Dijital Fotoğraf Dünyasına İlk Adım

Artık fotoğraf çekmek için makaralarca film satın almanıza gerek yok.

Multimedya: 26

Daha önce dijital fotoğraf makinelerinden bahsedildiğini mutlaka duymuşsunuzdur. Peki ama bu makinelerin film olmadan çekim yapabileceğini biliyor musunuz? Gelin, bu harika cihazları yakından tanıyalım.

Dijital fotoğraf makinesi nedir? Ne gibi avantajlar sunar? Bu makineleri satın alırken nelere dikkat etmek gerekir? İşte cevaplar...

Dijital Fotoğraf Makinesi

Dijital Fotoğraf Makinesi

DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNESİ

Dijital fotoğraf makineleri, aslında bildiğimiz fotoğraf makinelerine çok benzerler. Ancak fotoğraf çekmek için filme ihtiyaç duymazlar ve bunun yerine CCD denilen küçük bir algılayıcıyı kullanırlar. CCD'nin görevi, çekilen pozları dijital formata çevirmektir. Yani fotoğraflar film üzerine basılmadan, direkt olarak bu algılayıcı üzerinde oluşturulurlar. Bir poz makinenin belleğine kaydedildikten hemen sonra, makine de yeni fotoğraflar için hazır hale gelir. Filmin sarılması gibi işlemler için beklemenize gerek yoktur.

Dijital fotoğraf makinelerinin çok önemli bir avantajı da, çekilen fotoğrafları küçük bir ekran üzerinde görmenize olanak tanımalarıdır. Eğer resmi beğenmezseniz, o an silmeniz mümkün. Beğendiğiniz resimleri ise bilgisayara aktarmanız gerekli. Bu şekilde hem makinenin belleğini boşaltacak, hem de anılarınızı bilgisayar ortamına taşımış olacaksınız. Üstelik film satın almak ve fotoğrafları kağıda bastırmak için ek bir masraf yapmanız da söz konusu değil.

Makinenin hafızasına kaydedilmiş bir dijital fotoğraf, aslında bildiğimiz anlamdaki fotoğraflarla büyük benzerlikler gösterir. Dijital fotoğraflarınızı da, normal bir fotoğraf gibi kağıt üzerine basabilir ve arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Bunun için kaliteli bir yazıcıya sahip olmanız yeterli.

Dijital fotoğraf teknolojinin pek çok avantajı olsa da, bazı kusurları da görmezden gelemeyiz. Örneğin makinelerin pil tüketimi oldukça fazladır. Bu yüzden, kısa aralıklarla pili şarj etmeniz gerekebilir. Ayrıca makinenin çekilen fotoğrafları kaydetmek için kullandığı bellek kartlarının fiyatları, film makaralarına göre çok daha yüksektir. Ama bu kartların yeninden kullanıma müsait oldukları da unutulmamalı. Yani satın aldığınız bir bellek kartını sayısız çekim yapmak için kullanabilirsiniz. Tek sorun, kapasite dolduğunda, yeni çekimler için önceden kaydedilmiş fotoğrafları silmek ya da bilgisayara aktarmak zorunda olmanız.

Üst düzey dijital fotoğraf makinelerinin fiyatları, genellikle 500 Dolar'ın üzerindedir. Ama amatör bir şekilde hatıra fotoğrafları çekmek istiyorsanız, uygun fiyatlarla satılan cihazlar da ihtiyacınızı karşılayabilir.

Bellek Kartları

Bellek Kartları

BELLEK KARTLARI

Dijital fotoğraf makineleri ile çekilen fotoğraflar, bellek kartları üzerinde saklanır. Siz bir pozu çektiğinizde, makine de fotoğrafı bu kart üzerine kaydedecektir. Bundan sonra yapmanız geren tek işlem, cihazı bilgisayara bağlamak ve fotoğrafı sabit diske aktarmak. Artık bellek kartı üzerindeki fotoğrafı silebilirsiniz.

