2013 TV trendleri

Süper ince OLED ekranlar, hareketle kontrol, 4 çekirdek işlemciler ve 4K! İşte 2013'ün TV'leri...

2013 TV trendleri

Daha hızlı, daha büyük, daha net

Full HD'nin dört katı çözünürlük sunan televizyonlar, süper ince OLED televizyonlar, ses ve hareketle kontrol, dört çekirdekli işlemciler ve devasa ekranlar: 2013 yılında televizyon dünyasını biçimlendirecek olan eğilimler bunlar.

Büyük ekranlı LCD ve LED televizyonların neredeyse her eve girmeye başladığı bugünlerde üreticiler ekranları daha da büyütmeye kararlı görünüyorlar: önümüzdeki yıl 110 inç ekranlı televizyonlar görebiliriz. Ekranlar devasa boyutlara ulaştıkça büyüyen televizyonların yol açtığı sorunları çözmeye çalışan üreticiler, bir yandan da daha net görüntü için çözünürlükleri yükseltmekle meşgul. "Ultra HD" adı verilen ve Full HD'nin dört katı çözünürlük sunan televizyonlar 2013'den itibaren yeni endüstri standardı haline gelmeye başlayacak. Ayrıca bu yıl ilk OLED televizyonlar piyasaya sürülmüş olacak.

Silahlanma yarışı başlıyor

Silahlanma yarışı başlıyor

Akıllı televizyon kategorisinde de önemli gelişmeler yaşanıyor. Özellikle kontrol sistemlerinde önemli değişikliklerle karşılaşacağımız açık. Pek çok firma televizyonu, sesli komutlarla ve el hareketleriyle kontrol etmeye yarayan sistemler üzerinde çalışıyor. Her firma ürünlerine daha fazla özellik ekleyerek rakiplerini geride bırakmaya çalışıyor. Bu özellikler de eskisi gibi sadece daha yüksek çözünürlük ya da daha büyük ekrandan ibaret değil: Sony'nin LED televizyonlara eklediği Trilumious gibi görüntü kalitesini arttıran farklı özelliklerle de karşılaşıyoruz.

2012'de televizyon dünyasındaki en büyük yenilikler OLED ekranlardı. Bu yıl en çok dikkat çeken gelime, Ultra HD ya da diğer adıyla 4K çözünürlük olacak.

Daha önce yaklaşık 4.000 piksel civarı çözünürlükleri ifade etmek için kullanılan 4K ifadesi, kullanıcılar arasında kafa karışıklığına yol açıyordu. Bunu gören üretici firmalar aralarında anlaşarak, Full HD'nin dört katı çözünürlük anlamına gelen 3.840 x 2.160 piksel çözünürlüğü ifade eden UHD ifadesini kullanmak konusunda anlaşmaya vardılar.

Normal televizyon izleme uzaklığında ve normal boyutlarda ekranlarda Ultra HD çözünürlüğün pek bir anlamı yok. Çünkü bu koşullarda piksel yoğunluğu zaten insan gözünün algılayabileceği sınıra yakın değerlerde. Ama normal boyutlarda bir odada gerçekten büyük bir ekran kullanmak istediğinizde Ultra HD çözünürlük farkını gösteriyor. Şu an piyasada Ultra HD çözünürlükte sinema filmi bulunmuyor ama televizyonlar Blu-ray filmlerin çözünürlüğünü arttırarak oynatabiliyor.

UHD: Yüksek çözünürlük geliyor

UHD: Yüksek çözünürlük geliyor

Sony'nin ilk 84 inç boyutlu UHD modeli KD 84X9005, 2012 sonlarında piyasaya sürüldü. Ama bu dev televizyonun fiyatı ne yazık ki 25.000 avro. Firma önümüzdeki günlerde X9 serisinin 55 ve 65 inç boyutlu modellerini de piyasaya sürecek. Sony'den gelen açıklamalar, televizyonların sadece görüntü netliği değil ses açısından da dikkatleri çekeceği yönünde. Fiyat ve piyasaya çıkış tarihleri hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.

