Windows İle Eğlence

Karmaşık PC oyunlarını denemeden önce Windows'un içindeki basit oyunlardan başlayın.

Windows: 3

Windows işletim sisteminin donatıları arasında oyunlar da bulunmaktadır. Hem Windows XP'de hem de Windows Millennium Edition'da 11 adet oyun yer alır. İşte bunlardan bazıları...

FAREYİ HIZLI KULLANMANIZ İÇİN

Mayın Tarlası isimli küçük oyun, fare ile egzersiz yapmak için çok iyi bir seçenektir. Bu sayede masaüstünde rasgele tıklamak yerine hem eğlenceli dakikalar geçirebilir, hem de fare kullanımında uzmanlaşabilirsiniz.

Windows XP'de Mayın Tarlası'na ve diğer tüm oyunlara Başlat'ı tıklayarak, ardından Bütün Programlar'ı ve sonunda Oyunlar'ı seçerek erişebilirsiniz. Windows ME'de ise açma sırası şu şekilde olmalıdır: Başlat / Donatılar / Oyunlar.

Mayın Tarlası: Mayın Tarlası'nı seçince dikdörtgen şeklindeki küçük bir pencere belirecektir. Oyunumuz son derece basit. Yapmanız gereken, mümkün olan en kısa sürede kutucukların içinde saklanmış mayınları bulmak ve patlamalarını engellemek.

İlk olarak rasgele bir kutucuğa tıklayın. Eğer çok şanssız değilseniz bir sayı belirecektir. Bu sayı, seçtiğiniz kutucuğa komşu olan kutuların kaçında mayın gizlendiğini temsil eder. İçinde mayın bulunmayan bir kutucuk, kenarlarında sayıların olduğu bir alan olarak belirir.

Mantığınızın da yardımıyla hangi kutucuklarda mayınların bulunduğunu belirlemek zorundasınız. İşinizi kolaylaştırmak için size göre riskli olan kutucukların üzerinde farenin sağ tuşuna tıklayarak küçük bayraklar yerleştirebilirsiniz. Tuşu bir kez daha tıkladığınızda ise bayrak yerine soru işareti görünür. Üçüncü tıklamada soru işareti kaybolacaktı r. Üst bölümde gördüğünüz iki sayaçtan biri keşfedilmemiş olan mayınların sayısını, diğeri ise oyun başından itibaren geçen süreyi gösterir.

Solitaire ve Free Cell

Solitaire ve Free Cell

Solitaire: Solitaire boş zamanlarını değerlendirmek isteyen sessiz ve sakin kullanıcılar için ideal bir oyundur. Amaç, kartları As'tan Papaz'a kadar dört deste halinde düzenlemektir. Sol üst köşede esas deste bulunur ve bu destenin üzerine her tıkladığınızda kartlar üçer üçer açılır. Kartlar alt kısımdaki diğer kartların üzerine ya da doğrudan dört gruptan birine taşınabilir. Kartları sürükleme veya bir yerden alıp başka yere bırakma işlemi, tamamen fare ile yapılıyor. İşaretçiyi taşınacak kartın üzerine getirip farenin sol tuşunu basılı tutarak kartı istediğiniz yere götürmeniz mümkün. Kartı götürmek istediğiniz yere ulaştırdığınızda sol fare tuşunu bırakmalısınız.

Free Cell: Bu kart oyunuyla yukarıda anlatılan Solitaire arasındaki ilk fark, kartları sürüklemek yerine öncelikle bir kart seçmenizin ve sonra seçilen sütun üzerine çift tıklamanızın gerekmesi. Eğer birbiri ardından gelen kartlar ve değerler doğruysa, daha fazla kart kaydırılabilir. Bunların dışında oyunun amacı hemen hemen aynı. Fakat dikkat edilmesi gereken, Free Cell'de tüm kartların görülebilir ve rasgele dizilmiş olması. Ayrıca izin verilen hamle sayısı da dörtle sınırlı.

