PC'niz Vista'ya hazır mı?

Vista'nın cazibesine kapılacağınız ortada. Peki, elinizdeki sistemler Vista'yı destekleyecek mi?

Vista gereksinimleri

PC'NİZ YETERLİ Mİ?
En temel gereksinimler

Microsoft, Windows Vista'yı çalıştırabilecek en temel gereksinimleri "Windows Vista'ya Uygun" ya da orijinal haliyle "Windows Vista Capable" başlığında topluyor. Eğer satın aldığınız donanımın ya da bilgisayarın kutusunda bu ibare varsa, bu, cihazın Windows Vista'yı en temel haliyle çalıştırabileceği anlamına geliyor. Yalnız burada kritik nokta "en temel haliyle" ifadesi. Satın aldığınız donanım, Vista'yı çalıştırabilir ama Vista'nın tüm görsel ihtişamını sunamayabilir. Örneğin oldukça yaşlı bir ATI Radeon 9250'de, güncel bir Radeon X1950'de "Vista Capable" durumdadır, ama X1950,de etkinleştirebileceğiniz görsel efektlere karşılık, 9250 size sadece en temel masaüstünü sunacaktır.

Microsoft'a göre "Windows Vista'ya Uygun" ifadesi taşıyacak bir PC'de aşağıdaki bileşenlerin bulunması şart:

• En az 800 MHz hızında işlemci
• En az 512 MB bellek
• DirectX 9 destekli bir ekran kartı

Bu nitelikleri sağlayan bir PC, "Vista Capable" etiketini taşımaya hak kazanıyor ama elde edeceğiniz performansın tatmin edici olacağını söylemek zor. Güncel bir bilgisayara yakışır keyifli bir çalışma ortamı için, üzerinde "Vista Premium Ready" etiketi taşıyan bir bilgisayar gerekiyor.

HERKESİN İSTEĞİ
Vista Premium

Vista'yı tüm Özellikleri ve tüm görsel zenginliğiyle kullanmak için, "Windows Vista Premium Ready" etiketli bir PC gerekiyor. Böyle bir bilgisayar, Vista'nın görsellik açısından en büyük yeniliği olan Aero arayüzünü, Özel Aero Glass efektlerini kullanarak çalıştırabiliyor.

"Windows Vista Premium'a Hazır" denebilecek bir PC için aşağıdaki Özellikler gerekiyor:

• En az 1 GHz hızında işlemci
• En az 1 GB bellek
• DirectX 9 destekli, en az 128 MB bellekli, Pixel Shader 2.0 kullanan bir ekran kartı
• En az 40 GB sabit disk ve 12 GB boş disk alanı
• DVD-ROM sürücü
• Ses kartı
• İnternet bağlantısı

Bu Özelliklerin yanında, Vista'nın bazı sürümlerinde bulunabilen TV izleme, disk şifreleme gibi ek Özellikler için bunları destekleyecek donanımlar gerekiyor. Tabii bu ek donanımlar, ana şartlar arasında sayılmıyor.

PC'niz Vista'ya hazır mı?
Tabloyu büyütmek için üzerine tıklayınız

64 Bit İçin Bekleyin: İşlemci çok sorun değil

64 Bit İçin Bekleyin: İşlemci çok sorun değil

64 BİT İÇİN BEKLEYİN
İşlemci çok sorun değil

Vista, çalışırken bilgisayarınızın işlemcisine Windows XP'den daha fazla yük bindiriyor ama bu yük size sorun yaratacak boyutta değil. Pentium 4 ya da AMD Athlon XP serisi herhangi bir işlemci, Windows Vista'lı bilgisayarınıza yetecektir. Tabii burada en alt sınırları konuşuyoruz, yoksa Vista'nın sisteminizde güncel çift çekirdekli işlemcilerden birini bulmaktan hayli hoşnut kalacağını söylememize gerek bile yok. Vista çift ve dört çekirdekli işlemcileri destekliyor, hatta daha doğrusu, Vista'da işlemci çekirdek sayısı konusunda sınırlama yok.

Eğer ileride 16 çekirdekli bir işlemci çıkarsa, elinizdeki Vista lisansıyla bunu da sorunsuz kullanabileceksiniz. Yalnız, fiziksel işlemciler konusunda bir sınırlama var.

