4.5G nedir, nasıl geçilir, neler değişecek?

Türkiye 4.5G'yi dakikalar önce kullanmaya başladı! İşte 4.5G hakkında tüm merak ettikleriniz...

4.5G nedir; ne işe yarar?

Bizi 3G'den bir buçuk adım öteye taşıyan 4,5G için beklenen tarih geldi ve Türkiye, bugün itibariyle yeni mobil bağlantıyla tanışmaya başladı. SIM kartlarını önceden 4,5G uyumlu kartlarla değiştirmiş olanlar, şu an 4,5G'nin keyfini çıkarmaya başladılar bile. Geçiş için bazı gereksinimleri karşılamanız ve aktivasyon yapmanız gerektiğinden, şu an için 4,5G'den uzak kalmış olabilirsiniz, ama üzülmeyin. Bu yazımızda 4,5G'ye geçiş için yapmanız gerekenlerden bağlantı hakkında merak ettiklerinize her şeyi bulacaksınız.

4.5G tam olarak nedir?

Dördüncü nesil kablosuz iletişim ağlarına genel olarak 4G adı veriliyor. Ülkemizdeyse 4G'nin daha gelişmiş bir sürümünün (LTE Advanced) kullanılacak olması nedeniyle, 4G yerine 4,5G kavramı kullanılıyor. Standart 4G bağlantısı, 100Mbps hıza ulaşabilirken 4.5G, bir başka deyişle LTE Advanced, 300Mbps (saniyede 37,5MB) ve üzerine ulaşabiliyor. Şu anki 3G şebekesi, yoğunluğun olmadığı zamanlarda 20-25Mbps'lik hızlara ulaşabiliyor. Ancak bu hızların kağıt üzerindeki teorik sayılar olduğunu belirtmekte fayda var.

4,5G'nin 5G'nin sunacağı 1.000Mbps'lik hızlara ulaşmadığını söyleyelim. Bununla birlikte 5G'nin dünya çapında 2020'de yaygın olarak kullanılmaya başlanacağı tahmin ediliyor. Bu yüzden 4,5G'nin 5G'yi beklerken ona hazırlık yapmamızı sağlayacağını da söyleyebiliriz.

4,5G ne zaman hizmete giriyor?

1 Nisan yani bugün itibariyle Türkiye'nin önde gelen operatörleri, 4,5G hizmetini kullanıcılarına kullanıma sunmaya başladılar.

4,5G ne kadar hızlı?

4,5G'nin hızı, telefonunuza göre 100Mbps ile 375Mbps arasında değişiklik gösteriyor; ancak her durumda 3G'den çok daha hızlı bir bağlantı elde edeceksiniz.

8GB'lık bir HD kalitesinde filmi telefonunuza indirmeniz, 4.5G'nin yüksek hızı sayesinde sadece 6,5 dakika sürebilecek. Bugün aynı boyutlardaki bir filmi indirmek için en az 1 saat beklemeniz gerekiyor. Elbette bu yüksek hız, videolardaki takılmaların da tarihe karışması anlamına geliyor. 4,5G'nin bir başka özelliği, sadece indirme hızını değil gecikme hızını da iyileştirmesi. Yani videolu görüşmeler ve hızlı tepki vermeniz gereken oyunlar, 4,5G'de daha sorunsuz çalışacak.

4,5G'nin yüksek hızı, kotanızın daha hızlı dolmasına neden olabileceğinden, sıkça dosya indirip video izleyenlerin kotasını genişletmesinde fayda var.

4,5G'den kimler faydalanabiliyor?

4,5G'den kimler faydalanabiliyor?