Günümüzde kullanılan 5 farklı bellek kartı tipinden bahsetmek mümkün. Bunlar; SmartMedia, Secure Digital, MultiMedia Card, Memory Stick ve Compact Flash adlarını taşıyorlar. Birkaç yıl öncesine kadar yoğun olarak kullanılan SmartMedia, günümüzde pek tercih edilmiyor. Piyasadaki makinelerin üzerinde en çok görebileceğiniz bellek kartları ise, Compact Flash ve Secure Digital'dir.

USB ve Firewire

USB VE FIREWIRE

Dijital fotoğraf makinesi ile çekilen fotoğrafların bilgisayara aktarılması için farklı bağlantı tipleri kullanılır. Birkaç yıl öncesine kadar, dijital fotoğraf makinelerini bilgisayara bağlamak için seri bağlantı noktalarını kullanıyorduk. Ancak bu bağlantının çok yavaş olması, üreticileri de yeni arayışlara itti.

Günümüzde yoğun olarak kullanılan iki bağlantı tipi, USB ve FireWire'dır. Piyasada bulabileceğiniz makinelerin büyük çoğunluğu, USB bağlantısını destekler. Ancak FireWire da, son zamanlarda büyük bir kullanıcı kitlesine ulaşmayı başarmış durumda.

İpucu: Doğru Makineyi Seçmek

İpucu: Doğru Makineyi Seçmek

İPUCU: DOĞRU MAKİNEYİ SEÇMEK

Piyasada uygun fiyatlarla satılan dijital fotoğraf makinelerine rastlayabilirsiniz. Ancak bunların resim kalitesi, Aynı boyutlarda CCD'ye sahip olan pahalı makinelere oranla biraz daha düşüktür. Bu tip bir makineyle çekilen fotoğrafları monitörünüzde İzlerken önemli sorunlar yaşamazsınız. Ancak konu profesyonel baskılar olduğunda, başarılı bir sonuç elde etmeniz de oldukça zor. Kısacası Sony, Fuji ya da Canon gibi büyük şirketlerin ürettiği dijital fotoğraf makineleri, duyulmamış şirketlerin ürünlerine göre çok daha yüksek bir performans sunabilirler. Ama kalite farkının fiyata yansıyacağını da aklınızdan çıkartmayın.

Bilgi: Kaç Piksel?

BİLGİ: KAÇ PİKSEL?

Bir dijital fotoğraf makinesinin fiyatını, sahip olduğu CCD algılayıcının gücü belirler. Farklı CCD'ler, makinelerde milyonlarca piksellik çözünülürlük farkları yaratabilir. Amatör makinelerde 2 milyon piksellik çözünülürlük yeterli olacaktır. Ortalama bir makine ise 3-4 milyon piksellik CCD'ye sahiptir. Ancak bu rakamların üzerine çıkmayı düşünüyorsanız, fiyatın da ciddi oranda artacağını bilmelisiniz.

Bilgi: Fotoğrafı Seçmek

Bilgi: Fotoğrafı Seçmek

BİLGİ: FOTOĞRAFI SEÇMEK

Dijital kameralar, fotoğraf tutkunları İçin kısa sürede vazgeçilmez hale gelmişlerdir. Üzerlerindeki küçük LCD ekran, fotoğrafı çektikten hemen sonra görmenize ve beğenmediklerinizi silmenize yardımcı olabilir. Fakat unutmayın; piyasada bu ekrana sahip olmayan makineler de vardır.

Terimler

... TERİMLER...

CCD: Kameraya entegre edilmiş Özel bir algılayıcıdır. Görevi, ışığı elektrik sinyallerine (elektron) dönüştürmektir. Bu sinyaller, resmin CCD üzerinde oluşmasını sağlarlar. CCD boyutu ne kadar büyük olursa, resmin çözünürlüğü ve kalitesi de aynı oranda artar. Büyüklük, çoğu zaman MP (Megapiksel) birimi ile belirtilir. 2 MP'lik CCD'ye sahip olan bir makinenin sunacağı resim kalitesi, 5 MP'lik pahalı bir makineden çok daha düşük olacaktır.

Okuyucu Yorumları