Samsung Galaxy S3 mini testte!

Samsung'un amiral gemisi Galaxy S3'ün "minik" modeli Galaxy S3 mini sonunda test merkezimizde!

Galaxy S3 mini testte!

Samsung Galaxy S3 ve Galaxy Note 2 gibi amiral gemilerini büyük ekranlarla donatırken, 4 inç pazarını da boş bırakmayacağını bir kez daha ispatladı ve karşımıza Galaxy S3 mini ile çıktı. Aslında uzun süreler, Koreli devin "minik" bir Galaxy S3'le sahneye çıkacağı konuşulmuş ancak Samsung, bu konuda resmi açıklamasını çok sonraları yapmıştı. Ve şimdi Galaxy S3 mini, test merkezimizde...

Görünümüyle gerçekten küçük bir Galaxy S3'e benzeyen Galaxy S3 mini, acaba özellikleri ve performansıyla da ağabeyinin adını almayı hak ediyor mu? Bizlere neler sunuyor, nelerden mahrum bırakıyor? Fiyatını hak ediyor mu?

İşte tüm bu soruların cevaplarını öğrenebilmek için, Galaxy S3 mini'yi en ince detayına kadar test ettik. Şimdi gelin, uzun süre bizleri bekleten telefonun, bu bekleyişe değen bir şeyler sunup sunamadığına birlikte göz atalım...

"Mini" ama ne kadar mini?

Galaxy S3 ve Galaxy S3 mini yan yana!

Galaxy S3 mini, 4 inç'lik Super AMOLED ekrana sahip. Ekranın sunduğu çözünürlükse 480 x 800. Telefonun kalbinde ST-Ericsson Nova Thor U8420 işlemci ve 1 GB RAM bulunuyor. İşlemci, çift çekirdekli ve 1.000 MHz hıza sahip. İşte, minik modelin Galaxy S3'e göre en büyük eksisi de burada yatıyor. S3'ün dört çekirdekli 1.4 GHz hızında işlemcisinden 2 çekirdekli 1 GHz hızında işlemciye düşüş, hiç de küçümsenecek bir durum değil.

Gelelim S3 mini'nin gerçektenne kadar "mini" olduğuna... Telefonun boyutları 121,55 x 63 x 9,9 mm. Karşılaştırmak isteyenler için söyleyelim; Galaxy S3'ün boyutları 136,6 x 70,6 x 8,6 mm idi. Yani S3 mini, 1,5 cm daha kısa, 7,5 mm daha dar. Ama kalınlık açısından 1.3 mm daha kalın. Ağırlık ise 120 gram ve Galaxy S3'ten sadece 13 gram daha hafif...

Kasanın sağ kenarında açma kapama, sol kenarında ise ses ayar düğmeleri yer alıyor. Üst kısımda kulaklık girişi ve alt kısımda da micro USB girişi bulunuyor.

Yani S3 mini, tabii ki S3'den daha küçük. Ama 4 inç'lik ekranların kısa süre öncesine kadar "büyük" kategorisine girdiğini düşündüğümüzde, S3 mini'nin çok da mini olmasını beklemek ona haksızlık olabilir. Telefon küçük olmasına küçük ama o kadar da küçük bir şeyle karşılaşmayı beklemeyin.

Telefonun ele oturması, tek elle kullanımı ve tüm tuşlara kolayca ulaşılabilmesi artı özellikler. Kasayı elinize aldığınızda ucuz, kalitesiz bir cihaz taşıdığınızı asla düşünmeyeceksiniz. Ama üst kalitede bir telefon taşıdığınız hissini de kolay kolay elde edemeyeceğiniz kesin.

Depolama, batarya ve fazlası...

Depolama, batarya ve fazlası...

Galaxy S3 mini, 8 GB'lık dahili depolama alanına sahip. Bu kapasite, sıkı Android kullanıcıları için elbette biraz kısıtlı gelecektir. Ama telefonun bellek kartı girişi, 32 GB'a kadar micro SD bellek kartı kullanımını mümkün hale getiriyor. Bu durum, çok sayıda uygulama kurmak isteyenler için 8 GB'ın dezavantajını tabii ki tamamen ortadan kaldırmıyor ama yine de bir bellek kartı girişi olması güzel.

Telefonun 16 ve 32 GB'lık modellerinin de piyasaya çıkacağı söyleniyor ama henüz ülkemizde bu modellerle ilgili bir gelişme yok.

