Windows XP Service Pack 2

Windows XP için geliştirilen yeni güncelleme paketi, sistem güvenliğini artırıyor.

Windows: 51

Windows XP için hazırlanan Service Pack 2, alışık olduğunuz işletim sistemine pek çok yeni özellik ekliyor. Peki ama güvenliğin ön planda olduğu bu güncelleme paketi son kullanıcılar için ne ifade ediyor?

Microsoft, Windows XP kullanıcılarına yönelik olarak hazırladığı ikinci güncelleme paketini (Service Pack 2) 2004 yılının üçüncü çeyreğinde kullanıma sundu. Güvenlik konusunda getirdiği yeniliklerle dikkatleri üzerine çeken bu güncelleme paketi, Windows XP'nin kullanımını ciddi biçimde değiştiriyor. Özellikle internete bağlı kullanıcıları etkileyen bu yenilikler, sistemin genel güvenlik seviyesini artırırken, Windows'un kullanımını daha zor kılıyor. Bu zorluklara alışmak içinse, Service Pack 2'nin sahip olduğu yenilikler hakkın da yeterli bilgiye sahip olmak zorundasınız. İşte Service Pack 2'nin Windows XP'ye getirdiği yenilikler...

Güvenlik Duvarı

Güvenlik Duvarı

GÜVENLİK DUVARI

WindowsXP piyasaya sürüldüğünde, bu yeni işletim sisteminin güvenlik açısından en dikkat çeken özelliği "Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı" adını taşıyan yazılım tabanlı güvenlik duvarıydı. Günümüz bilgisayar kullanıcılarının çoğunun internete sıkça bağlandığını ve hatta giderek artan sayıda kullanıcının ADSL gibi teknolojiler sayesinde sürekli olarak internete bağlı kaldığı düşünüldüğünde, Windows XP'nin sahip olduğu dahili güvenlik duvarı özelliği takdire şayan bir yenilikti. Buna rağmen, uzman bilgisayar kullanıcıları Windows XP ile birlikte standart olarak sunulan bu güvenlik duvarından pek memnun kalmadılar. Service Pack 2 de tam bu sırada devreye girdi ve dahili güvenlik duvarını yepyeni bir yapıya büründürdü.

Service Pack 2 güncellemesini yüklediğinizde "Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarımın adı "Windows Güvenlik Duvarı" olarak değişiyor ve eski güvenlik duvarının dezavantajları büyük ölçüde ortadan kalkıyor. Örneğin, Windows Güvenlik Duvarı artık Windows'un açılışında otomatik olarak aktif hale geliyor ve sadece gelen verileri kontrol etmek yerine hem gelen hem de giden verileri kontrol ederek güvenlik seviyesini daha da artırıyor. Ayrıca Windows Güvenlik Duvarı, kullanıcı tercihlerine göre kolaylıkla özelleştirilebiliyor.

İnternet Erişimi İçin İzin

İnternet Erişimi İçin İzin

Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nın bilinen eksikliklerinden bir diğeri ise Windows başlarken kısa bir süre de olsa devreye girememesiydi. Bu durum, ağ üzerinde çalışan bilgisayarlarda güvenlik açıklarına yol açıyordu. Service Pack 2 ise bu durumu düzeltiyor ve "Boot Koruması" adını taşıyan yeni bir teknoloji sayesinde Windows XP'nin çalışmaya başladığı andan İtibaren güvende olmasına yardım ediyor.

Service Pack 2'nin dikkat çekebilecek noktalarından bir diğeri ise, Windows Güvenlik Duvarı'nı aşmaya çalışan uygulamalar yüzünden ekrana gelen uyarı mesajları olacak. Bu uyarı mesajları, hangi uygulamaların internet bağlantınızı kullandığı konusunda sizi uyaracak ve bu sayede bilgisayarınız üzerinde tam denetime sahip olmanız sağlanacak.

