Sözlük: J ve K Harfleri

J ve K harfleri ile başlayan terimler ve açıklamaları.

Sözlük: 16

JAVA: Farklı işletim sistemlerinde sorunsuz çalışacak programlar yazabilmek amacıyla geliştirilen programlama diline verilen addır. Bu dile, genellikle internet üzerinde rastlıyoruz. Çünkü internet, farklı işletim sistemlerine sahip değişik model bilgisayarların bağlandığı ortak bir ağ olma özelliğini taşır. Ayrıca yeni nesil cep telefonlarında kullanılan küçük uygulamalar da, çoğu zaman Java dili ile yazılmaktadır.

JAVA SCRİPT: Netscape tarafından yaratılmış; son derece basit bir yazılım dilidir. Java dilindeki kodlamaların kullanımı esasına dayanır.

JOKER KARAKTER: Herhangi bir dosyayı ya da klasörü ararken lam isimlerini hatırlamayabilirsiniz. Aynı şekilde internetle arama yaparken, kullanılan anahtar kelimelerin lam olarak nasıl yazıldığı hatırlanamayabilir. Joker karakterler de, işle bu tip durumlarda devreye girerler.

Joker karakterler, soru işareti ve yıldız olmak üzere ikiye ayrılırlar. Soru işareti (?) tek bir karakter için, yıldız (") ise birden çok karakter için kullanılabilir. Örneğin arama sırasında Tele?.doc" metnini girerseniz, "tele5.doc" veya "tele.doc" gibi dosyalar bulunacaktır. Bu aramanın sonucunda "telefon.doc" gibi dosyalar bulunamaz. Ama girdiğimiz metin "Tele*.doc" olsaydı, ismi "tele" ile başlayan tüm dosya ve klasörler listelenecekti (tele, telefon, televizyon gibi).

JOYSTİCK (OYUN ÇUBUĞU): Genellikle uçuş simülasyonlarında kullanılan ve gerçek bir uçak içerisinde görebileceğiniz kumanda koluna benzeyen oyun kontrol cihazlarına verilen addır. Ancak kullanım alanını sadece uçuş oyunları ile sınırlamak da doğru olmaz. Hemen hemen her türlü oyun, joystick ile idare edilebilir.

Piyasada çok farklı tasarımlara ve özelliklere sahip sayısız modele rastlamak mümkün. Bu modellerin büyük çoğunluğu, bilgisayar bağlantısı için USB veri yolunu tercih ediyorlar. Ancak ses kartı üzerindeki oyun bağlantı noktasını (Game-Port) kullanan modeller de halen varlıklarını sürdürüyorlar.

JPEG, JPG: Özellikle dijital ortama aktarılmış resimlerin dosyalanması için kullanılan bir resim dosyası formatıdır. Bu formatta kaydedilen resimler, diğer formatlara oranla çok daha az yer kaplarlar. Bu yüzden diğer formatlar, özellikle internet üzerinde yayınlanacaklara, çoğu zaman JPEG haline dönüştürülerek saklanırlar. Ancak dönüştürme işlemi, orijinal resim kalitesini de düşürecektir. Çünkü bu işlem, dosyaların sıkıştırılması anlamına gelir. Eğer sıkıştırma oranını çok yüksek tutmazsanız, kalitede önemli bir düşüş yaşanmaz. Ancak yüzde 30 ve üzerindeki sıkıştırmalarda, kalite kaybı gözle görülecek kadar açıktır.

JUMPER: Anakart, CD sürücü ya da sabit disk gibi cihazların üzerinde bulunan ve farklı ayarların yapılabilmesine imkan tanıyan küçük anahtarlara verilen isimdir. Bu anahtarlar, genellikle plastik bir kılıf içerisindeki metal parçadan oluşurlar ve kendileri için uygun olan pinlere takılırlar.

Örneğin bir sabit diskin "master" ya "slave" olacağı, jumper'ların yardımıyla belirlenir. BlOS'un sıfırlanması işlemi ise, anakart üzerindeki ilgili jumper'ın farklı pinlere yerleştirilmesi ile mümkün olabilir.

