Agatha Christie için algoritma geliştirdiler!

Sonunda bu da oldu: Dünyanın en gizemli romanlarındaki katili bulmak için algoritma geliştirdiler!

Katili bulan algoritma!

Agatha Christie, 125. doğum günü olacak tarih yaklaşırken halen en büyük gizem yazarlarından biri olarak kabul ediliyor. Ancak bir grup akademisyen, herhangi bir Agatha Christie romanında katilin kim olacağını tahmin eden bir algoritma geliştirerek herkesi şaşırtmayı başardı.

Belfast'taki Queen's University'den araştırmacılar ve veri analistlerinin de arasında bulunduğu grup, Agatha Christie hayattayken yayımlanan 83 romanın 27'sini incelediler ve hikayenin geçtiği yer, ulaşım yolları ve kurbanın ölüm şeklinin, gizemin çözülmesinde önemli bir yer tuttuğunu fark ettiler. Ayrıca suçlunun tanıtılma şeklinin de gizemin çözümünde kilit yere sahip olduğu belirlenmiş durumda.

Christie, katil kadın olduğu takdirde karakteri tanıtırken daha negatif bir açıklama kullanmakta. Ancak katil erkek olduğu zaman, kullanılan kelime desenleri daha nötr veya pozitif oluyor.

Kurbanın nerede ve nasıl öldürüldüğü de katilin kim olduğunu belirlemek için kullanılmakta. Eğer kurban boğularak öldürüldüyse, katil yüzde 75 oranla erkek oluyor. Ancak şehir dışında bir yerde öldürüldüyse, katil yüzde 75 ihtimal ile kadın oluyor. Bütün bu desenlerin incelenmeleri, ilginç bir şekilde oldukça doğru olan ve Agatha Christie'nin romanların çoğunu çözebilen bir algoritma yaratılmış durumda.

Her ne kadar artık bu romanlar için bir formülünüz bulunsa da, okuyarak gizemi kendiniz çözmeye çalışmanız kesinlikle daha eğlenceli olacaktır...

Okuyucu Yorumları