Vista Basic sürümü tek bir işlemci destekliyor, diğer tüm sürümlerde bu sınır iki işlemci düzeyinde. Yani AMD'nin yeni duyurduğu QuadFX platformu gibi, üzerinde iki işlemci soketi ve iki işlemci bulunan bir sisteminiz varsa, Vista Basic sürümünü kuramıyorsunuz.

Windows Vista, 32 ve 64 bit sürümler halinde sunuluyor. Eğer 32 bit bir işlemciniz varsa 64 bit Vista kurma şansınız maalesef bulunmuyor ama 64 bit destekli bir işlemciniz varsa, Vista kurulumunuzu 32 ya da 64 bit sürümlerden biri olarak seçme şansınız var. Şimdilik 32 bit sürümü kurup, 64 bit uygulamalar biraz daha yaygınlaşınca sisteminizi 64 bit Vista'ya geçirmeniz akıllıca bir yaklaşım olabilir.

Büyük Soru İşareti: Ekran Kartı

Büyük Soru İşareti: Ekran Kartı

BÜYÜK SORU İŞARETİ
Ekran kartı

Windows Vista'dan Önce hiçbir Windows sürümü, ekran kartı konusunu sistem gereksinimleri arasında bu kadar öne çıkartmamıştı. Vista, ekran kartının gücünü masaüstüne taşıyor ve bu yüzden de bazı grafik Özellikleri artık sistem gereksinimleri arasında yer alıyor.

Öncelikle bir konu sizi yanıltmasın: Her ne kadar "Windows Vista'ya Uygun" etiketi kazanmak için DirectX 9 destekli bir ekran kartı şart olsa da, Vista'yı kurmak için böyle bir gereklilik yok. Vista'yı SVGA standardında, 800 x 600 piksel çözünürlük sağlayan her ekran kartıyla kullanabilirsiniz.

Örneğin elinizdeki DirectX 8 destekli GeForce 4 kartınız, Vista ile sorunsuz çalışacaktır. Biz yaptığımız denemelerde, neredeyse 10 yaşındaki, 4 MB bellekli bir PCI kartla bile Vista'yı sorunsuz kurup kullanabildik. Kullanabildik ama tüm görsel efektleri kaybetmemiz gerekti.

Biz inat edip 10 yıllık kartlarla bile temel düzeyde bir Vista deneyimi yaşadık ama Vista'yı Vista yapan Aero Glass arayüzünü kullanabilmek için ekran kartınızın güncel bir model olması gerekiyor.

Microsoft'un belirttiği Özellikler arasında Öncelikle DirectX 9 ve Shader Model 2.0 desteği var. Bu da eğer nVidia işlemcili ekran kartlarını kullanıyorsanız en az GeForce FX, ATI işlemcili ekran kartlarını kullanıyorsanız en az Radeon 9500 düzeyi bir ekran kartı demek. Son üç yıl içinde satın aldığınız orta düzey bir kart, bu şartları sağlayacaktır.

Gereksinimler bunlarla bitmiyor, bir de ekran kartının grafik belleği konusu var. Aero Glass efektleri için 128 MB ekran kartı belleği şart. Eğer sisteminizde yonga setine tümleşik bir grafik işlemcisi varsa, ayrıca ekran kartı belleği aranmıyor, ama bu sefer de çift kanal bellek erişimi olması şart koşuluyor. Bu tür sistemlerde tek kanal bellek erişimi performansı çok düşüren bir durum, dolayısıyla böyle bir sınır getirilmiş.

SORUN OLABİLİR
Entegre kartlara dikkat

Eğer sisteminizde ayrı bir ekran kartı yok, yonga setine tümleşik bir grafik işlemcisi kullanıyorsanız, Vista biraz nazlanacak elemektir. Az Önce bahsettiğimiz çift kanal bellek erişimi şartını yerine getirseniz bile Aero Glass efektlerine kavuşamayabilirsiniz çünkü dahili grafik işlemcilerinin desteklediği teknolojiler pek güncel sayılmaz.

