Mac OS X 10.7 Lion'ın yeni özellikleri!

MacOS X'in 10.7sürümü Lion ortaya çıkıyor. İşte değişenler ve yenilikler ve diğer tüm detaylar...

İşte yeni MacOS X!

Apple'ın Mac'lerinde kullandığı işletim sistemi Mac OS X'in yeni sürümü 10.7, diğer bir adıyla Lion, yazın kullanıcılarla buluşmaya hazırlanıyor. Ancak yaz gelmeden önce Apple Mac OS X 10.7'nin geliştirici sürümünü yayınladı. Yeni MacBook Pro'ların açıklandığı gün Mac App Store'a yerleştirilen yeni sürüm, şimdilik yalnızca Mac Geliştirici Program'ı üyeleri tarafından indirilebiliyor.

Lion'da öncelikle dikkati çeken özellik, iPad'deki birçok özelliğin Mac OS X'e taşınmış olması. Yani artık iPad'de çok sevilen birçok özelliği Mac'inizde kullanabiliyorsunuz.

Gelelim Mac OS X 10.7'deki yeni özelliklere. Öncelikle dikkati en çok çeken özelliklerden biri "Mission Control." Bu yeni özellik sayesinde, yanda da ekran görüntüsünü görebildiğiniz şekilde, Mac'inizde çalışan tüm uygulamaları kuş bakışı görebiliyorsunuz. Bu şekilde pencerelerde ayrı ayrı dolaşmanız ve neyin nerde çalıştığını aramanıza da gerek kalmıyor.

Diğer yeni özellikler!

Diğer yeni özellikler!
AirDrop dosya paylaşımını kolaylaştırıyor...

Dikkati çeken diğer bir özellik güvenliğe önem verenlerin oldukça hoşuna gidecek türden. Daha önceki sürümlerde bulunan FileVault özelliği sayesinde ana sayfadaki dizinlerinizi şifreleyip koruma altına alabiliyordunuz. Ancak Mac OS X 10.7'de Apple bu özelliği geliştirerek, kullanıcıların bilgisayardaki diskin tümünü şifrelemesine olanak sağlamış. Ayrıca OS X yüklendikten hemen sonra bu özelliğin işleve geçirilip geçirilmemesinin sorulmaması da SSD'lerin güvenliğini tam olarak sağlanmasına yardımcı oluyor.

Lion'da bulunan yeni özelliklerden bir başkası da AirDrop. Bu sayede daha önceden oldukça zor olan dosya paylaşım işlemi, basit bir hale getirilmiş. AirDrop özelliği açık olan çevredeki bilgisayarları görebiliyorsunuz ve yalnızca o bilgisayarın üzerine tıkladığınızda yalnızca iki bilgisayara özel bir kablosuz ağ açılıyor. Bu sayede kullanıcılar dosyaları gayet sade ve kolay bir şekilde paylaşabiliyorlar.

Ayrıca Mac OS X 10.7'nin bazı dosyaları değiştirseniz bile geçmiş hallerini katalog halinde görebileceğiniz yeni özelliği, size bir zaman makinesindeymişsiniz havası da yaşatıyor. Bunun yanında bilgisayarınızı kapattığınızda işletim sistemi size yaptıklarınızı kaydedip kaydetmek istemediğinizi soruyor. Kaydederseniz, bir daha bilgisayarı açtığınızda tüm pencereler ve uygulamalar kapandıkları şekilde açılabiliyor.

Mac OS X'de iPad havası!

Mac OS X'de iPad havası!
E-posta kullanımı da daha kolay...

En başta size Mac OS X 10.7'nin iPad benzeri birçok özelliği olduğunu söylemiştik. Bu açıdan en çok dikkat çeken özellikler ise çoklu dokunmatik seçenekleri. Yani artık PDF görüntülerken ya da fotoğraflar arası geçişler yaparken aynı iPad'de yaptığınız gibi el hareketleriyle işlemler yapmanız mümkün. Hatta bu işlemleri yaparken kendinizi büyük bir iPad kullanıyormuş gibi de hissedebilirsiniz. Elinizi sağa sola çekerek sayfaları çevirebilir ya da yukarıya çekerek Mission Control özelliğine geçebilirsiniz. Ayrıca e-posta kutusunun yeni halinin de bir iPad uygulaması gibi göründüğünü ve kullanımının eskisinden daha rahat olduğunu söyleyelim.

Apple'ın Mac OS X 10.7 Lion için hazırladığı yeni özellikler tabii ki bunlarla sınırlı değil, ancak geliştirme sürümündeki en dikkat çeken özellikler bunlar. Tabii işletim sisteminin yeni sürümünün tüm kullanıcılar için çıkmasına önümüzde birkaç ay daha var ve bu süre zarfında Apple'ın değişikliğe gidebileceği başka özellikler de olabilir.

Okuyucu Yorumları