Paragraflarla Çalışmak

Hem metinleriniz daha düzgün görünsün hem de okunmaları daha kolay olsun.

Pratik: 30

Bilgisayarda uzun bir metin hazırlıyorsanız, sık sık paragraf kullanmak zorunda kalacaksınız. İşte paragraflarla ilgili bilmeniz gerekenler...

1- Paragraf seçimi

Yapmanız gereken ilk işlem; paragraf ayarlarını tercihinize göre düzenlemektir. Bunun için tüm bir paragrafı seçmenize gerek yok. Düzenlemek istediğiniz paragrafın herhangi bir noktasına fare ile tıkladıktan sonra, "Biçim" menüsünden "Paragraf" satırını seçin.

2- Hizalama

Belgenin en önemli görsel özelliklerinden biri, kuşkusuz hizalamadır. Dört farklı hizalama şekli vardır; "Soldan", "Ortadan", "Sağdan" ve "İki Yana Yasla". Bunların arasında en çok, "İki Yana Yasla"seçeneği kullanılır. Seçilen paragraftaki değişiklikler, "Paragraf" penceresinin en altındaki "Önizleme" yardımıyla görülebilir.

3- Girinti

Eğer paragrafın dikkat çekici olmasını istiyorsanız; sağdan, soldan veya her iki taraftan da girinti oluşturmalısınız. "Sol" veya "Sağ" kutularına, oluşturmak istediğiniz girinti oranını girmelisiniz. Eğer sadece ilk satırın girintili olmasını istiyorsanız ,"Özel" kutusu altındaki "İlk Satır" seçeneğini işaretlemeniz yeterli.

Paragraf Özellikleri

Paragraf Özellikleri

4- Aralık

Paragrafın, bir önceki ve bir sonraki paragraftan ne kadar uzak olması gerektiğini belirlemek için kullanılır. "Önce" ve "Sonra" alanlarına istediğiniz değerleri girerek, paragrafların arasındaki mesafeyi düzenleyebilirsiniz.

5- Satır Aralığı

Metnin okunmasını kolaylaştırmanın en basit yolu, satır aralığını ayarlamaktır. Bunun için tek yapmanız gereken, "Satır Aralığı" başlığı altındaki menüyü kullanarak oranı belirlemek. Gireceğiniz oran, satırların birbirlerine ne kadar uzak olacaklarını temsil eder.

İPUCU: Paragraf penceresini açtığınızda, "Satır ve Sayfa Sonu" sekmesi altında "Tek kalan satırları önle" seçeneğini göreceksiniz. Bu seçenek, belgenizin baskı sırasında daha güzel görünmesini sağlar.

Okuyucu Yorumları