Güvenlik Merkezi

Güvenlik Merkezi

GÜVENLİK MERKEZİ

Service Pack 2, yükleme işleminin ardından Denetim Masası'na "Güvenlik Merkezi" adında yeni bir öğe ekliyor ve bu yeni öğe SP2'nin getirdiği en can alıcı yeniliklerden bir tanesini oluşturuyor. Gerçekte Windows XP'nin işlevselliğine önemli bir yenilik getirmeyen Güvenlik Merkezi, işletim sistemi içerisinde var olan, ancak çoğu kullanıcı tarafından bilinmeyen güvenlik özelliklerini ön plana çıkartıyor. Örneğin bilgisayarında SP2 yüklü Windows XP kullanıcıları, Güvenlik Merkezi içerisinden Windows Güvenlik Duvarı ve Otomatik Güncelleştirmeler gibi güvenlikle ilgili ayarların aktif olup olmadığını öğrenebiliyorlar ve sadece birkaç fare tıklamasıyla bu önemli güvenlik önlemlerini aktif hale getirebiliyorlar.

Buna ek olarak, Windows XP'nin güvenlik konusuyla ilgili diğer ayarlarına da toplu olarak Güvenlik Merkezi içerisinden ulaşmak mümkün. Tüm bu güvenlik ayarlarının tek bir pencere altında toplanması, kullanıcıların işini inanılmaz derecede kolaylaştırıyor.

Internet Explorer

Internet Explorer

INTERNET EXPLORER

Internet Explorer'a uzun süredir eklenmesi beklenen özellikler, Service Pack 2 sayesinde gerçeğe dönüşüyor. Kimisi gözle görülür, kimisi de Internet Explorer'ın derinliklerinde gizli kalmış bu yeniliklerden en önemlisini, şüphesiz ki "Açılır Pencere Engelleyicisi" aracı oluşturuyor. Web sayfaları ile birlikte otomatik olarak açılan ve genellikle reklam içerikli olan pop-up pencerelerin görüntülenmesini engelleyen bu araç, Internet Explorer'ın "Araçlar" menüsü altına yerleşiyor. SP2'nin yüklenmesiyle birlikte standart olarak aktif hale geçen araç, ziyaret ettiğiniz web sayfasının bir pop-up pencere açmaya çalışması durumunda devreye giriyor ve bu pencerenin açılmasını engelliyor. Engelleme işlemini sesli olarak size haber veren "Açılır Pencere Engelleyicisi", buna ek olarak Internet Explorer'ın araç çubuklarının altında "Bilgi Çubuğu" adını taşıyan ince bir çubuk görüntülüyor ve bu bilgi çubuğu üzerinden pop-up pencere ile ilgili çeşitli ayarlara ulaşmanıza yardımcı oluyor. Bu sayfalara sığdırmayacağımız kadar çok özellik sunan "Açılır Pencere Engelleyicisinin son derece düzgün çalıştığını ve bu aracın internet alışkanlıklarınızı değiştirebilecek kadar etkili olduğunu belirtmeliyiz.

Internet Explorer'a SP2 güncellemesi sayesinde eklenen özelliklerden bir diğeri ise "Dosya İndirme Uyarısı" adını taşıyan güvenlik sistemi. Bu yeni sistem sayesinde, internet üzerinden herhangi bir dosyayı (özellikle ",EXE" ve ".ZIP" uzantılı dosyaları) indirmek için ilgili bağlantının üzerine tıkladığınızda ekranınıza çeşitli uyarı mesajları içeren bir diyalog kutusu geliyor. İndirmek istediğiniz dosyanın adını, türünü, boyutunu ve yayıncısını içeren diyalog kutusunda, ayrıca bu dosyanın bilgisayarınıza zarar verebileceğini belirten bir uyarı mesajı bulunuyor. Eğer dosyanın güvenli olduğundan eminseniz, bilgi çubuğundaki uygun komutları kullanarak dosya indirme işlemine kolayca başlayabiliyorsunuz.

Okuyucu Yorumları