GamePad ile Oyun Oynamak

En çok tercih edilen oyun kontrol cihazı: GamePad.

Temel Bilgiler: 25

Bilgisayar oyunlarından hoşlanıyorsanız, mutlaka bir GamePad'e sahip olmalısınız. Aksi taktirde oyunlardan alacağınız zevk asla en üst düzeye ulaşamaz.

İş saatleri dışında kalan boş zamanlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz? Eğer bu soruya verecek tatmin edici bir cevabınız yoksa, bilgisayarın sunduğu alternatifleri değerlendirmenizi öneririz. Pek çok karmaşık görevi yerine getirmek üzere tasarlanmış olan bilgisayarlar, aynı zamanda oyun oynamak için de kullanılabilirler.

Bu bölümde, bilgisayar oyunlarından hoşlanan kullanıcılar için faydalı bilgilere yer vereceğiz. Gelin, bu büyülü dünyaya birlikte adım atalım...

Oyunlarda Klavye Kullanmak

Oyunlarda Klavye Kullanmak

OYUNLARDA KLAVYE KULLANMAK

Bilgisayar oyunları, pek çok program gibi klavye ile kontrol edilebilirler. Fakat oyun oy narken kullanacağınız tuşlar, çalışırken kullandıklarınızdan çok farklıdır. Oyunlar için en önemli tuşlar, ok ya da sayısal klavyedeki 2, 4, 6, 8 tuşlarıdır. Ancak gelişmiş oyunların çoğunda, sadece bu tuşları kullanmak yeterli olmaz. Bu yüzden "Ctrl", "Alt", "Shift", "Enter", "Ins", "Del", "Home", "Page Up" ve "Page Down" gibi tuşlara da sıklıkla başvurulur.

Elinizi, tüm bu tuşlara hakim olacak şekilde klavye üzerine yerleştirmeyi deneyin... Gördüğünüz gibi bu, hiç de kolay değildir. Tuşlar birbirlerine uzaktır ve hepsine birden aynı anda hakim olmak son derece zordur. Ayrıca sürekli olarak hangi tuşa basacağınızı düşünmeniz, oyuna konsantre olmanızı engelleyecektir.

Kısacası klavye ile oyun oynamak, çoğu zaman alacağınız zevki de azaltır. Ama bu konudaki tek alternatifiniz klavye değil. Eğer yukarıda bahsettiğimiz sorunlarla karşılaşmadan oyun oynamak istiyorsanız, özel oyun kontrol cihazlarını kullanmanızı öneririz. Bu tip cihazların en yaygını ise, kuşkusuz GamePad'lerdir.

GamePad Nedir, Nasıl Çalışır?

GamePad Nedir, Nasıl Çalışır?

GAMEPAD NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?

GamePad, bilgisayar oyunları için tasarlanmış özel bir klavyedir. Başka bir işlevi yoktur; ama oyunlar için çok kullanışlıdır. Her GamePad'de, hareketleri kontrol etmenizi kolaylaştıran bir bölüm bulunur. Bu bölüme, genellikle "D-Pad" adı verilir. D-Pad'in görevi, oyun içerisinde sağa, sola, yukarı ya da aşağı doğru hareket edilmesini sağlamaktır. Başka bir deyişle D-Pad, klavyedeki ok tuşları ile aynı işleve sahiptir. Dikkat çeken diğer bir nokta da, GamePad üzerindeki tuşlardır. Eski model GamePad'lerde 2 ya da 4 adet tuş bulunurdu. Yeni nesil cihazlar ise 6, 8 veya daha çok sayıda tuşa sahip.

GamePad üzerindeki her tuş, belli bir fonksiyona sahiptir ve bu fonksiyon, oyundan oyuna değişebilir. Eğer GamePad'in her hangi bir fonksiyon tuşu eksikse, bu eksiği klavye ile doldurmanız gerekecektir. Bu durumun, oyunun tüm büyüsünü bozacağını söylememize ise herhalde gerek yok.

GamePad'lerin tasarımları, ilk bakışta biraz garip gibi görünebilir. Ancak bu tasarımlar, kullanım açısından oldukça önemlidir. Üreticiler, birkaç yıl öncesine kadar tasarım konusuna pek önem vermiyorlardı. Ama günümüzde ergonomik GamePad'ler rafları doldurmuş durumda. Gerçek anlamda ergonomik olan bir GamePad'in tüm tuşları, parmaklar ile kolayca erişilebilecek şekilde yerleştirilmiş olmalıdır.