KABLO INTERNET: Kablo TV şebekesi üzerinden verilen hızlı ve kesintisiz bir internet bağlantı tipidir. Kablo internet bağlantısı için telefon hatları kullanılmaz. Yani bağlı kaldığınız süreye göre belli bir ücret ödemek zorunda değilsiniz.

Kablo internetten yararlanmak için, öncelikle bu servise abone olmanız gerekir. Bu tip bağlantılar için standart bir dial-up modem kullanılmaz. Ancak bağlantı için gereken modem, abonelik sırasında zaten kullanıcılara sunulur (depozito ücreti karşılığında). Eğer aylık belli bir sabit ücreti ödemeyi kabul ederseniz, siz de hızlı internetin tadını çıkartmaya başlayabilirsiniz. Ancak öncelikle Kablo TV hizmetine abone olmanız gerekeceğini de unutmayın.

KABLO MODEM: Kablo internet bağlantısı ile birlikte kullanılan özel modemlere verilen genel addır.

KABLOSUZ İLETİŞİM: Birden fazla bilgisayar ya da aygıt arasında, kablo kullanılmadan gerçekleştirilen iletişim şeklidir. Birçok farklı kablosuz iletişim tipinden bahsedilebilir. Ancak günümüzde en çok kullanılan bağlantı tipleri, kızılötesi ışıma, cep telefonları veya kablosuz telefonlarda rastladığımız radyo frekansları ve Bluetooth'tur.

KALDIRMA: Daha önce yüklenmiş (kurulmuş) olan bir programın dosyalarını ve klasörlerini sabit diskten silme işlemidir. Ancak "kaldırma" terimini sadece yazılımlar için kullanmıyoruz. Eğer sisteminizi oluşturan donanımlardan birisini çıkartmak isterseniz, öncelikle sürücüleri silmeli, hemen ardından da donanımınızı bilgisayardan ayırmalısınız. İşte bu işlem de, genellikle "kaldırma" olarak adlandırılır.

KAYIT TARAYICI: Kayıt sorunlarını bulan ve düzelten sistem bakım programıdır. Bilgisayarınızı her başlattığınızda, Kayıt Tarayıcı'da Kayıt Defteri'ni (Registry) tarar ve tutarsız veri yapılarını düzeltir.

KILOBYTE: Disketler, sabit diskler ya da CD'ler için kullanılan ve depolama alanının büyüklüğünü belirtmemizi sağlayan ölçü birimlerinden birisidir. Bir kilobyte, toplam 1024 byte ile eşdeğerdir.

KB: Depolama alanının büyüklüğünü belirtmek için kullanılan "Kilobyte" teriminin kısaltmasıdır.

KBPS: Dala geçiş hızını ölçmek için kullanılan ölçüm birimine verilen addır ve bir saniye içerisinde gerçekleşen veri akış hızını temsil eder. Örneğin 1 Kbps, saniyede 1 KB (1024 byte) veri aktarımı yapılabileceği anlamına gelir.

KERNEL: Windows işletim sistemlerinin en temel parçasını oluşturan program koduna verilen isimdir. "Kemerin zarar görmesi, Windows'un da çalışmamasına neden olur.

KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAĞI (UPS): Elektrik kesintisi gibi durumlarda bilgisayarın istenmeyen bir biçimde kapanmasını önleyen ve çalışmaya devam etmenizi sağlayan cihazlara verilen addır. Bu cihazlarda, herhangi bir güç kesintisinden sonra bilgisayarın bir süre daha çalışmasını sağlamak için pil kullanılır. Piller, kapasiteleri ile doğru orantılı olarak, bir miktar gücü depolarlar ve kesinti sırasında bu gücü devreye sokarlar. Piyasada, çok farklı kapasitelere sahip olan sayısız kesintisiz güç kaynağı bulmanız mümkün.

KICK: Tekme anlamına gelen İngilizce bir terimdir. IRC'de (internet üzerinde sohbet ederken), kanal operatörlerinin istenmeyen katılımcıları sistemden uzaklaştırması anlamına gelir.

KISAYOL: İşletim sistemi altında çalışan herhangi bir programı hızlı bir biçimde çalıştırmanıza İmkan tanıyan bağlantılara kısayol denir. Örneğin Word programını çalıştırmak için, masaüstünde yaratılacak kısayol simgesini kullanabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları