GTA 5: İnceleme

Son yılların en çok beklenen oyununu daha yakından tanımak isterseniz buyurun, sizler için yazdık!

GTA V: İnceleme

Uzun süre beklenen oyunlar arasında belki de en çok ses getireni GTA V'di. Her dakika hakkında konuşulan, her oyun severin aklının bir köşesinde duran, en sevmiyorum diyenin bile içten içe görmeyi beklediği bir yapımdı GTA V. Aradan geçen beş uzun yılın sonundaysa artık kendisiyle beraberiz. 267 milyon dolarlık efsane bütçesiyle rekora imza atan oyun, piyasaya çıktığı ilk gün yaptığı 800 milyon dolarlık satış hasılatıyla bir rekor daha kırarak, birçoklarının hesapladığından bile hızlı giriş yaptı camiaya. Amerika'nın Los Angeles şehrinden yola çıkarak tasarlanan Los Santons şehrini, daha önce de deneyim etmiştik ama hiçbir zaman bu kadar detaylı ve bu kadar büyük olduğunu görmemiştik. Rockstar North ekibi oyunun üzerinde uzun bir süredir kafa patlatıyor, zaten GTA IV'ün çıkışının hemen ardından, bu yeni oyun üzerinde çalışmaya başlamışlardı. Dediğimiz gibi, devasa bir dünya, birbirinden farklı müzikler ve Amerika'nın bir noktada yozlaşmış, bir noktada da derin kültürel köklerine inmemize imkan tanımış bir oyun ile karşı karşıyayız. Bizse elimize geçirdiğimiz PS3 versiyonu sayesindeyse sizler için oyunu olabildiğince inceledik...

Sandbox'ın yeni anlamı: GTA V

Sandbox'ın yeni anlamı: GTA V
Objeler arkasına siper almak mümkün

GTA V Sandbox adı verilen, açık dünya fikrinin ne demek olduğunu bizlere bir defa daha anlatmak istemiş olacak ki gerçekten sonu gelmeyen, devasa bir şehir yaratmış. Oyundaki en hızlı arabayla bile bir noktadan diğerine gitmek onlarca dakika sürebiliyor! Genel grafik detaylarına bakacak olursak, Xbox 360 ve PS3'den beklenmeyecek seviyede incelik görüyoruz. Meğer istenildiği zaman bu konsollardan harika modellemeler elde edilebiliyormuş. Anlayacağınız yazılıma zaman ve vakit harcamanın meyvelerini en çok GTA V üzerinde deneyim ettik. Pürüzsüz grafikler söz konusu. Araba detayları zaten bambaşka. Çarpmalar sonucu alınan hasarlardan tutun da, hafif sürtmeler sonucu ortaya çıkan çiziklere kadar çok ince grafik detayları bulunuyor oyun içerisinde. Los Santos ise tamamen yaşayan bir şehir, içerisinde gezmek her zamankinden çok daha keyifli. Etrafımızdaki NPC'ler genelde hareket halinde ve trafik, günün saatlerine göre yoğunluk gösterecek kadar detaylı bir şekilde tasarlanmış. Pek tabii bazen saçma hareketler yapan araçlar da yok değil ama inanın hiç de göze batan bir detay değil. Yani şöyle ki devasa bir Sims oyununun içerisindeki, herhangi bir karakteri oynuyormuşuz gibi hissettik.

PS3'ün tüm incelikleri bu oyunda

PS3'ün tüm incelikleri bu oyunda
Yeni konsollarla daha da derin grafikler olabilir

Dediğimiz gibi, PS3 üzerinde test ettiğimiz oyun, bizlere son derece detaylı grafikler sundu. Şehrin kendisinden, karakterimizin kıyafetlerine kadar inen ince detaylar, aynı zamanda eş zamanlı olarak tüm şehri görmemize olanak tanıdı. Yani biz ilerledikçe ortaya çıkan binalar ve eşyalar yerine, sürekli orada olan bir şehir mevcut GTA V'de. Tüm bu muazzam görüşü bozansa, arada kafayı yiyen kamera açıları oldu. Özellikle araba içerisinde ileri, geri giderken ya da çok hızlı bir şekilde kaza yaptığımızda takla atan arabayı çeken kamera, hep kör noktada kalmayı başardı ama hepsi bu. Sağ analog ile anında görüntüyü düzeltmek mümkün. İşin ilginç tarafı, oyunun görüntü kalitesinin daha da iyi olabilme ihtimali... An itibari ile elimizde bulunan konsollar kesinlikle bir limite sahipler ve bu yüzden GTA V'in geliştiricileri yapımı 1,280 X 720 piksel çözünürlüğünde yani 720p olarak ayarlamış durumdalar ki teorik olarak daha fazlasına çıkmaları işten bile değil. Oyun aynı zamanda PS3 üzerinde 9GB sabit disk alanı istiyor ve kurulum olmadan herhangi bir şekilde oynanamıyor.

