Tek Sistem İçin Birçok Pencere

İşletim sistemi ne demektir ve ihtiyaçlara en uygun olan sürüm nasıl seçilmelidir?

Windows: 1

Eğer işletim sistemi yüklenmemiş bir bilgisayarla karşı karşıya kalırsanız, bunun sadece gürültü yaratan ve ısı üreten anlamsız bir kutu olduğunu düşünebilirsiniz.

İşletim sistemi bilgisayar, donanımlar (klavye, fare, yazıcı, mikrofon vb.) ve programlar arasındaki arayüzü temsil eder ve bilgisayarla gerçekleştirilen bütün faaliyetler için zemin oluşturur.

Bilgisayar kullanıcıları, işletim sistemini sabit disk üzerindeki bilgilerin yazılması, kopyalanması ve düzenlenmesi, bir CDROM okuyucunun kullanımı, grafik ve fotoğrafların düzenlenmesi, müzik dinlemek ve daha birçok iş için kullanabilir. Klavye üzerindeki tuşların yardımıyla karakterlerin girilmesi ve ekranda görüntülenmesi gibi çok basit işlemler bile işletim sistemi tarafından kontrol edilir.

GRAFİK ARAYÜZÜ

Windows XP, günümüzde PC'lerin çoğunluğu tarafından kullanılan işletim sistemine verilen isimdir. Bu işletim sistemi grafik arayüzüne sahiptir ve eğer bugün bir bilgisayar alırsanız, onu önceden yüklenmiş bulmanız çok olasıdır.

Windows XP'nin temelinde, her biri özel bir anlam içeren ve farklı görevlere sahip olan simgeler bulunur. Öncelikle bu simgelerle çalışmayı çok iyi öğrenmek gerekir. Böylece ileride Windows XP altında çalışan diğer tüm programların kullanımı da kolaylaşır. Çünkü bu programlarda göreceğiniz komutları n büyük çoğunluğu, işletim sistemi ile benzer özellikler gösterir.

Her Şey Masaüstünde

Her Şey Masaüstünde

HER ŞEY MASAÜSTÜNDE

Windows XP'nin masaüstü (desktop), en çok kullandığınız programları ve dosyaları çalıştırabileceğiniz modern bir çalışma ortamı dır. Ekranın arka planı sizin fotoğraflarınızla ya da tercih ettiğiniz farklı resimlerle kişiselleştirilebilir. Ama bu konu için henüz biraz erken; en iyisi adım adım devam etmek.

Windows XP'nin masaüstü farklı öğelerden oluşmuştur. Masaüstünün arka planı çalışma masasıdır. Arka planın üzerinde, küçük grafik resimlerle gösterilen değişik kategorilerdeki simgeleri bulabilirsiniz. Bunlar işletim sistemine ait uygulamaları veya yönetim programları gibi araçları temsil ederler. İşletim sistemini kullanırken göreceğiniz diğer simgeler ise aralarında benzerlik taşırlar: Sarı renklidirler ve ofislerde değişik tiplerdeki belgeleri koymak için kullanılan klasörlerle eşdeğer işleve sahiptirler. İşletim sisteminde de bunlara klasör denilir ve programları, metin belgelerini, grafik dosyalarını ve diğerlerini saklayabilirler. İsteğinize göre bu öğeleri masaüstüne elinizle; daha doğrusu fare ile taşıyabilirsiniz.

Masaüstü normalde monitörün alt kısmında gözüken yatay bir şerite, yani görev çubuğuna sahiptir. Bu çubuğun başlıca elemanı "Başlat" düğmesidir. Bu düğmeye bastığınız anda komutlar, mevcut programlar ve Windows XP'nin başlıca bileşenleri görüntülenir. Görev çubuğunun en sağında saati, ses kontrol simgesini, internet bağlantısını ve eğer kuruluysa anti-virüs programı gibi sistemdeki aktif servisleri gösteren küçük bir bildirim alanı bulunur. XP'de bildirim alanındaki aktif olmayan simgeler, bir süre sonra görüntüden kaldırılır ve bunların yerine küçük bir ok işareti görülür. Gizli simgeleri tekrar görmek için bu ok işaretini tıklamanız yeterlidir.

Her Şey İçin Bir Pencere

HER ŞEY İÇİN BİR PENCERE

Eğer İngilizce "windows" kelimesinin anlamına bakarsanız, "pencereler" karşılığını göreceksiniz. Windows XP'nin işleyişinde de pencereler temel bir rol oynamaktadır. Çalışmanız süresince aynı anda birçok pencereyi açık tutabilir ve birinden diğerine kolayca geçiş yapabilirsiniz.

ARKADAŞ GİBİ BİR "FARE"

Windows XP ile çalışırken PC'nizin bir faresi (mouse) olması gereklidir. Bu fare, basit şekilde bilgisayara komut vermeye yarayan alettir. Masaüstündeki küçük oku hareket ettirmek, ancak farenin yardımıyla gerçekleşebilir. Bu oku, masaüstünde yapmak istediğiniz her türlü işlemde kullanacaksınız.

