1973 yapımı “Türk Örümcek Adam” filmi: 3 Dev Adam'ın artık HD bir belgeseli de var

Türk yapımı bir Örümcek Adam filmi olduğunu biliyor muydunuz? "Dünyanın ilk çapraz çizgi roman filmi” olan 3 Dev Adam isimli filmin, şimdi bir de HD belgeseli var!

1973 yapımı “Türk Örümcek Adam” filminin artık bir HD belgeseli de var

Yıllar boyunca, özellikle sinemada, Marvel's Spider-Man'in (Örümcek Adam) pek çok uyarlamasını gördük. Ve belki de inanmayacaksınız ama, bu uyarlamalar arsında bir de Türk yapımı var. 1973'te vizyona giren ve Kasım ayında 50 yaşına girecek olan bu kült film, şimdi de bir belgesel ile karşımıza çıkıyor.

Daha önce Cüneyt Arkın’ın ikonik Dünyayı Kurtaran Adam'ının son 35 mm baskısını bulan film tarihçisi Ed Glaser, “Deja View” serisi için başka bir mini belgesel daha yayınladı. Bu belgesel, “3 Dev Adam” veya alternatif olarak “Kaptan Amerika ve Santo, Örümcek Adam'a Karşı” olarak adlandırılan Türk işi Örümcek Adam filmine ışık tutuyor.

Dünyanın ilk “çapraz” çizgi roman uyarlaması

Bu filmi özel kılan, MCU veya herhangi bir taklitçi sahneye çıkmadan çok önce "dünyanın farklı evrenlerden karakterleri birleştiren ilk çizgi roman uyarlaması" olması.

Glaser'in videosunda açıkladığı üzere, kostümlü kahramanların oynadığı filmler 1960'larda ve 70'lerde Türkiye'de revaçtaydı ve o zamanlar yabancı eserler için telif hakkı korumaları ülkemizde pek dikkate alınmıyordu. Yönetmen T. Fikret Uçak da bu furyaya dahil olabilmek için birden fazla kahramanı tek bir filmde bir araya getirerek izleyicilerin izlemesine karar verdi.

Kaptan Amerika, Örümcek Adam ve El Santo

Aytekin Akkaya'nın canlandırdığı Kaptan Amerika ve Tevfik Şen’in canlandırdığı Örümcek Adam hakkında bilgi vermemize herhalde gerek yok. Ama Yavuz Selekman tarafından canlandırılan El Santo tamamen başka bir konu olabilir. Karakter, Rodolfo Guzmán Huerta adında gerçek hayattan maskeli bir kahramana atıfta bulunuyor. İlk kez 1958'de sinema sahnesine girdi; 1982'de 50'den fazla filmde göründü.

Karakterlerin üçü de o zamanlar Türkiye'de farklı seviyelerde popülerliğe sahipti. Bu nedenle aynı filmde üç kahramanı bir arada görmek büyük bir hediye gibi değerlendirilebilir. Ve bu özelliğiyle filmden, bazı kaynaklarda “Türk Avengers” olarak bahsedildiğine bile şahit olabilirsiniz.