10 adımda en uygun TV keyfini yaşayın

Karar verme, satın alma ve sonrası: CHIP Online'ın 10 püf noktası ile LCD/Plazma-TV uzmanı olun.

Televizyon alma sanatı

Televizyon almadan önce iyice bir plan yapılmalı: Bağlantı arayüzleri ve teknik terim karmaşası içinde en iyi cihazı seçmek için her şey önceden düşünülmüş olmalı. 10 aşamalı planımız sayesinde güvenli yolda ilerleyebilirsiniz.

Yeni bir televizyon arayışında mısınız? Size mükemmel uyum sağlayacak bir televizyon mu arıyorsunuz? O zaman doğru yerdesiniz: Size mükemmel-TV'ye giden yolda yardımcı olacak 10 püf noktayı bir araya getirdik.

Televizyon satın almayı zorlaştıranlar
Sadece mağazalardaki ev elektroniği stantları geniş değil; buna ek olarak teknoloji ve bağlantı arayüzlerine dair birçok tanımlama var ve çoğu durumda isimlerinden ne anlama geldiği anlaşılmıyor. Mesela "HD-Ready" ve "HD-ready 1080p" arasındaki fark nedir? HDMI aslında ne demek? Ayrıca bu tarz bağlantı arayüzünden kaç adete ihtiyacınız var?

Hazırladığımız 10 püf nokta televizyon almadan önce, alma sırasında ve aldıktan sonrasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini gösterecek. Bu noktalara dikkat ederseniz yanlış-televizyon kavramını sözlüğünüzden çıkarabilirsiniz.

Satın almadan önce dikkat edilecekler - I

Satın almadan önce dikkat edilecekler - I
Plazma veya LCD: Seçim size kalmış.

1. Nokta: LCD mi, Plazma mı?
Aslında bu daha çok para ile ilgili bir soru. Bizim tavsiyemiz: Eğer 2000 dolar çizgisinin altında kalmak istiyorsanız her halükarda LCD-TV'ye yönelin. Bu sayede en uygun fiyat/performans oranını yakalarsınız. Daha fazlasını vermeye hazır olanlar ve gerçek sinema fanları daha yüksek bir siyah değeri ve kontrast oranı sunan Plazma-TV'lere yönelmeli. Yahut LED-arka aydınlatmalı LCD de olabilir ki, zaten bunların fiyatı da Plazma'larla neredeyse aynı.

<strong>Plazma veya LCD:</strong> Seçim size kalmış.2. Nokta: Doğru büyüklük
Satın almadan önce kaç ekranlık (veya inç) bir cihaz alacağınıza karar vermelisiniz. Aynı zamanda cihazın ebatları da önemlidir. Seçtiğiniz televizyon için yeteri büyüklükte bir TV masanız veya duvarınız var mı? Ayrıca cihaz ile seyretmek istediğiniz koltuk arasındaki mesafeye de dikkat etmelisiniz. Tavsiyemiz, ekran büyüklüğünün üç katı kadar bir mesafe bırakmanız olacaktır. Fakat yüksek çözünürlüklü bir içerik seyredeceğinizde daha az mesafe bırakmanız daha iyi olabilir. Böylece bu mesafe alacağınız TV'nin büyüklüğünü de etkileyecektir. Büyüklük için ufak bir püf nokta: İnç büyüklük birimini 2,5 cm form faktörüne dönüştürebilirsiniz. Gerçi bu hesaplama yüzde 100 doğru değildir, fakat büyüklüğü gözünüzün önünde canlandırmanızı kolaylaştırır. Buna göre 32 inç yaklaşık 80 cm, 42 inçlik bir televizyon da yaklaşık 105 cm ekran köşegenine sahiptir.

Satın almadan önce dikkat edilecekler - II

Satın almadan önce dikkat edilecekler - II
HDMI: Gelecek tam-dijital arayüze ait.

3. Nokta: TV yayınlarını almak
Satın almadan önce bu soruyu da kendinize sormalısınız. Günümüzde üreticiler farklı alıcılara sahip cihazlar sunuyor: Mesela birçok televizyon analog ve dijital kablo, uydu ve karasal anten yayınları (DVB-T) için alıcı yongayla beraber geliyor. Bazı TV'ler birden çok alıcıyla aynı anda geliyor; genellikle analog kablo alıcısı ile DVB-T alıcı birleştiriliyor. Loewe ve Metz gibi üreticiler televizyonlarının modüler yapısı sebebiyle kendilerine has alıcı kombinasyonları da kullanıyor; yüksek çözünürlüklü TV (HDTV) yayına has alıcı bile entegre edilebiliyor.

4. Nokta: Bağlantı arayüzleri
Uzun vadede HDMI, televizyonlardaki en önemli arayüz olan Scart-girişinin yerine alacak. Blu-ray çalarlar HDMI üzerinden yüksek çözünürlüklü görüntü ve sesi iletiyor. Aynı zamanda DVD çalarlar/kaydediciler de görüntü sinyalini ölçekleyip HDMI sayesinde televizyona iletebiliyor. Bu yüzden alacağınız televizyonun en az iki HDMI girişi olmalı. Farklı HDMI profilleri de olduğu için girişlerin HDMI-1.3'ü desteklediğine emin olun. Son olarak Scart girişlerinin sayısını kontrol edin ki, video kaset çalar veya uydu alıcılarını da takabilesiniz.

Satın alma sırasında dikkat edilecekler - I

Satın alma sırasında dikkat edilecekler - I
TV-görüntüsü: Entegre alıcıdan gelen görüntüyü de izleyin.

