,6 milyar kilometre yol kat edecek.

Psyche'ın silikat kayaçların meydana getirdiği diğer asteroitlerin aksine büyük ölçüde demir ve nikelin yanı sıra kaya, kükürt veya karbon bazlı içeriğe sahip olduğu düşünülüyor. Teleskoplar geçmişte Psyche'yi gözlemlemiş ve asteroidin yüzeyindeki yansıtıcı metalden yansıyan radyasyonu tespit etmişti.

Psyche uzay aracı, 2029'a vardıktan sonra üç yıl boyunca asteroitin yörüngesinde kalacak. Bu süre zarfında bilim insanları asteroitin kökenleri hakkında bilgi edinmeyi umuyor. Bilim insanları Psyche'ın yüzeyindeki özellikleri incelemek, yüzeyinin yaşını belirlemek istiyor. Bunun dünya da dahil olmak üzere tüm karasal gezegenlerin iç kısımları hakkında fikir vereceğine inanıyorlar.

DEĞERİ 10 KENTİLYON DOLAR OLABİLİR

Şu an için merak edilen soru şu: Psyche gerçek bir metal asteroit midir? Yoksa aslında "moloz yığını" olabilir mi? Bugüne dek pek çok kişi asteroit Psyche'nin değerini tahmin etmeye çalıştı. Bir tahmin, değerinin 10 kentilyon dolar olacağını yani tüm Dünya ekonomisinden daha fazla olacağını öne sürüyor.

Her ne kadar bilim insanları nesnede demir ve nikelin baskın olduğunu belirlemiş olsa da, teleskoplar ek bileşenleri de gözetliyor. Bunlar sarımsı yeşil, kükürt bakımından zengin kayalar olabilir.

YÜZEYİ NEYE BENZİYOR?

Bilim ekibi asteroitin yüzey özelliklerini görmek için sabırsızlanıyor. Radar yüzeyde iki büyük krater olduğunu gösteriyor. Yanıtı merak edilen soru şu: Metal bir krater neye benziyor? Profesör Lindy Elkins-Tanton, Psyche'nin küçük metal sivri uçlara, hatta krater içinde bir tür metal kuma benzeyen küçük parçalara sahip olabileceğini söyledi. Ayrıca Psyche'nin, kükürt içeriğinden dolayı büyük kayalıklar ve yeşilimsi sarı lav akıntıları oluşturan volkanik patlamalar yaşamış olması da mümkün.

NEDEN BU KADAR ÖZEL BULUNUYOR?

1852'de keşfedilen Psyche, ana asteroit kuşağındaki en etkileyici nesnelerden biri olarak kabul ediliyor. 279 km'lik bu patates şeklindeki asteroitin incelenmesinin, erken güneş sistemindeki çarpışmalar hakkında daha fazla bilgi sağlamaya yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda bilim insanlarına gezegenimizin erişilemez demir çekirdeği için bilgi vermesi de bekleniyor.

PSYCHE 16 HAKKINDA NELER BİLİNİYOR?

Psyche, 17 Mart 1852'de İtalyan astronom Annibale de Gasparis tarafından keşfedildi. Ana asteroit kuşağındaki en ilgi çekici hedeflerden biri olan Psyche metal açısından zengin dev bir asteroit. Psyche, Güneş'ten 378 milyon ila 497 milyon kilometre arasında değişen bir mesafede, Mars ve Jüpiter arasında Güneş'in etrafında döner. Bir görüşe göre Pscyhe parçalanmış bir gezegenin çekirdeği olabilir. NASA da çalışmasında Psyche'nin haritasını çıkaracak ve inceleyecek. NASA görevinin amaçlarından biri Psyche'nin gerçekten de bir gezegenin çekirdeği olup olmadığını belirlemek olacak.