Örneğin Intel'in çok yaygın kullanılan 865G ve 915G yonga setleri, Vista'nın Aero arayüzünü destekleyemiyor. Intel, Aero Glass düzeyine 945G ve üzeri yonga setlerinde erişebilecek. Bu Özellikle dizüstü kullanıcılarını çok ilgilendiren bir durum.

nVidia cephesinde, nForce 6100 serisi yonga setlerine sahip anakartların Vista ile sorunsuz çalışacakları kesin, ama aynı yonga setlerinin mobil sürümleri Vista Premium düzeyini desteklemiyor. ATI ise Radeon Xpress 1100 yonga setinin masaüstü sürümüyle de, mobil sürümüyle de Vista Premium desteklediği iddiasında.

Optik Sürücüler: DVD sürücü şart

Optik Sürücüler: DVD sürücü şart

OPTİK SÜRÜCÜLER
DVD sürücü şart

Her ne kadar en düşük sistemleri arasında görünmese de, sisteminize Vista kurabilmek için bir DVD sürücünüzün olması şart. Tüm Vista sürümleri DVD üzerinde geliyor, Vista'nın Özel bir CD sürümü planlanmıyor.

PC üreticilerinin seri üretim yoluyla bilgisayar üretirken, işletim sistemini farklı yollardan yükleyebilecekleri göz önüne alınarak bu detay minimum Özellikler arasına eklenmemiş ama bilgisayarına Vista'yı kendi kuracak her kullanıcıya bir DVD-ROM ya da DVD-RW optik sürücü gerekli olacak.

RAM Kapasitesi: Vista'ya gereken bellek

RAM Kapasitesi: Vista'ya gereken bellek

RAM KAPASİTESİ
Vista'ya gereken bellek

Microsoft'un Vista için belirttiği en düşük bellek miktarı 512 MB. Şu anda da birçok kullanıcının sistemi bu miktarda bellekle donatılmış durumda. Peki, 512 MB Vista'yı ne kadar tatmin edecek ve keyifli bir Vista sistemi için ne kadar bellek gerekli?

Çeşitli bellek büyüklükleriyle Vista'yı test ettiğimizde, sistemin bellek konusunda Windows XP,ye göre çok daha açgözlü olduğunu fark ettik. Deneyimlerimizin ışığında, Vista'da 512 MB bellekle çalışmayı Windows XP'de 256 MB bellekle çalışmaya benzetebiliriz. Tamam, sistem çalışıyor ama var olan belleğin neredeyse tamamı işletim sisteminin kendine gittiği için, uygulamalara pek yer kalmıyor. Bu durumda da sistem her türlü işlem için disk üzerindeki takas dosyasını kullanıyor, yapmak istediğiniz her işlem sizi bekletiyor. Çok iyi bir gerekçeniz olmadıkça, 512 MB bellekle Vista kullanmanızı Önermiyoruz. Mele oyun meraklıları, 512 MB beli ekli sistemlerine Vista yüklemeyi düşünmesinler bizce.

RAM Kapasitesi: Vista'ya gereken bellek


Vista, 1 GB bellekli bir sistemde gerçekten güzel çalışıyor. Sistem akıcı, yetersiz bellekten kaynaklanan takılmalar yok. Hem oyunlar, hem de diğer uygulamalar için yeterli bellek alanı olduğu için, kullanım sırasında bir aksama yaşanmıyor. Bizce 1 GB, kullanıcıyı üzmeyecek bir Vista sistemi için minimum bellek değeri.

Yaptığımız denemelerde Vista'nın 1 GB bellekle gayet güzel bir çalışma ortamı sağladığını gözledik ama eğer 2 GB bellek sunarsanız sisteminiz çok daha konforlu hale geliyor. Vista, içerdiği Windows XP'den daha gelişmiş önbellekleme sistemleriyle boş bellek miktarını daha etkin kullanıyor ve disk erişimini azaltıyor. Üstelik 2 GB bellekli bir sistemde, kendi başlarına neredeyse 1 GB bellek kullanmak isteyen günümüz oyunlarına da hazırlıklı oluyorsunuz. Bellek fiyatlarının çok yüksek olmadığı bugünlerde, Vista'ya geçmeyi planlıyorsanız 2 GB belleğe de terfi etmenizi Öneririz. Vista, bu bellek terfisinden, yapacağınız bir işlemci terfisine göre daha memnun olacaktır.