Bazı GamePad'lerde ekstra özelliklere de rastlamanız mümkün. Bunlar "turbo" ve "auto-fire" (otomatik ateş) özellikleridir. "Auto-fire", tek tuşa basarak sürekli ateş etmenizi sağlar. "Turbo" ise, hareketlerin daha hızlı bir şekilde yapılabilmesi açısından son derece yararlıdır.

Birden Fazla Oyuncu

Birden Fazla Oyuncu

BİRDEN FAZLA OYUNCU

Bilgisayar oyunlarını kendi başınıza oynayabileceğiniz gibi, bu heyecanı arkadaşlarınızla paylaşmanız da mümkündür. Özellikle spor oyunları, pek çok oyuncunun birbiriyle mücadele etmesine olanak tanır. Bu sayede ortaya çıkan rekabet ve kazanma arzusu, oyunu çok daha eğlenceli bir hale getirir.

Oyunları iki kişinin birlikte oynayabilmesi için, iki bilgisayarın yerel ağ bağlantısı ya da modem yardımıyla birbirlerine bağlanması gerekir. Böylece her iki oyuncu da kendi monitörünü, kendi klavyesini ve kendi faresini kullanabilir.

Peki ama oyunları iki kişinin oynaması için, mutlaka iki bilgisayara sahip olunması mı gerekiyor? Tabii ki hayır... Sadece tek bir bilgisayar kullanarak da arkadaşlarınızla mücadele edebilirsiniz. Ancak bu kez önünüzde sadece tek bir klavye bulunacaktır. İşte, tam da bu noktada devreye GamePad girer. İlk oyuncu klavyeyi kullanırken, ikinci oyuncu da GamePad ile oynayabilir.

Eğer ikiden fazla oyuncu tek bilgisayarda oyun oynamak isterse, işler biraz daha karışır. Böyle bir durumda, birden fazla Game-Pad'e ihtiyaç duyulacaktır. Bu yüzden, sahip olduğunuz cihazların USB arabirimini desteklemeleri oldukça önemli. Bilgisayar sistemlerinde, çoğu zaman birden fazla USB girişine yer veriliyor. "Game-Port" girişleri içinse durum bu kadar rahat değil. Standart bir PC, genellikle tek bir "Game-Port" girişine sahiptir.

Yeni bir GamePad almaya karar verdiğinizde, öncelikle en ergonomik olanını belirlemelisiniz. Diğer önemli konu ise tuş sayısıdır. 8 tuşlu GamePad'ler, bugün için en idealleridir.

Eğer sadece Mayın Tarlası veya Solitaire gibi basit oyunları oynuyorsanız, para harcayıp GamePad satın almanıza hiç gerek yok. Fakat bilgisayar oyunları karşısında vakit geçirmeyi seviyorsanız veya bu oyunları seven çocuklarınız varsa, mutlaka bir GamePad edinmelisiniz. Böylece hem oyunlar daha eğlenceli hale gelir, hem de klavyenizin yıpranmasını önlemiş olursunuz.

GamePad Nasıl Tutulur?

GamePad Nasıl Tutulur?

GAMEPAD NASIL TUTULUR?

Klavyenin tersine, GamePad masanın üzerine konulmaz; elde tutulur. Sol elin baş parmağı, oyunda hareketi sağlayan D-Pad'i kontrol eder. Sağ elin baş parmağı ise, diğer tüm tuşlara hakim olur. Bazı GamePad'lerde, işaret parmaklarınızla ulaşabileceğiniz iki ekstra tuş daha bulunabilir.

Bilgi: Bağlantı Tipleri

BİLGİ: BAĞLANTI TİPLERİ

GamePad'ler, kullandıkları bağlantı tipine göre İkiye ayrılırlar. Yeni nesil cihazların hemen hepsi, bilgisayar bağlantısı İçin USB girişlerini tercih ederler. Daha eski modelleri ise, ses kartı üzerindeki "Game-Port"a (Oyun Bağlantı Noktası) bağlamalısınız.

Okuyucu Yorumları