Asus VivoBook Flip TP301'i inceliyoruz

360 derecelik dizüstü bilgisayarlara yeni bir örnek koyan Asus'un VivoBook Flip'i elimizde.

CHIP Online Notu 78
  • Ekran
  • Güzel görünüyor
  • Uygun performans
  • Ethernet ve USB Type-C
  • Klavyede kullanılan malzeme
  • Daha ince ve hafif olsa iyi olurdu
  • Tablet kullanımında klavye tuşları rahatsız ediyor

Katlanabilir dizüstü bilgisayarlar son dönemde oldukça popüler. Zira isteğe göre hem tablet hem dizüstü bilgisayar olarak kullanılabilen bu cihazlar, bunun yanında ayrıca iki farklı kullanım şekli daha getiriyor. Hal böyle olunca gerek ofis kullanımlarında gerek ev kullanımlarında kullanıcıya büyük esneklik sağlıyorlar. Ofislerde tablet ve çadır şeklinde kullanımıyla sunumlarda büyük kolaylık sağlayan bu tip cihazlar, ev kullanımında da stant şekline getirilerek özellikle film ve dizi keyfini destekliyor. Elbette bunun yanında ana görevi dizüstü bilgisayar olmak. Elimizdeki Asus'un VivoBook Flip TP301 modeli de bunlardan biri.

Hatırlarsanız bu tip laptop'lar arasında kısa bir süre önce HP Spectre X360 ve Lenovo ThinkPad X1 Yoga'yı incelemiştik. Özellikle X1 Yoga, 360 derecelik kullanıma ilişkin getirdiği birbirinden faydalı yetenekleriyle bizden tam puan almıştı. Peki, yeni VivoBook Flip nasıl? Şimdi değerlendirmemize geçelim...

Metalik tasarım

Metalik tasarım

VivoBook Flip'in en önemli özelliği kuşkusuz katlanabilir tasarımı. Bu özelliğiyle sıradan dizüstü bilgisayarlardan ayrılan VivoBook Flip, 2'si 1 arada kullanımı gözetiyor. Yani bu cihazı ister bir tablet ister bir dizüstü bilgisayar gibi kullanabiliyorsunuz.

Tasarımın kullanıma ilişkin getirdiği yararın yanında görünüme de büyük katkı sağladığını da söylemeliyiz. Zira VivoBook Flip göze hoş gelen bir tasarıma sahip. Laptop'ın iki farklı rengi var. Elimizdeki altın renkli modelin yanında, siyah renkle satın alabileceğiniz farklı bir model daha bulunuyor. Aslında VivoBook Flip pek çok farklı modele sahip. İçinde farklı teknik kadro barındırmasıyla birbirinden ayrışıyorlar.

Fırçalanmış metalik sırt tasarımıyla güzel görünen VivoBook Flip, alt tarafta ve içeride de metalik tasarımı bizlere sunuyor. 1.7 kilogram ağırlığında olan cihaz, 19.9 mm'lik kalınlıkta. Bu değerlerle açıkçası bu kategorideki en ince cihaz olduğunu söylemek zor.

VivoBook Flip'in çevresinde tam boyutlu HDMI ve Ethernet portunun yanı sıra USB Type-C portunu görmek güzel. Ayrıca USB 2.0 ve iki adet de USB 3.0 port bulunduran cihaz, SD kart girişi de sunuyor. Kablosuz bağlantılar arasında ise Bluetooth 4.0 ve 802.11 b/g/n standartlarında Wi-Fi yer alıyor.

360 derece katlanabilir kullanım

360 derece katlanabilir kullanım

VivoBook Flip'in katlanabilir tasarımda olduğunu söylemiştik. Cihaz dört farklı biçimde kullanılabiliyor. Dizüstü bilgisayar, tablet, stant ve çadır şekillerine rahatlıkla geçiş yapabiliyorsunuz. Fakat tablet formundayken kullanımın pek rahat olduğunu söyleyemeyiz. Zira VivoBook Flip, 1.7 kilogram ağırlığında ve 19.9 mm kalınlığında. Özellikle kalınlığı tablet kullanımında fark ediyorsunuz.

Bu kullanımda bir diğer gözümüze çarpan nokta, alt tarafta kalan klavye tuşlarının parmağınıza gelmesi. Hatırlayacak olursanız Lenovo, X1 Yoga modelinde burada hareketli bir mekanizmaya yer vererek çıtayı yukarı taşımıştı. Cihazı katladığınızda, klavye tuşları yüzeyin içine doğru çekiliyordu. VivoBook Flip'te ise tuşlar açıkta.