5. Nokta: TV-görüntüsünü kontrol edin
Birçok mağazada televizyonlar en uygun görüntü kaynağıyla beslenir, hatta çoğunlukla Blu-ray diskler kullanılır. Elbette bu şekilde her televizyonun görüntü kalitesi hakkında hüküm vermeniz çok zor olacaktır. Bu sebeple her halükarda satıcıdan bütünleşik TV-alıcısıyla veya en azından DVD çalar ile görüntü kalitesini test etmesini rica edin. Ancak o zaman cihaz hakkında karar verebilirsiniz.

6. Nokta: Logoları doğru okumak ve kullanmak
100 Hz Double Scan, Motionflow 200 Hz, Perfect Pixel, Movie Plus, Active Vision M100 vb.: Tüm bu iyileştiriciler görüntünün daha sakin ve keskin gözükmesinin yanında görüntüde daha az hışırtı ve sarsıntı olmasını sağlıyor. Fakat daha azın genellikle daha çoğu temsil ettiğini tecrübe ettik. Görüntüyü bu iyileştiriciler olmadan ve bu iyileştiricilerle beraber izleyin, zira bunlara da para ödüyorsunuz ve çoğunlukla aynı üreticinin bu tekniğe sahip olmayan, çok daha ucuz modellerini bulabilirsiniz.

<strong>TV-görüntüsü:</strong> Entegre alıcıdan gelen görüntüyü de izleyin.HD-ready ve HD-ready 1080p logoları size mutlak bir güvence verir. Sonuçta bu logoları cihazlarında kullanan üreticiler belli standartlara bağlı arayüzleri ve çözünürlüğü sunmak zorunda. Tavsiyemiz: 37 inçe kadar olan TV'lerde en az HD-ready logosu olmalı, 40 inçten itibaren her halükarda HD-ready 1080p logosu olmalı.

Logoların anlamı bu:
HD-ready: Televizyonun yerel çözünürlüğü minimum 720p olmalı, bir HDMI veya HDCP'li DVI arayüzünün yanında bir komponent girişine de sahip olmalı.
HD-ready 1080p: HD-ready cihaz neyi yapabiliyorsa onu yapar, ek olarak yerel 1080p çözünürlüğü desteklemelidir ve televizyonun overscan özelliğinin kapatılabilmesi mümkün olmalıdır.
24p: Özellikle Blu-ray oynatıcıya sahip kişiler için çok önemli. Bu logo televizyonun saniyede 24 tam kare göstereceğini garanti altına alır; titreme ve görüntü/ses kaybı olmadan. Böylece görüntü nasıl çekildiyse o şekilde ekrana yansır.

Satın alma sırasında dikkat edilecekler - II

Satın alma sırasında dikkat edilecekler - II
Açma/kapama tuşu: Cüzdanınızı korumaya yardımcı olur.

7. Nokta: Kumandayı ve menüyü deneyin
Bu da çok önemlidir: Sonuçta önümüzdeki seneler boyunca televizyonunuzu her gün uzaktan kumanda ile kontrol edeceksiniz. Bu yüzden tuşların ne kadar büyük olduğu, ne kadar çabuk tepki verdiği ve TV'nin kızılötesi alıcısının ne kadar iyi olduğu bile fark yaratabilir. Hiçbir şey kötü bir uzaktan kumanda veya karışık ve kötü tercüme edilmiş bir menü kadar can sıkıcı olamaz.

8. Nokta: "Gerçek" bir açma/kapama tuşu cüzdanınızı korur
Günümüzün elektrik fiyatlarını göz önünde bulundurduğumuzda bu püf noktaya çok dikkat edilmeli. Elektrikten tasarruf yapmak için cihazı tamamen kapatabiliyor olmanız gerekiyor. Bu sebeple bir elektrik düğmesinin olup olmadığına ve varsa nerede bulunduğuna dikkat etmelisiniz. Eğer arka taraftaysa ve siz de cihazı duvara asıyorsanız açma/kapama kör uçuşa benzeyebilir. TV'nin gerçek bir açma/kapama tuşu yoksa çoklu prize başvurabilirsiniz. Oturma odanızdaki tüm cihazları bu prize takıp istediğinizde tüm cihazlardan elektriği kesebilirsiniz.

Satın aldıktan sonra dikkat edilecekler

Satın aldıktan sonra dikkat edilecekler
Doğru bağlantı: Her zaman en kaliteli imkanı seçin.

9. Nokta: Doğru bağlayın
DVD çaları televizyona bağlama şekliniz görüntü kalitesini çok etkiler. Aynı durum oyun konsolları, DVB-T alıcısı veya multimedya sabit diskler için de geçerlidir. Kural: Arayüz ne kadar kaliteliyse görüntü o kadar iyi olur. Bağlantı arayüzlerini iyiden kötüye doğru kabaca sıralarsak: HDMI, komponent, scart, kompozit-video. En son belirttiğimiz bağlantı arayüzünü kullanmanızı tavsiye etmiyoruz, çünkü görüntü kalitesi son derece kötü.

<strong>Doğru bağlantı:</strong> Her zaman en kaliteli imkanı seçin.10. Nokta: Doğru ayarlayın
Cihazları birbirine bağladıktan sonra sıra doğru ayarlama yapmaya geliyor. Bu iş için Burosch gibi firmaların sunduğu ücretsiz test resimleri uygundur; en azından PAL kalitesinde. Test resimleri ve kullanım kılavuzuyla beraber gelen Burosch Display Basic Adjustment Test DVD'sini buradan indirebilirsiniz. İndirdiğiniz DVD imajını bir DVD'ye yazıp uygun oynatıcıya yerleştirin ve başlatın. Sonrasında yönergeleri takip ederek optimum ayarları yapın. Tavsiyemiz: Uyguladığınız aydınlık, kontrast, renk ve keskinlik değerlerini bir yer not edin.

Download: Burosch Display Basic Adjustment Test DVD

Okuyucu Yorumları