Sistem Gereksinimleri

Sistem Gereksinimleri

SİSTEM GEREKSİNİMLERİ

Microsoft, Windows XP'yi normal şekilde kullanabilmek için bazı sistem gereksinimlerini tavsiye eder. Bunlar hem Windows XP Home Edition hem de Windows XP Professional için geçerlidir.

MİNİMUM KONFİGÜRASYON

• 500 MHz veya üzeri bir işlemci
• 128 MB veya üzeri sistem belleği (verimlilikte ve işlevsellikte bazı olası sınırlamalarla minimum 64 MB)
• Sabit diskte en az 10 GB (Gigabyte) boş alan
• Super VGA monitör ve ekran kartı (800 x 600 piksel veya daha yüksek çözünürlük)
• CD-ROM ya da DVD-ROM sürücü

İpucu: İşletim Sistemi Nasıl Güncelleştirilir?

İPUCU: İŞLETİM SİSTEMİ NASIL GÜNCELLEŞTİRİLİR?

Bugün PC'lerin çoğu Windows XP yüklenmiş halde satılıyor. Üreticiye ve satın alınan yıla göre bilgisayarda işletim sisteminin farklı bir sürümü de bulunabilir. Daha önceki Windows sürümünün güncellenebileceği durumlar ve yeniden bir yüklemenin yapılması gereken haller vardır.

Güncelleme yapılamadığında ve "temiz" yükleme yapılması gerektiğinde, sabit diskin içeriği tamamen silinmelidir. Verileri kaybetmemek için öncelikle önemli belgelerin bir kopyası oluşturulmalıdır. Hemen ardından işletim sistemi yüklenmelidir ve sonunda bütün veriler tekrar sabit diske aktarılmalıdır.

Windows Millennium Edition (Windows ME): Bu işletim sisteminden Windows XP Home Edition'a ve Windows XP Professional'a güncelleştirme gerçekleştirilebilir.
Windows NT 3.51 ve Windows NT 4.0: Windows NT 3.51 ve Windows NT 4.0: İlki güncelleştirilemez. NT 4.0 ise sadece Windows XP Professional'a güncelleştirilebilir.
Windows 2000 Professional: Windows 2003 Professional ve Windows XP Professional'a güncelleştirilebilir.
Windows XP Home Edition: Windows XP Professional'a güncelleştirilebilir.

Bilgi: Windows'un Kısa Tarihçesi

Bilgi: Windows'un Kısa Tarihçesi

BİLGİ: WINDOWS'UN KISA TARİHÇESİ

Windows işletim sisteminin farklı sürümleri vardır:

• Evde PC kullananlara yönelik olanlar (Windows 95, 98, Millennium Edition, XP Home Edition),
• Şirketler için tasarlananlar (Windows NT, 2000, XP Professional),
• Avuçiçi bilgisayarlara yönelik olanlar (Windows CE, Windows Pocket PC).

1985: Microsoft Windows 1.0
1987: Microsoft Windows 2.0
1988: Microsoft Windows 2.1
1990: Microsoft Windows 3.0
1993: Microsoft Windows for Workgroups 3.11 ve Microsoft Windows NT 3.1
1995: Windows 95'in çıkışı. Bir dönüm noktası: Bugünkü sürümlerin temeli
1996: Microsoft Windows NT Workstation 4.0 1998 Microsoft Windows 98. Windows 95'in değişimi / gelişimi.
1999: Microsoft Windows 98 SE, Windows 98'e birkaç yeni işlev ekliyor.
2000: Microsoft Windows ME (Millennium Edition). Windows 98'in daha fazla çoklu ortam özelliği ile gelişimi. Aynı sene Microsoft Windows 2000 de piyasa çıkarıldı.
2001: Microsoft Windows XP Home Edition ve Windows XP Professional

Terimler

... TERİMLER ...

SABİT DİSK (veya hard disk): Manyetik teknolojiye dayanılarak bilgilerin arşivlendiği ve bütün dosyaların kaydedildiği diskten / disklerden oluşan aygıt.

DOSYA: Bir bilgisayarın sabit diskinde depolanan verilerin oluşturduğu arşiv için kullanılan terimdir. Bir program birçok farklı dosyadan oluşabileceği gibi, tek bir dosyadan da oluşabilir.

SİMGE (veya ikon): Windows ortamındaki tüm öğeleri temsil eden grafik sembollerdir. Farklı dosya tipleri farklı simgeler tarafından temsil edilirler.

GRAFİK ARAYÜZ (veya grafik ortam): Windows gibi işletim sistemleri grafik ortamlar olarak tanımlanırlar. Çünkü kullanıcı bütün işlemlerini simgelerden ve resimlerden faydalanarak gerçekleştirir. DOS gibi eski nesil işletim sistemlerinde ise grafik arayüzü bulunmuyordu ve kullanıcılar klavyeyi kullanarak metin tabanlı komutlar girmek zorundaydı.

DÜĞME (veya buton): Diyalog pencerelerinde kabartı olarak belirtilen nesnelerdir. Üstüne tıklandığında ilgili işlev etkin hale gelir.

Okuyucu Yorumları