1 ve 2 GB kapasiteli bellek modülleri piyasada rahat bulunuyor, hani sistem belleğini yapmışken 4 GB yapmak işten bile değil. Eğer böyle bir düşünceniz varsa, bizce çok acele etmeyin. 4 GB şu an için gereksiz bir yatırım olacaktır, üstelik 32 bit Vista kurarsanız bu belleğin ancak 3,5 GB kadarını kullanabileceksiniz. 64 bit Vista sürümlerinde böyle bir kısıtlama yok ama bu sefer de başka uyumsuzluklar canınızı sıkabilir. Dolayısıyla, eğer acilen bu kadar çok belleğe gerek duymuyorsanız, 4 GB bellek için bütçenizi zorlamayın.

Sürücüler: Uyumluluk mümkün mü?

Sürücüler: Uyumluluk mümkün mü?

SÜRÜCÜLER
Uyumluluk mümkün mü?

Windows Vista, şu anda var olan Windows XP sürücülerini kullanmıyor, kendine Özel yazılmış sürücüler gerektiriyor. Şanslıysanız, bazı donanımların Windows XP sürücüleri Vista'da da çalışabiliyor ama bu konuda ne kadar başarı elde edeceğiniz biraz belirsiz ve ekran kartı gibi kritik donanımlar için Özel Vista sürücüsü şart. Sürücü gereksinimi, bazı kullanıcılar için baş ağrısı yaratabilir. Örneğin çok yaygın olarak kullanılan nForce2 yonga seti için nVidia Özel bir Vista sürücü yazmayacağını açıkladı. Vista'nın kendi içinden çıkan sürücülerle nForce2 anakartlar şimdilik sorunsuz çalışıyor ama bunun ne zamana kadar böyle gideceği belirsiz. İleride olası bir Vista güncellemesinin, yeni sürücüler gerektirebilmesi her zaman söz konusu bir olasılık. Microsoft, donanım sürücülerini güncellemekle sorumlu değil, donanımın ana üreticisi de desteğini kesince, kullanıcının durumu belirsizleşiyor.

Vista'da sürücü konusunda en çok sorun yaratacak ürünlerin televizyon kartları olacağını tahmin ediyoruz. Özellikle 64 bit Vista kurmak isteyenler, televizyon kartları konusunda sorun yaşayacağa benziyorlar. Bu güncel ve popüler donanım türünün, sürücü bakımından en zayıf donanım türü olması ilginç bir durum. Sorun yaratması olası bir diğer parçaysa SCSI kontrol kartları. Geçtiğimiz yıllarda SCSI pazarında ciddi küçülmeler oldu ve bazı kart üreticileri pazardan çekildi. İşte bu üreticilerin kartlarından birine sahipseniz, Vista konusunda sıkıntı yaşayacaksınız.

Donanım Temizliği: Eski donanımlara veda

Donanım Temizliği: Eski donanımlara veda

DONANIM TEMİZLİĞİ
Eski donanımlara veda

Vista'nın sistem gereksinimleri yüksek. Bazı eski donanımlar da sürücüleri çıkmayacağı için desteklenmeyecek ama konunun bir de ilk bakışta görünmeyen yanı var. Vista sayesinde üreticilerin hala ısrarla üretip sattıkları bazı eski donanımlar piyasadan kalkacak. Örneğin, Vista Premium desteği veremeyen ATI Radeon 9250 ve nVidia GeForce MX4000 gibi ürünler, Vista sayesinde sonunda tarih olacaklar. Bu ürünler her ne kadar Vista Basic düzeyini destekleseler de, tüketicilerin sadece Vista Premium logolu ürünlerle ilgilenecekleri tahmin ediliyor. Dolayısıyla da aslında çoktan piyasadan kalkmış olması gereken bu eski modeller, 2007 yılı içinde Ölecek. Böylece kullanıcıların elindeki minimum donanımın güncel bir düzeye yükselmesi, Özellikle oyun yapımcılarını daha iyi grafikler geliştirme yönünde cesaretlendirebilir.