Sistemin hafızasında 32.000 farklı oyun kombinasyonu bulunuyor. Bunlardan yalnızca bir tanesi mağlup edilemezdir. Oyun menüsü altındaki istatistikler seçeneği ile kazanılan ve kaybedilen oyunların sayısını görebilirsiniz.

Hearts

Hearts

Hearts: Bu oyunu hem bilgisayara karşı tek başınıza, hem de internet bağlantısı yardımıyla arkadaşlarınızla oynayabilirsiniz. Maksimum oyuncu sayısı dört olabiliyor. Elinde sinek 2'li olan oyuncu ortaya bir kart atar ve diğerleri de tek tek aynı tipteki kartı elinden çıkarmak zorundadır. En yüksek değerli kartı atan ortadakilerin hepsini alır. Sadece, oynanan tipteki karttan kalmadığı durumda diğer kartlar elden çıkartılabilir. Kupa kartlarından kurtulmak en uygunu; çünkü her biri bir puan değerinde.

Oyunun amacı ise mümkün olan en az puanı almak. Maça kızından özellikle uzak durmalısınız; çünkü bu kart tam 13 puan değerinde. Fakat bu durumda bile yapabileceğiniz bir kurnazlık var. Tek başına bütün kupa kartları aldığı için kaybetmiş gibi görünen bir oyuncu, "shoot the moon" hamlesine başvurabilir. Bütün kupa kartları ve maça kızı tek bir oyuncu tarafından toplanırsa, o oyuncu 0 puanda kalmış kabul edilir ve diğer tüm oyunculara 26'şar puan eklenir.

Tilt Oyunları: Pinball 3d

Tilt Oyunları: Pinball 3d

TİLT VE İNTERNET OYUNLARI

Windows XP'nin (ve Windows Millenium Edition'ın) oyunları sadece sizin sabrınızı ve mantığınızı deneyen seçeneklerle sınırlı değil. Kart oyunlarından hoşlanmayan ve daha hareketli bir oyun oynamak isteyen kullanıcılar, Pinball 3d isimli tilt oyununa başvurabilir.

Pinball 3d: Bu oyun geleneksel tilte sadık kalınarak geliştirilmiş. Topun hareketi büyük bir gerçeklikle ekrana yansıyor. Oyun sırasında masayı sallayarak kaderinizi değiştirme şansınız bile var. Ancak çok aşırı sallantılarda tilte düşme tehlikesi olduğunu da unutmamanızda büyük yarar var.

Pinball 3d ile yüksek puan toplayabilmek için oyun tarafından atanan belirli görevleri tamamlamanız gerekli. Doğal olarak tamamlanan her bir görev için ekstra puanlar alacaksınız.

Spider Solitaire: Bu oyun, klasik Solitaire'in ve Free Cell'in gelişmiş bir türüdür. Başka bir deyişle Spider Solitaire'in ustalar için geliştirilmiş bir kart oyunu olduğu da söylenebilir.

Oyundaki amaç kartları nümerik sıraya göre dizmek ve zor bir ihtimal de olsa aynı tipteki kartları Papaz'dan As'a kadar sıralamak.

İnternet Oyunları

İnternet Oyunları: Windows XP, kullanıcılarına İnternet aracılığıyla oyun oynama olanağını da sunuyor. Bu sayede dünyanın herhangi bir yerinden kendimize rakip bulabiliyor ve onlarla mücadele edebiliyoruz. Tüm oyuncular birbirlerine klasik masa oyunlarında meydan okuyabilirler. Oyunun çalışmasıyla birlikte Windows otomatik olarak www.zone.com sitesine bağlanıyor (eğer internet bağlantınız aktif haldeyse) ve seviyenize uygun bir rakip aramaya başlıyor. Aranan rakip bulunduğunda ise mücadele başlıyor. Bir hamle ile diğeri arasında rakibinize mesaj gönderebilirsiniz. Rakibin dili ne olursa olsun yazdıklarınız otomatik olarak tercüme edilecektir.

Seçilebilecek diğer oyunlar şunlar: Dama, Othello, Tavla, Hearts (internet sürümü) ve Spades.

Okuyucu Yorumları