Microsoft’tan yeni hamle: Bilgisayar başında olmasan da işler yürüsün

Microsoft, Copilot’u gün boyu kendi kendine çalışan bir asistana dönüştürmek için OpenClaw benzeri sistemleri test ediyor. Yeni özellikler Build etkinliğinde ortaya çıkabilir.

Microsoft’tan yeni hamle: Bilgisayar başında olmasan da işler yürüsün

Microsoft, Copilot için yeni bir yön deniyor. Şirket, OpenClaw benzeri özellikleri yapay zekâ asistanına eklemeyi test ediyor. Amaç net: kullanıcıya sormadan, gün boyu kendi kendine çalışan bir sistem kurmak.

Bu sistem, Microsoft 365 Copilot içinde sürekli aktif olacak. Kullanıcının yerine işleri takip edecek, görevleri planlayacak ve süreci ilerletecek.

OpenClaw nedir, neden önemli?

OpenClaw, açık kaynaklı bir platform. Kullanıcıların kendi cihazında çalışan yapay zekâ ajanları kurmasına izin veriyor. Yani veriler doğrudan buluta gitmeden, cihaz üzerinde işlem yapılıyor.

Bu yapı kısa sürede ilgi gördü. Ama beraberinde ciddi güvenlik tartışmaları da geldi. Özellikle erişim izinleri ve veri kontrolü konusu hâlâ net değil.

Microsoft tarafı bu riski kabul ediyor ama daha güvenli bir versiyon geliştirebileceğini düşünüyor.

Copilot günlük asistan gibi davranabilir

Yeni sistem devreye girerse Copilot daha aktif bir rol üstlenecek. Örneğin:

  • Outlook e-postalarını takip edecek

  • Takvimi analiz edecek

  • Günlük yapılacaklar listesi çıkaracak

Yani kullanıcı ne yapacağını düşünmeden, sistem öneri sunacak.

Her departmana ayrı yapay zekâ

Microsoft tek bir genel asistanla yetinmek istemiyor. Bunun yerine, farklı iş kolları için özel ajanlar planlıyor:

  • Pazarlama

  • Satış

  • Muhasebe

Bu ajanlar sadece kendi alanına erişecek. Böylece sistem hem daha kontrollü olacak hem de gereksiz veri erişimi engellenecek.

Tanıtım tarihi yaklaşıyor

Microsoft bu özelliklerin bir kısmını Microsoft Build etkinliğinde gösterebilir. Etkinlik 2 Haziran’da başlıyor.

Geçen yıl Anthropic, Claude yapay zekâsını Microsoft 365’e entegre etmişti. Ayrıca Copilot içine eklenen Claude Cowork, uzun ve çok adımlı işleri tamamlamaya odaklanmıştı.

Şimdi OpenClaw tarzı sistemlerin eklenmesi, Microsoft’un rakiplerine kaptırdığı kullanıcıları geri çekme hamlesi olabilir.