Metin İçerisinde Farklı Seçimler

Metnin tamamını veya bir bölümünü seçmenin yolları.

Temel Bilgiler: 29

Metnin bir bölümünü seçtiğinizde, seçili olan kısmın rengi değişir ve diğer alanlardan kolayca ayırt edilebilir. Böylece seçilen metin üzerinde dilediğiniz değişikliği yapabilirsiniz.

Word belgeleri ile çalışırken, metnin tümü, bir paragrafı, bir kelimesi, hatta gerektiğinde tek bir harfi bile seçilebilir. Bu seçimi fare veya klavye ile yapabilirsiniz. En iyisi fare ve klavyeyi bir arada kullanmaktır. Şimdi adım adım bunu nasıl yapacağınızı görelim.

Klavye ile Seçmek

Klavye ile Seçmek

KLAVYE İLE SEÇMEK

Yazı yazarken elleriniz zaten klavyenin üzerinde olduğundan, seçim için fareyi kullanmak pek rahat olmayabilir. Ya da metnin çok ufak bölümlerini seçecekseniz, fare ile bu işlemi yapmakta zorlanabilirsiniz. Küçük metin parçalarını klavye ile seçmek çok daha kolaydır. Önce, işaretçiyi seçilecek alanın başına getirin. Daha sonra "Shift" tuşuna basın ve bırakmayın. Şimdi ok tuşları ile, işaretçiyi dilediğiniz yöne hareket ettirebilir ve seçiminizi yapabilirsiniz. "Shift" tuşunu basılı tutarken "Page-Up" veya "Page-Down" tuşlarından birine basarsanız, tüm paragrafı bir anda, aşağıya ya da yukarıya doğru seçmeniz de mümkün olacaktır.

Fare ile Seçmek

Fare ile Seçmek

FARE İLE SEÇMEK

Metni fare ile seçmek, klavye ile seçmeye göre daha hızlı bir yöntemdir; bu nedenle çok daha sık kullanılır. İşte yapmanız gerekenler:

• Farenin imlecini seçilecek metnin en başına getirin;
• Farenin sol tuşuna basın ve basılı tutun;
• Farenin imlecini, seçilecek alanın en sonuna kadar sürükleyin;
• Farenin sol tuşunu bırakın.

Metni baştan sona doğru veya sondan başa doğru seçebilirsiniz. Fare ile seçim yaparken kelimenin ilk birkaç harfini seçtiğinizde, aynı kelimenin geri kalan harfleri de otomatik olarak seçilir. Böylece seçim işlemi sırasında, büyük bir kolaylık sağlanmış olur.

Şimdi de, fareyi bir kelimenin tam ortasına yerleştirin. Sonra sol tuşa basarak fareyi sağa doğru hareket ettirmeye başlayın. Kelimenin bir kısmının renginin değiştiğini göreceksiniz. Hareketinize devam ederken yeni bir kelimeyi seçmeye başladığınızda, ilk kelimenin tümü otomatik olarak seçilecektir.

Eğer ilk kelimenin başındaki alanın otomatik olarak seçilmesini istemiyorsanız şu yöntemi deneyin: Tüm kelimenin seçildiği an, fareyi (sol tuşu bırakmadan) aksi yöne doğru hafifçe kaydırın; daha sonra sağa doğru hareket etmeye devam edin. Otomatik seçim silinecek ve seçim işlemi, sadece sizin başladığınız noktadan itibaren devam edecektir.

Klavye ve Fareyi Birlikte Kullanmak

Klavye ve Fareyi Birlikte Kullanmak

KLAVYE VE FAREYİ BİRLİKTE KULLANMAK

Eğer seçiminizi yaparken özel tercihleriniz varsa, klavyeyi kullanmanızı öneririz. Fare bu tip özel seçimlerden çok, büyük alanların seçimleri için uygundur. Örneğin iki parantez arasındaki bir alanı seçmek istediğinizde, parantez işaretlerini seçimin dışında tutmak isteyebilirsiniz. Ya da bir kelimenin tümünü değil de, sadece bir kısmını seçmek istiyor olabilirsiniz. Seçime fare ile başlamış olsanız bile, işleme klavye ile devam etmeniz mümkündür. Nasıl mı?

• Seçim işlemine, bir kısmını seçmek istediğiniz kelimenin dilediğiniz yerinden başlayın. İmleci bu noktaya getirirken fareden yardım almanızda yarar var.
• Şimdi fareyi bırakın ve "Shift" tuşunu basılı tutarken ok tuşlarını kullanarak seçim yapmaya devam edin.

TIKLAYARAK SEÇİM

Bir kelimenin tamamını kolayca seçmek İçin, fare İle üzerine çift tıklamanız yeterlidir. Eğer bir paragrafı seçmek İstiyorsanız, paragraf İçerisinde yer alan herhangi bir kelimenin üzerine üç kez tıklamalısınız.

İpucu: Seçim Yöntemleri

İPUCU: SEÇİM YÖNTEMLERİ

Bir metnin İçerisindeki belli alanları seçmek İstiyorsanız, değişik yöntemler izleyebilirsiniz. Eğer o anda yazı yazıyorsanız, ellerinizi klavyeden kaldırmadan "Shİft" ve "Page-Up" tuşlarına erişmek daha kolaydır. Bu İki tuş, seçim İşlemi İçin oldukça önemlidir. Metnin yazımı bittikten sonra gözden geçiriyorsanız, bu sefer de fare kullanmak daha rahat olacaktır. Eğer yapmakta olduğunuz İşi engellemiyorsa, fare İle seçim yapmak son derece pratiktir.

BİLGİ: Metin içerisinde farklı bölümleri seçecekseniz, önce İlk bölümü seçin. Daha sonra "Ctrl" tuşunu basılı tutun ve diğer bölümü seçmeye başlayın.

Okuyucu Yorumları