Vista'nın en hafifi: Vista Starter

Vista'nın en hafifi: Vista Starter

Vista'nın en hafifi: Vista Starter

Windows Vista ile ilgili bilgileri incelerken, bir görülüp bir kaybolan bir "Vista Starter" sürümü dikkatinizi çekebilir. Bu sürümün özelliği, en düşük sistem gereksinimlerine sahip olacak Vista sürümü olması. Tabii bununla birlikte, yetenekleri en kısıtlı Vista sürümü de bu olacak. Sadece 32 bit sürümü olan Vista Starter'ın aynı anda sadece üç uygulama çalıştırabilmek gibi ciddi kısıtlamaları da var. Vista Starter için sistem gereksinimleri halen duyurulmuş değil ama bu sürümün sadece 512 MB bellekle çalışacağı biliniyor. Vista Starter sürümü diğer sürümler gibi perakende satılmayacak. Bu sürüm sadece PC'ler üzerine ön yüklü OEM paketi halinde satılacak. Düşük sistem gereksinimlerinin özellikle gelişmekte olan ülkelere cazip görüneceği tahmin ediliyor.

PC'niz Vista'ya ne kadar hazır?

PC'niz Vista'ya ne kadar hazır?

PC'niz Vista'ya ne kadar hazır?

Kullanıcıların, şu anda kullandıkları sisteme Vista yükleyip yükleyemeyecekleri konusundaki sorularına yanıt vermek isteyen firmalar, bu amaçla bazı özel uygulamalar hazırladılar. Bu araçlardan ilki, Microsoft'un kendi hazırladığı "Windows Vista Yükseltme Danışmanı". Windows XP altında çalışan bu ufak araç, sisteminizi gözden geçirerek Vista'ya hazır donanımlarınızla, Vista ile sorun çıkarabilecek donanımlarınızı raporluyor. Vista'nın sürücülerini kendi kuracağı donanımların yanında, sürücüsünü üreticisinden temin etmeniz gerekecek donanımlar ayrı kategoriler halinde listeleniyor. Sisteminize eklemeniz uygun olabilecek donanımlar konusunda basit öneriler sunuluyor. Uygulamanın donanım tanıma gücü oldukça tatmin edici. Ayrıca sisteminizde yüklü programları da inceleyen uygulama, Vista ile uyumsuz olanlarını belirleyip, listeliyor. Bu aracı http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=65926 adresinden indirebilirsiniz.

Kullanabileceğiniz bir diğer araçsa, ATI tarafından hazırlanmış olan "Vista'ya Hazırlık Değerlendirmesi" aracı. Çalışmak için sisteminizde Java kütüphanesinin kurulu olmasını gerektiren bu araç, Windows 98 ve üstü tüm Windows sürümlerinde çalışıyor. AT Tın hazırladığı aracın Microsoft'un kendi aracına göre bir avantajı, donanım konfigürasyonunuz üzerinde mantıklı terfi önerileri de yapabilmesi. Uygulama, sisteminizin "iyi" ve "çok iyi" bir Vista deneyiminden ne kadar uzak olduğu konusunda da basit yorumlar yapıyor. Yaptığımız denemelerde ATI'ın uygulamasını başarılı, ama sistemdeki işlemcileri algılama konusunda sorunlu bulduk. Microsoft'un uygulamasının aksine, ATI'ın uygulaması sistemde yüklü yazılımlar konusunda bir araştırma yapmıyor.

Bilgi için: http://ati.amd.com/technology/windowsvista/AreYouVistaReady.html

Vista sistem gereksinimleri gerçekçi mi?

Vista sistem gereksinimleri gerçekçi mi?

Vista sistem gereksinimleri gerçekçi mi?

Microsoft'un Windows Vista için belirlediği sistem gereksinimleri ne kadar gerçekçi? Bilişim sektörünün önde gelen analiz firmalarından iSuppli, geçtiğimiz haftalarda bu konuda yaptığı bir araştırmayla Microsoft'u topa tuttu. Firmanın hazırladığı rapora göre, Microsoft'un belirlediği en düşük sistem gereksinimleri olan 800 MHz hızında işlemci, 512 MB bellek ve 35 GB sabit disk aslında Vista ile çalışmak için hiç de uygun değil.

Firma, bu düzeyde bir PC'de Vista'yı kullanarak bir şeyler yapmanın olanaksız olduğunu iddia ederek, Microsoft'u sistem gereksinimlerini düşük göstermekle suçluyor. iSuppli'nin hazırladığı rapora göre, gerçekçi bir Vista senaryosu için 3 GHz hızında tek çekirdekli ya da 2 GHz hızında çift çekirdekli bir işlemci şart. Dizüstü bilgisayarlar içinse 1,5 GHz hızında bir işlemci gerekiyor.

Okuyucu Yorumları