Kolay MP3

Özel bir uzmanlık gerektirmeyen bu muhteşem teknolojiden herkes kolayca faydalanabilir.

Multimedya: 5

MP3'ün dünyadaki en yaygın ve popüler ses formatı olduğunu biliyorsunuz. Bu format, uygun boyutlu dosyalarda yüksek kaliteli sesler sunabiliyor. Siz de kendi MP3'lerinizi kendiniz oluşturabilirsiniz.

Geçen konularda MP3 formatına dair genel bir tanıtıma yer vermiştik, bu konuda ise, MP3 dosyası oluşturmak için ihtiyaç duyacağınız tüm bilgileri bulacaksınız.

Öncelikle bu işi gerçekleştirecek bir yazılıma ihtiyacınız olacak. Bu yazılımları internet üzerinde yapacağınız küçük bir arama sonucunda elde edebilirsiniz. Üstelik bulacağınız yazılımların büyük kısmı ya deneme süresine sahip shareware ya da tamamen ücretsiz freeware olacaklardır.

Başlamadan önce önemli bir hatırlatma... MP3 dosyası oluşturma sırasında bilgisayarınızın işlemci hızı ve bellek kapasitesi, bekleme sürenizi doğrudan etkileyecektir. Bilgisayarınız ne kadar hızlı olursa, MP3 dosyası da o kadar hızlı yaratılır.

İlk Adım

İlk Adım

İLK ADIM

Dönüşüm herhangi bir birimden gerçekleştirilebilir (CD, kaset vb). Ancak en kolay MP3 dönüşümü CD'ler aracılığıyla gerçekleşmektedir. Bu durumda bilgisayarınızda bir CD-ROM sürücüsü bulunmalı.

MP3 oluştururken kullanacağınız programlar genellikle "ripper" adını alırlar. Bu programların bir listesini bulmak için internetteki arama motorlarından yardım alabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek detay, seçeceğiniz programın .wav uzantılı ses dosyalarını MP3'e dönüştürebilecek kapasitede olmasıdır. Ayrıca ses seviyesinin ayarlanabilmesi ve hız gibi faktörler de seçiminizi yaparken belirleyici rol oynayabilirler.

MP3 dönüşümü sırasında mono-stereo ayrımı kaliteyi doğrudan etkiler. Doğal olarak müzik için stereo'yu seçmelisiniz. Mono seçeneğini konuşmalarda veya dosyanın boyutlarını minimum seviyede tutmanızın gerektiği durumlarda kullanırsınız.

Frekans seçimi de kalite açısından son derece önemlidir. Frekans İçin 22 KHz tavsiye edilebilir, ama 44 KHz ile daha İyi sonuçlara ulaşabileceğinizi de unutmamalısınız. Bu parametrelerin düzenlenmesi için her yazılımın bir diyalog penceresi bulunur.

Sonuçlar

SONUÇLAR

Ses formatları konusu aslında oldukça karmaşıktır. Buraya kadar kısa ve öz bir şekilde MP3 hakkında bilgi vermeyi amaçladık. En azından MP3 dünyasına artık ulaşılmaz gözüyle bakmıyorsunuzdur. MP3 oluşturmak için küçük ve basit yazılımların yeterli olması, milyonlarca bilgisayar kullanıcısının bu ses formatını kullanmasına yol açıyor. Sabit diskinizde sayısız MP3 dosyası saklamanız mümkün. Ayrıca kendinize ait MP3 CD'leri oluşturabilir ve istediğiniz zamanlarda bunları CD sürücüye yerleştirerek dinleyebilirsiniz.

Son zamanlarda evlerimizde kullandığımız standart müzik sesleri de MP3 CD'lerini okuma özelliği sunabiliyorlar. Yani MP3 artık sadece bilgisayara bağımlı bir ses formatı değil. MP3 CD'lerini müzik setinize ya da CD çalarınıza yerleştirerek yüzden fazla şarkıyı dinleme şansına sahipsiniz.

Hepsi Bir Arada

Hepsi Bir Arada

HEPSİ BİR ARADA

Kısa bir zaman öncesine katlar "ripping" ve CD yazma işlemleri farklı programlar tarafından gerçekleştiriliyorlardı. Günümüzde ise Easy CD Creator ve Nero Burning ROM gibi programlar, müzik CD'lerindeki parçaları MP3'e dönüştürme ve bu MP3'leri CD'ye kaydetme işlemlerini tek başlarına yapabiliyorlar. Ayrıca bu tip programlarla MP3 formatındaki dosyaları kullanarak standart bir müzik CD'si (Audio CD) yaratma şansına da sahipsiniz. Bu programlar hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşmak için, her zaman olduğu gibi yine internete başvurabilirsiniz. Hem üreticilerin web sitelerinde, hem de arama motorlarını kullanarak bulacağınız diğer sitelerde MP3 oluşturma işlemi eksiksiz olarak anlatılmaktadır.

Dikkat: Başkaları İçin Asla

DİKKAT: BAŞKALARI İÇİN ASLA

Telif hakkı yasasına göre, telif haklarıyla koruma altına alınmış olan müzik eserlerin MP3 formatına çevirdikten sonra başkalarıyla paylaşmak suçtur.

Bilgi: Sıkıştırılmış Ses

BİLGİ: SIKIŞTIRILMIŞ SES

MP3, "MPEG Audio Layer3"ün kısa adıdır. Bu terim en basit şekliyle başarılı bir sıkıştırma sistemi olarak açıklanabilir ve video dünyasında da kullanılır. Sıkıştırma seviyesi isteğe göre uyarlanabilir. Dosyayı ne kadar çok sıkıştırırdanız boyutu da aynı oranda azalır. Ancak ses kalitesi de düşer. 40 MB'lık bir .wav dosyasını 4 MB boyutuna kadar sıkıştırırsanız, ses kalitesinde fark edilebilir bir düşüş yaşanmaz. Ancak aynı dosyayı 1 MB'a düşürürseniz, kalite de bundan etkilenecektir.

Bilgi: Yavaş ve Hızlı

BİLGİ: YAVAŞ VE HIZLI

Eski nesil yavaş bilgisayarlarda MP3 dosyası oluşturmak uzun zaman alabilir. Pentium 120 MHz tabanlı bir PC, 3 dakikalık bir şarkıyı (35 MB civarı) MP3 dosyasına dönüştürmek için dakikalara ihtiyaç duyar. Pentium 4 ya da AMD tabanlı sistemlerde ise bu süre saniyelerle belirtilir. Kısacası bilgisayarınız ne kadar güçlü olursa, MP3 oluşturma işlemi de o kadar kısa sürede tamamlanır.

Okuyucu Yorumları