150 yılda 10 kez görünmüştü, Tibet'te kameralara yakalandı

Keşfedildiği 1878 yılından beri sadece 10 kez gözlemlenebilen bu özel yılan türü, Tibet'te kameralara böyle yakalandı.

150 yılda 10 kez görünmüştü, Tibet'te kameralara yakalandı

Bilim insanı Xiaoqi Mi ve ekibi, geçtiğimiz yıl oldukça şaşırtıcı bir keşif yaptı. Bilim insanları, Tibet’te bir yolun kenarındaki ağaçların gövdelerine el feneriyle ışık tutarken, son derece nadir görülen bir yılan türü olan Gammie’nin kurt yılanının, ağaç gövdelerinden birine tırmandığını fark ettiler.

Bu tür ilk olarak 1878’de keşfedilmiş ve o zamandan bu yana sadece yaklaşık on kez gözlemlenebilmişti. Bu nadir canlıların Tibet’te yakalanan en son örneği, 2010 yılında, yani 14 yıl önce bulunmuştu. Bilim insanları ve diğer araştırmacılar, bulgular üzerine ZooKeys’de yeni bir çalışma yayınladılar.

Gammie’nin kurt yılanı, bilimsel olarak Lycodon gammiei olarak adlandırılıyor, boynunda sarı bir şerit olan uzun, ince bir yılan. Vücudunda siyah ve sarımsı-yeşil çizgiler dönüşümlü olarak bulunur.

Xiaoqi Mi, yılanın birden fazla fotoğrafını çekmeyi başardı. Bu nadir yılan türü sadece Tibet, Bhutan ve Hindistan’da bulunuyor. Bu yeni fotoğraflar, yılanın çevresiyle nasıl iyi bir şekilde uyum sağladığını vurguluyor ve muhtemelen yıllar boyunca nasıl bu kadar az görüldüğünün anlaşılmasına yardımcı oluyor. Nadir yılan, son olarak Tibet’in güneydoğusunda ve yılanın daha önce bilinen yaşam alanının biraz dışında olan Mêdog İlçesi’nde görülmüştü.

Geçtiğimiz Ağustos ayında bulunan örnek yaklaşık bir metre uzunluğundaydı. DNA’sını inceleyebilmek, bilim insanlarının nadir yılan hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olarak hakkındaki bazı soruların cevaplanmasını sağlayacak.