Hazır klavyeden bahsetmişken, tuşların boyut ve aralarındaki boşlukların kullanıma elverişli kıldığını söyleyelim. Ancak klavyenin malzeme kalitesini pek beğenmedik doğrusu. Zira çok basit plastik izlenimi taşıyorlar.

VivoBook Flip'in ekranı 13.3 inç boyutunda. Doğal olarak dokunmatik bir ekranın sahibi olan VivoBook Flip, güzel bir görüntü sunuyor. Full HD çözünürlüğündeki ekran, IPS panele sahip. Bu sayede geniş görüntü açısı sunuyor bizlere. Asus, geniş multimedya deneyimi için iyi bir ekranın yanında SonicMaster hoparlörleri de cihaza dahil etmiş. Bu sayede film, dizi ve müzik gibi multimedya öğelerini bu cihazda keyifle çalıştırabiliyorsunuz.

Günlük ve profesyonel kullanıma uygun

Günlük ve profesyonel kullanıma uygun

Windows 10 işletim sistemiyle gelen Asus VivoBook Flip TP301, teknik kadrosunda da iyi öğeleri taşıyor. Bunlar arasında işlemci hanesinde Intel Core i5-6200U'yu görüyoruz. Çift fiziksel çekirdekli olan bu işlemci, 2.30 GHz frekans bandında çalışıyor. Multimedya ve günlük kullanımları rahatlıkla kaldırabilecek yapıda olan yeni VivoBook Flip, ayrıca Intel HD Graphics 520 grafik biriminin yanında Nvidia'yı da getiriyor. Nvidia GeForce 920M ayrı grafik birimini de taşıyan laptop, bu sayede size seçmeli bir kullanım sunuyor. Yani daha yoğun grafik uygulamalarını kullanacağınızda GeForce 920M'yi kullanabilir, sıradan kullanımlarda da HD Graphics 520'yi seçebilirsiniz.

8 GB kapasitesinde 1600 MHz frekansta çalışan belleklerle de desteklenen VivoBook Flip, depolama olarak 1 TB boyutunda sabit diskle donatılmış. Evet, Asus'un bu VivoBook Flip modelinde SSD yok. Ancak SSD kullanan model seçenekleri mevcut. Burada seçim size kalıyor.

VivoBook Flip'in pil ömrü ise 10 saate kadar biçilmiş. Bu da günlük kullanım için yeterli bir süre. Fakat elbette piyasada HP Spectre X360 ve Lenovo Ideapad Yoga X1 gibi 11 saat sunan modellerin olduğunu da söylemek lazım.

Özetle

VivoBook Flip, 360 derece katlanabilir tasarıma sahip dizüstü bilgisayar arayan kullanıcıların radarına girebilecek bir model. Farklı teknik kadroya sahip modellerin de ailede bulunduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz, zira aralarında beklentinize uygun seçenekler var. Bu model özelinde konuşacak olursak, güzel bir seçenek olarak karşımıza çıktığını söyleyebiliriz. Evet, her zaman olduğu gibi yine eksiklikler mevcut, fakat bunların çok elzem olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Asus VivoBook Flip'in bu modelinin fiyatı 2599 TL olarak raflarda yer alıyor. Diğer markaların da benzer modelleriyle yakın fiyatlandırılan cihaz, bu anlamda da iyi bir denge kuruyor. Ancak bu kategoride oldukça geniş seçenek mevcut durumda, o nedenle satın almadan önce sıkı bir araştırma yapmanızı öneriyoruz.

Kimler Almalı

VivoBook Flip, 360 derece katlanabilir tasarıma sahip dizüstü bilgisayar arayan kullanıcılar için iyi bir çözüm niteliği taşıyor.

Alternatifleri

VivoBook Flip'e alternatif olarak çok daha uygun fiyatlı ve bununla birlikte daha mütevazi özellikleriyle Acer SW3-013-10AK modeli de incelenebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus VivoBook Flip TP301
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
78
USB Type-C 1 adet
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i5- 6200U
İşlemci Hızı2.30 GHz
Çekirdek Sayısı2
Ekran ve Grafik
Ekran13.3 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNvidia GeForce 920M
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.02
USB 2.01
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar323 x 227 x 19.9 mm
Ağırlık1.7 kg
Okuyucu Yorumları