Öncelikle telefonunuzun 4,5G bağlantısını desteklemesi gerekiyor. 1-2 senelik bir akıllı telefonunuz varsa 4,5G desteğinin olma ihtimali yüksek. Samsung Galaxy S5 ve daha yeni Galaxy modelleri, HTC One ve Desire serileri, Sony Xperia Z, SP, E4G, M4 Aqua, LG G2 ve sonrası, iPhone 5 ve üzeri, Avea In Touch 4, Vestel Venus 5.5 X ve V, Casper Via V6 ve sonrası, Asus Zenfone 2, Turkcell T60, T50 ve Turbo T50, 4,5G'yi destekleyen telefonlar arasında bulunuyor. 4,5G uyumlu popüler telefonların listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bunun ardından GSM operatörünüze 4,5G'ye geçiş yapmak istediğinizi bildirmeniz gerekiyor. SIM kartı değişikliğini yaptıktan sonra operatörünüzün vereceği onayla 4,5G'ye geçiş yapabiliyor ve yüksek indirme hızından hemen faydalanmaya başlayabiliyorsunuz. Ancak operatörünüzün onayı olmadan, SIM kartınız 4,5G'yi destekliyor olsa bile 3G'de kalacaksınız. Geçişle ilgili detayları sonraki sayfamızda bulacaksınız.

Ücreti ne kadar?

Az önce bahsettiğimiz cihaz ve SIM kart gereksinimlerini karşılıyorsanız, 4,5G'den ücretsiz olarak faydalanabileceksiniz. Yani geçiş için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok. Ancak hızla beraber tüketiminiz de muhtemelen artacağından, daha yüksek kota için daha çok ücret ödemeniz gerekebilir.

Bu arada önde gelen operatörler, 4,5G'ye özel oluşturdukları avantajlı tarifelerini bizlerle paylaştılar bile.

4,5G ile internete çok daha hızlı bağlanacağımız için birim internet fiyatında zamanla düşüş görebiliriz. Yani gelecekte 4,5G sayesinde daha çok içeriğe, daha uygun fiyata ulaşmamız muhtemel.

4,5G'ye nasıl başvurabilirsiniz?

4,5G'ye nasıl başvurabilirsiniz?

Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom abonelerinin 4,5G'ye geçmek için yapması gerekenler oldukça basit. Telefonunuzun ve SIM kartınızın 4,5G'ye destek sunup sunmadığını da operatörlerin aşağıda verdiğimiz web sayfaları üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Turkcell: 4.5G yazıp 2222'ye SMS gönderek, Turkcell İletişim Merkezi veya Çağrı Merkezi'ne sözlü olarak başvurarak veya web üzerinden başvuru yaparak 4,5G talebinde bulunabilirsiniz. Ayrıntılar, bu adreste yer alıyor.

Vodafone: Vodafone aboneleri 4.5 yazıp 4545'e SMS göndererek, Vodafone Self Servis uygulamasında Servisler sayfasından 4.5G'yi seçerek veya Vodafone Cep Merkezleri'ne başvurarak 4.5G'yi etkin hale getirebiliyor. Ayrıntılar için bu adrese göz atabilirsiniz.

Türk Telekom: 5555'e 4.5G, 4.5G İZİN veya GIGA yazıp göndererek , Türk Telekom Çağrı Merkezi üzerinden, Online İşlemler Merkezi'nden veya 4nokta5g.com adresinden 4,5G'ye geçiş talebinizi iletebilirsiniz. Ayrıntılar için tıklayın.

Peki 5G ne zaman gelecek?

Mobil bağlantılar için 4,5G'den bir sonraki adım muhtemelen 5G olacak; ancak 5G'yi çok yakın bir zamanda kullanmayacağımız kesin. 2018'de testlerinin başlaması beklenen 5G'nin dünya çapındaki kullanımı, 2020'de yaygınlaşacak.

Önemli bir bilgi, 4,5G için yapılan ihalenin sadece 4.5G değil, aynı zamanda bir 5G ihalesi olması. Yani katılımcılar, ihalede hem 4.5G hizmetleri, hem de 5G teknolojileri için gerekli izinleri almış oldular. Bir başka deyişle 5G'nin vakti geldiğinde, yeni bir ihale yapılmasına gerek olmayacak.

Okuyucu Yorumları