1961 yapımı film bugünleri mi tahmin etti?

1961'de yayınlanan ve Dünya’nın ekstrem sıcaklıklara ulaşmasını anlatan İngiliz kült bilim kurgu filmi “The Day the Earth Caught Fire” (Dünyanın Yandığı Gün), günümüz koşullarına benzerliğiyle; “Film, günümüzü tahmin mi etti?” sorusunu uyandırıyor. BBC Culture’ın haberindeki yorumlar şöyle:

1961 yapımı film bugünleri mi tahmin etti?

Dünya üst üste görülen rekor sıcaklıklar ve sıcak hava dalgalarıyla kavruluyor ve bunun iklim değişikliği ve küresel ısınmadan kaynaklandığı bilgisi de kimse için sır değil.

Eğer felaket temalı bir bilim kurgu filmi arayışındaysanız BBC Culture ekibi The Day the Earth Caught Fire filmini öneriyor. Ancak bir not düşelim, şaşırmaya hazır olun. Çünkü 1961 yılında vizyona giren İngiltere yapımı bu film, adeta günümüz sıcaklık koşullarını kurgulamış.

Filmde, aynı anda nükleer bombalar patlatan Amerika ve Rusya, Dünya’nın eksenin 11 derece kaymasına yol açıyor. Sonucunda daha hızlı dönmeye başlayan ve Güneş’e yakınlaşan Dünya’da, ekstrem sıcaklıklar gözlenmeye başlıyor. İlk etapta artan sıcaklıklara adapte olan insanlar ise, sıcaklık kavurucu derecelere ulaştığında çaresiz kalıyorlar. Suların kuruması ve kaynakların azalmasıyla işler boyut atlayınca, hükümetler olağanüstü hal ilan etmek zorunda kalıyor.

Filmde anlatılan koşulların yanı sıra, karakterler de günümüz insanına oldukça benziyor:

"Karakterlerin insan doğası çok ilginç. Günümüz ile benzerlikler görüyorum çünkü insanlar bunun olduğunu kabul etmiyorlar. Eşi benzeri görülmemiş olayların olduğunu görebiliyorlar ama gerçekten bir sorunumuz olduğunu kabul etmeye istekli değiller,” demiş kitabı için The Day the Earth Caught Fire’ı araştırmış yazar Leroy Dubeck.

İklim bilimcisi, aktivist, ve yazar Bill McGuire ise şöyle demiş: "Nükleer patlama kısmı günümüzde pek de geçerli değil. Ancak aşırı ısınan bir gezegenle başa çıkma senaryosu yerinde ve gerçekten bir etki yaratıyor. Açıkça daha hızlı bir ölçekte gerçekleşiyor, ancak toplum ve ekonomi üzerindeki etkisi büyük bir uyarı."

Filmin yönetmenleri Val Guest ve Wolf Mankowitz, Soğuk Savaş esnasında yayınlanan bu filmi aslında gündemdeki nükleer savaş tehdidine karşı bir uyarı olarak çekmişler. Fakat o dönem için bir bilim kurgu malzemesi olan ekstrem sıcaklıklar, maalesef günümüzün gerçekliği konumunda.