Galaxy S3 mini'de kendine yer bulan batarya 1.500 mAH kapasiteye sahip. Bataryanın ne kadar yeterli olduğunu, ilerleyen sayfalarda bulabileceğiniz test raporları ile öğreneceksiniz.

Gelelim kameralara... Telefonun arka yüzündeki ana kamera 5 megapiksel çözünürlük sunuyor ve led flaşla desteklenmiş. Ön yüzdeki kamera ise VGA çözünürlüğüne sahip.

Son olarak Galaxy S3 mini'nin diğer özelliklerinden de bahsedelim: Hareket Ölçer, Gyro sensörü, yakınlık algılayıcı, Bluetooth 4.0, 802.11a/b/g/n Wi-Fi, GPS ve HSPA... Evet; telefon HSPA+ desteği sunmuyor ve bu durum, internet hızını doğal olarak etkiliyor.

Android 4.1 ve S3'ten gelenler...

Android 4.1 ve S3'ten gelenler...

Galaxy S3 mini, Android 4.1 Jelly Bean ile birlikte geliyor; yani Android tarafında oldukça güncel bir telefon. Galaxy S3 bile 4.1 güncellemesini henüz almaya başlamışken, Samsung'un mini'de 4.1'i ön yüklü olarak sunması oldukça etkileyici.

Donanım tarafında S3'ten büyük farkları olsa da, Galaxy S3 mini, yazılım tarafında hiç de aşağı kalmıyor. Telefon, S3 ve Note 2'de de bulunan TouchWiz Nature arayüzüne sahip. Daha da iyisi, Galaxy S3'ün sunduğu tüm yazılımsan özellikler, Galaxy S3 mini'de de var.

Örneğin ekrana baktığınız sürece ekranın kapanmamasını sağlayan "Smart Stay" özelliği çok iyi çalışıyor. Size gelen bir mesajın göndericisini, telefonu kulağınıza götürerek otomatik olarak aramanızı sağlayan Direkt arama özelliği de, S3 mini'de bizleri bekleyen sürprizlerden biri.

Son olarak, Samsung'un kişisel asistanı S-Voice de Galaxy S3 mini'de yerini almış durumda...

Ekran ve performans testleri

Ekran ve performans testleri

Galaxy S3 mini'de Super AMOLED ekran teknoloji kullanıldığını söylemiştik. Artık yakından tanıdığımız bu teknoloji, tüm marifetini S3 mini için de sergiliyor. Kontrast ve renk derinliği Galaxy S3'ten aşağı kalmıyor. Doğal ışık altında yaptığımız testlerde elde ettiğimiz 304 cd/m2 parlaklık değeri de oldukça iyi. Ekranın piksel yoğunluğu ise 237 ppi.

Ekranın parlak ışık altında bile görülebilme sorunu pek yok. Yansıma da en az seviyeye indirilmiş. Kısacası S3 mini'nin ekranı konusunda eleştirilebilecek çok fazla bir şey yok. Çoklu dokunmatik kapasitif ekranın dokunuşlara verdiği tepki de kusursuz.

Gelelim performansa... Her ne kadar işlemci gücü açısından S3'ün çok aşağısında kalsa da, S3 mini'nin kullanıcısına sunduğu performans oldukça iyi. Tabi bunda, Android 4.1'in de payı büyük. Daha önce de bashettiğimiz, S3'te bulunan tüm yazılımsal özellikler, Galaxy S3 mini'de takılmadan çalışıyor. Aradaki fark, sadece uygulamaların kurulumu ve açılış sürelerinde kendini belli ediyor. Ama S3 mini'yi "hard-core" Android kullanıcılarının değil, ortalama bir Android kullanıcısının alacağını var sayarsak, bu süre farkı hiç de rahatsız edici değil diyebiliriz.

Küçük bir de not: Telefonun GPS uydularına kilitlenme süresinin, yaptığımız testlerde 7 saniye olduğunu gördük. Bu değer, yeni nesil telefonlarla neredeyse aynı...

Batarya testleri

Batarya testleri

Galaxy S3 mini'de, daha önce de söylediğimiz gibi 1.500 mAH'lık bir batarya bulunuyor. Bu batarya, baştan da tahmin edebileceğiniz gibi, çift çekirdekli bir işlemci için ancak ortalama değerlere imza atabiliyor.

