Farklı Kağıt Tipleri

Baskı kalitesini arttırmak, biraz da kullanılan kağıda bağlıdır.

Temel Bilgiler: 32

Piyasadaki yazıcı türlerini öğrendikten sonra sıra; yazıcılarla birlikte kullanılan özel kağıt tiplerini tanımaya geldi. Seçeceğiniz kağıdın özellikleri, baskı kalitesini de doğrudan etkileyecektir.

Düz metinleri kağıt üzerine basarken, dikkat etmeniz gereken çok fazla detay yoktur. Ama istediğiniz, grafiklerle süslenmiş bir sayfayı ya da etiketleri basmaksa, o zaman kullanacağınız kağıt tipine de gerekli önemi vermelisiniz.

Doğru Kağıt Tipini Kullanmak

Doğru Kağıt Tipini Kullanmak

DOĞRU KAĞIT TİPİNİ KULLANMAK

Baskı kalitesi sadece yazıcıya değil, biraz da kullanılan kağıda bağlıdır. Örneğin mürekkep püskürtmeli yazıcılarda, mürekkebi dağıtmayan ve lekeler oluşmasını önleyen özel kağıtların kullanılması son derece mantıklı bir seçim olacaktır. Bu tip kağıtlar, baskı kalitesini önemli oranda arttırır.

Eğer kalitesiz bir A4 sayfası üzerine baskı yapmayı denerseniz, mürekkebin dağıldığını kolayca görebilirsiniz. Bu da renklerin birbirlerine karışması ve kalitenin düşmesi ile aynı anlama gelir.

Zarf ve Etiket Basmak

Zarf ve Etiket Basmak

ZARF ÜZERİNE BASKI

Zarf üzerine baskı yapabilmek, özellikle ofislerde hayatı çok kolaylaştıran bir özelliktir. Önce zarfın boyutları bilgisayara girilir; kaç kopya çıkartılacağı belirtilir ve sadece birkaç dakika içinde yüzlerce zarf üzerine baskı yapılabilir. Üstelik tüm bu işlemler için sadece basit bir kelime işlemci programdan yardım almanız yeterli olacaktır. Ama öncelikle biraz tecrübe kazanmanız gerektiğini de unutmayın...

ETİKETLERİ BASMAK

Yazıcılar sadece sayfalar üzerine baskı yapmak için kullanılmazlar. Örneğin video kasetler için özel etiketler hazırlayabilir ve bu etiketleri yazdırabilirsiniz. Bunun için, yapışkanlı kağıtları kullanmanız yeterli olacaktır. Fakat bu tip kağıtların çok düzgün olması şarttır. Çünkü ucu kıvrılmış yapışkanlı kağıtlar, baskı sırasında yazıcının içerisinde takılabilirler ve cihaza zarar verebilirler.

Etiket basmaya kalkışmadan önce, yazıcınızın bu tip kağıtlara baskı yapıp yapamadığını öğrenmelisiniz. Bunun için yazıcınızla birlikte gelen kullanım kılavuzuna göz atmanız yeterli olacaktır. Parlak kağıtlar üzerine lazer yazıcı ile baskı yaparken de dikkatli olmanızda yarar var. Çünkü bu tip kağıtlar, çoğu zaman ısıya dayanıksız olabilirler ve baskı kalitesini de önemli oranda düşürürler.

Fotoğraf Baskıları

Fotoğraf Baskıları

FOTOĞRAF BASKILARI

Eğer dijital fotoğraf makinesi ile çektiğiniz fotoğrafları basmak isterseniz, bu iş için üretilen özel fotoğraf kağıtlarını kullanmalısınız. Yazıcılarda kullanılan fotoğraf kağıtları, normal bir fotoğraf için kullanılan kağıttan hiç de farklı değildir. Baskı yapılan yüzey, genellikle parlak bir yapıya sahiptir ve bu yapı, mürekkebin dağılmasını engeller.

Fotoğraf baskıları için kaliteli bir mürekkep püskürtmeli yazıcıya sahip olmanızda yarar var. Ama daha profesyonel sonuçlara ulaşmak, ancak bu iş için geliştirilen özel fotoğraf yazıcıları ile mümkün olabilir. Fotoğraf yazıcılarını, direkt olarak dijital fotoğraf makinenize bağlayabilirsiniz. Böylece, baskı işlemi için bilgisayar kullanmanıza da gerek kalmaz. Fakat dilerseniz, bu tip bir yazıcıyı bilgisayara bağlayabileceğinizi de bilmenizde yarar var.

Orijinal Kartuş Kullanın

Orijinal Kartuş Kullanın

ORİJİNAL KARTUŞ KULLANIN

Eğer mürekkep kartuşlarınız boşaldıysa ve yerlerine yenilerini satın alacaksanız, markasız ürünlerden uzak durun. Yazıcı üreticileri, ürünleri İçin uygun olan mürekkep kartuşlarını da kullanıcılarına sunarlar. Sadece birkaç dolar daha az ödemek için kalitesiz kartuşları tercih ederseniz, yazıcınız garanti kapsamı dışında kalacaktır.

Bilgi: Farklı Kağıtlar

BİLGİ: FARKLI KAĞITLAR

Yazıcılarda pek çok farklı kağıt türünü kullanmak mümkündür. Fakat bazı kağıt türleri, sadece tek bir yazıcı tipi İçin uygun olabilirler ve diğer yazıcılara ciddi hasarlar verebilirler. Bu yüzden, kullanacağınız kağıda karar vermeden önce yazıcının kullanım kılavuzuna göz atmanızda yarar var.

Okuyucu Yorumları