Şehir içerisinde yapılacakların sonu yok

Şehir içerisinde yapılacakların sonu yok
Hayal edemeyeceğiniz birçok farklı atraksiyon var

GTA V şu ana kadar üretilmiş en güzel ve en detaylı şehre sahip. İçerisinde koşturmaya başladıkça karşımıza çıkan o kadar çok etkinlik noktası var ki anlat anlat bitmez. Her biri şehrin birçok farklı noktasında bulunan dükkanların başında berber, elbise satıcısı, silah satıcısı, araba yıkama, lunapark ve sinema gibi yerler bulunuyor. Bunların çok basit kalacağını düşünen GTA V ekibi, olayı daha da detaylandırmış ve karakterlerimizin kendi özelliklerini de geliştirmelerini sağlayan Tenis ve Golf gibi etkinlikleri de oyuna eklemiş. Aslında eklemekle de kalmamış zira bu iki sporu yapmak istediğimizde de fazlasıyla detaylı, farklı bir oyuna giriş yapıyoruz aslında. Golf'ü ele alalım; vuruşu yapacağımız sopadan, rüzgarın hızına, topun fizik motorundan, vuruşun şiddetine kadar giden detaylı bir hobi bu. Keza tenis de çok farklı değil. Dört farklı vuruş tekniği, hesaplanması gereken koşu alanları, bir oraya bir buraya depar atmak ve en önemlisi top iki defa yere değmeden ona yetişmek! Dileyenler için striptiz kulübü de mevcut GTA'da. Üçüncü oyundan bu yana görmeye alışık olduğumuz mekanlar, oyunun her noktasında olduğu gibi, daha öncekilerden çok ama çok daha detaylı.

Aksiyon dolu bir yapım

Aksiyon dolu bir yapım
Yeni silahlar zamanla açılıyor

Soygun sahnesiyle açılan oyuna, buradaki tutorialı tamamlayarak başlıyoruz. Devamında Los Santos'u Franklin ile keşfetmeye girişiyor, akabinde Michael ve Trevor'a geçiş yapıyoruz. Senaryo örgüsü tam anlamıyla muhteşem; hani derler ya film gibi diye, işte öyle bir oyun GTA V. Tüm bunları yaparken kullanımımıza sunulan envai çeşit araçtan birisine atlayabiliyoruz. Her aracın bir karakteristiği olduğunu unutmamak gerek. İçerisinde bulunan 17 farklı radyo'dan da 240 adet farklı şarkı dinleyebilmek de cabası! Başlangıçta tamamen şehrin etrafını öğrenmemize imkan tanıyan görevlerse, zamanla olabildiğince senaryoya odaklanıyor. Daha önceki oyunlarda bulunmayan su görevleriyse, ana senaryo da boy gösteriyor. Jetski kullanarak, ellerinden kurtardığımız kızımızı kaçırdığımız görevde, hem deniz üzerindeki dalgaların ne kadar detaylı bir fizik motoruna sahip olduğuna, hem de adamların resmen Jetski dinamiklerini ne şekilde oyuna eklediklerine şahit olduk ve çok ama çok beğendik. Karakterlerin yüzme animasyonları çok detaylı değil belki ama diledikleri taktirde suyun altına dalabiliyor olmaları çok daha farklı bir oyun dinamiği... Karakterlerimizin genel özelliklerini geliştirmekse, yaptığımız bazı görevler ya da düzenli olarak yaptığımız işlere bakıyor. Misal, sürekli araba kullanmak ve az kaza yaparak ilerlemek, sürüş yeteneğimizi arttırdığı gibi, düzenli olarak koşmak, stamina özelliğimizi arttırıyor.

Birbirinden farklı ve ilginç görevler

Birbirinden farklı ve ilginç görevler
Uzaylıların bile saldırabildiği bir oyun!

Dediğimiz gibi, şehir kocaman ve yapacak bolca iş var. Fakat bize göre en ilginci, haritanın üzerinde soru işareti şeklinde bulunan "Stranger and Freaks" görevleri. İsminden de anlaşılacağı gibi, yabancı ve normal şartlarda ucube olabilecek insanların verdikleri görevleri yerine getiriyoruz. Bir iki örnek vermek lazım durumu izah etmek için. Misal, bir görevde, erkek düşmanı, 30'larınının sonuna gelmiş ve kendisini tamamen koşmaya adamış bir kadınla yarışıyoruz. Bir diğer görevdeyse, sürekli demokrasi hakkında konuşan bir adamla muhabbete başlıyor, sonunda bize verdiği esrardan iki kere tüttürdükten sonra, bir anda elimizde minigun, üzerimize koşan uzaylıları avlamaya çalışıyoruz! Bir diğer varyasyonda, hiç tanımadığımız paparazzi bir çocuğun, limuzin içerisindeki ünlü birisinin fotoğrafını çekmesi için motor ile araç peşine düşüp, doğru açıyı yakalamaya çalışıyoruz...

Sözün bir özü var mı bilemiyoruz ama GTA V hakkında o kadar çok şey yazılabilir, o kadar çok şey anlatılabilir ki, sonu gelmez. Pek tabii herkes bu oyunu sevmek zorunda değil ama çağımızın en detaylı, içerisinde en çok etkinlik barındıran ve neredeyse en iyi hikaye anlatımına sahip oyunu olmayı başarmış durumda GTA V. Oynayacak vaktiniz yoksa o ayrı ama adam gibi başına geçip oynamadan, kesinlikle ön yargı ile yaklaşılmaması gereken yegane oyun.

Okuyucu Yorumları