Apple'ın ilk katlanabilir telefonu iPhone Duo, olumlu ilk incelemelerine rağmen bazı alışılmış iPhone özelliklerinden farklı bir yaklaşım benimsiyor. Bunların başında, Face ID yerine parmak izi okuyucusu Touch ID'nin kullanılması var. Ancak Bloomberg muhabiri Mark Gurman'ın aktardığına göre Apple, ikinci nesil modelde yüz tanıma teknolojisini geri getirmek için çalışıyor.
2017'de tanıtılan iPhone X ile Face ID'ye geçiş yapan Apple, Touch ID'yi son olarak 2022 model iPhone SE'de kullanmıştı. iPhone Duo'daki parmak izi okuyucusunun isabetli çalıştığı belirtilse de ilk incelemelerde kilit açma işleminin zaman zaman beklenenden uzun sürdüğü ifade ediliyor.
Gurman, Power On bülteninde Apple'ın geliştirdiği ekran altı Face ID teknolojisinin iPhone Duo 2 prototiplerinde test edildiğini belirtti. Yeni sistemin özellikle cihazın dış ekranına entegre edildiği aktarılıyor.
Apple neden Face ID yerine Touch ID kullandı?
Yaklaşık 2.000 dolarlık iPhone Duo'da Touch ID'nin tercih edilmesinin başlıca nedeni, katlanabilir tasarımın getirdiği mühendislik zorlukları. Cihazın hem iç hem de dış ekranında Face ID sunabilmek için ayrı sensör sistemleri kullanılması, üretim maliyetlerini artırabilir.
Üstelik oldukça ince bir yapıya sahip olan katlanabilir ekranın altına ek bileşenler yerleştirmek de kolay değil. Apple'ın yüz tanıma özelliğini yalnızca tek ekranda sunmak istemediği belirtiliyor.
Şirketin iPhone 18 Pro ve Pro Max modellerinde Dinamik Ada'yı küçültmesi, Face ID bileşenlerini ekranın altına taşıma çalışmalarındaki ilerlemeyle ilişkilendiriliyor. İlk nesil iPhone Duo'nun ekran altı kamera teknolojisini kullanması da bu yöndeki çalışmaların bir başka örneği.