Testlerimizde, Galaxy S3 mini'nin, tam parlaklıkta kesintisiz 7 saat 44 dakika internette sörf imkanı sunduğunu gördük. Aynı süre, 3 G şebekesi altında kesintisiz konuşma konusunda 5 saat 38 dakikaya kadar düşüyor.

Ortaya çıkan bu değerler, orta seviye bir Android cep telefonu için kabul edilebilir. Tabii ki kimse, S3 mini'den S3'ün batarya performansını beklememeli. Yine de, örneğin Windows Phone 8'li Lumia 920 ve HTC 8X ile karşılaştırıldığında, Galaxy S3 mini başabaş bir mücadeleye imza atabiliyor; hatta birkaç dakikayla öne bile geçiyor.

Bataryanın sıfırdan yüde 100 dolu hale gelmesi için gereken şarj süresi 2 saat 57 dakika. Ve tabii ki, diğer tüm Samsung ceplerde olduğu gibi, batarya çıkartılabiliyor. Bu da, yedek batarya ile kendini sağlama almak isteyenler için güzel bir haber olsa gerek...

Kamera testleri

Kamera testleri

Galaxy S3 minin'nin 5 megapiksellik ana kamerası, genellikle başarılı işlere imza atabiliyor. Özellikle yeterli ışık koşullarında (örneğin gün ışığı altında) beklentilerimizin de üzerinde bir kaliteye ulaşabiliyor. Renkler son derece gerçek, görüntü keskin ve net.

Ve yine aynı durum: Konu yetersiz ışık ya da karanlık ortamlar olduğunda, S3 mini'nin kamerası da bizlere çok fazla bir şey sunamıyor. Renkler ve hatlar birbirine girmeye başlıyor, kumlanma ışık azaldıkça başa çıkılmaz bir hale gelebiliyor. Yani LED flaş, bir kez daha yetersiz kalıyor.

Ama karanlıktaki fotoğraf kalitesi için S3 mini'yi fazla suçlamak doğru olmaz; aynı sorunları neredeyse tüm üst düzey telefonlar bile yaşıyor. Sadece kısa süre önce test raporunu yayınladığımız Nokia Lumia 920, özel kamera teknolojisi sayesinde bu sorunu aşabiliyordu.

Kameranın 720p çözünürlükte çektiği videolar için de aslında aynı şeyler söylenebilir. Yeterli ışık altında çekilen videolar, orta seviye bir telefondan beklenebilecek kaliteden fazlasına sahip. Ama yetersiz ışıkta Galaxy S3 mini ile video çekmeyi düşünüyorsanız, alacağınız sonucun sizi hayal kırıklığına uğratacağını da aklınızdan çıkartmayın.

...Ve sonuç

...Ve sonuç

Ve şimdi, başta sorduğumuz soruları hatırlayalım: "Görünümüyle gerçekten küçük bir Galaxy S3'e benzeyen Galaxy S3 mini, acaba özellikleri ve performansıyla da ağabeyinin adını almayı hak ediyor mu? Bizlere neler sunuyor, nelerden mahrum bırakıyor? Fiyatını hak ediyor mu?"

Cevaplar belli: Galaxy S3 mini, hitap ettiği kullanıcı kitlesi için ağabeyinin adını kullanmayı fazlasıyla hak eden bir telefon. S3'ün sunduğu pek çok ekstra yazılımsal özelliği uygun fiyata sunuyor. Sadece donanımsal açıdan eksikleri göze çarpıyor ama zaten kimse, S3'ün sunduklarını mini'den beklemiyordu...

İ8190 model numarasıyla satışa sunulan telefonun ülkemizdeki ortalama fiyatı, 950 TL civarında. Eğer Galaxy S3'ün tasarımı hoşunuza gidiyor ama çok büyük olduğunu düşünüyorsanız; ya da büyük modelin fiyatı size fazla geliyorsa, S3 mini aradığınız telefon olmaya aday. Galaxy Ace 2'nin 900 TL, HTC Desire X'in 950 TL seviyesinde satıldığını düşünürsek, aynı seviyede kabul edilebilecek S3 mini'nin fiyatı da uygun gözüküyor. Ve son olarak söylenebilecek şey, fiyatını hak ettiği...

Okuyucu Yorumları