1948'in dev cihazı, yerini internete kaptırdı

Fotoğrafta görülen 1948 yılına ait bu dev cihaz, bugün yerini internete kaptırmış durumda...

O da internete yenildi!

Müzik kutuları (jukebox) deyince aklımıza 1950'li yılların Amerikan gençliği ve rock'n roll gelir. En azından meraklılarının diyelim... Fakat görünüşe göre, ilk müzik kutusu ortaya çıktığında Elvis Presley sahneye adımını atmamıştı bile.

Fotoğrafta görüldüğü üzere 1948 yılında mühendis Myron Holbert, Seeburg Select-O-Matic model müzik kutusu üzerinde bir tanıtım yapmakta. Cihaz o yıllar için inanılmaz büyük bir koleksiyon sunuyor ve tam 200 şarkılık bir arşivi bulunmakta.

Müzik kutuları konusunda Jukeboxes: An American Social History (Müzik Kutuları: Bir Amerikan Toplumsal Geçmişi) kitabının yazarı Kerry Segrave, fotoğrafta görülen tarihi daha gerilere götürerek 1933 yılında Amerika'da 20.000 ila 25.000 arasında müzik kutusu olduğunu, bu sayının 1930'ların sonunda 300.000'e ulaştığını belirtiyor.

İkinci Dünya Savaşı sonrası yeniliklerin daha fazla müziğin tek bir makine içerisinde toplanabilmesinin yolunu açtığı biliniyor. Müzik kutularının atası sayılabilecek cihazlar 19. yüzyılda keşfedilmiş ancak Seeburg makinelerinin devrimsel yönü, sundukları müzik arşivinin genişliğinde yatıyordu. Bugünlerde müzik kutuları dijitalleşti. Önüne çıkan her şeyi içine çeken internet, bu efsanevi makinelerin de yerini almayı başardı.

Okuyucu Yorumları