LG de UHD televizyon çılgınlığına katılacak. Firmanın 84LM9600 modeli, 84 inç bir ekrana sahip olacak ve 19.000 avrodan piyasaya sürülecek. 55 ve 65 inçlik modeller daha sonra piyasaya sürülecek.

Sıra dışı tasarımıyla dikkat çeken Samsung S9, 84 ve 110 inç olmak üzere iki modelle piyasaya çıkacak. Televizyonu ilk bakışta kara tahtaya benzetmemek elde değil. Televizyonun hangi tarihte piyasaya çıkacağı ve fiyatının ne olacağı konularında henüz bir açıklama yapılmadı.

UHD alanında öncü olan Toshiba'nın 55 inçlik ZL2 modeli yaklaşık bir yıldır piyasada. Firma 2013'de daha fazla modeli piyasaya sürmek niyetinde.

OLED: O kadar renkli ki...

OLED: O kadar renkli ki...

Geçtiğimiz yıl LG, 55 inç boyutlu 55EM960V OLED TV modelini piyasaya süreceğini açıklamıştı ama ne yazık ki televizyon bir türlü piyasaya sürülemedi. Kore'de ön siparişle satılmaya başlanan televizyon ancak Mart ayında kullanıcıların eline geçecek.

CES 2013 fuarında Samsung, tazeleme süresi çok düşük olduğu için aynı anda dört Full HD görüntüyü ya da iki 3B görüntüyü aynı anda, çözünürlük kaydı olmadan gösterebilen bir OLED televizyon tanıttı. Aynı ekranda iki farklı video izleyen kullanıcılar, gözlüklerde bulunan hoparlörlerden kendi seçtikleri görüntüye ait sesleri duyabiliyor. Sistemin çalışıp çalışmadığını söylemek için henüz erken. Televizyonun ne zaman piyasada olacağı henüz bilinmiyor.

Sony ve Panasonic, panel üreticisi AUO ile birlikte, 4K çözünürlüklü OLED paneller üretti. Her iki üretici de bu seneki CES fuarında, birbirinden bağımsız olarak kendi 55 inç ilk örnekleri tanıttı. Panasonic kendi televizyonunu bu yıl içinde piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Sony ise sessizliğini koruyor.

Son olarak Samsung ve LG'nin birbirinden bağımsız olarak geliştirdikleri "eğimli" televizyonlardan bahsetmek gerekiyor: bu tasarım tercihinin ardında, ekranın köşelerinde ortaya çıkan detay kaybı ve bozulmaları engelleme isteği yatıyor. Bu modellerin ne zaman piyasada olacakları henüz belli değil.

Akıllı izleyiciye akıllı televizyon

Akıllı izleyiciye akıllı televizyon

Canınız ne izlemek istiyorsa televizyonunuza söyleyin yeter: sesli kontrol sistemleri endüstri standardı olmak üzere. Samsung'un geçtiğimiz yılın başlarında geliştirdiği teknoloji nerdeyse tüm üreticilerin ilgisini çekmiş durumda. İlk örneklerin ardından teknolojiyi geliştirmeye devam eden Samsung sistemi basit komutlar yanında bütün cümleleri de anlayacak kadar geliştirmiş durumda. Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru tanıtılan hareketli kontrol, bu yılki CES fuarının ilgi çeken konularından birisiydi.

LG de geçtiğimiz yılın son günlerinden itibaren sesli ve hareketli kontrol konularına ilgi göstermeye başladı. Güncel modeller kelimeler yanında cümleleri de tanımlayabiliyor. Hatta yeni piyasaya sürülecek modellerde bulunan HD kamera sayesinde izleyiciyi takip eden televizyon, parmak hareketleriyle de kontrol edilebilecek.

Daha akıllı TV

Panasonic, LG ve Philips ile birlikte "Smart TV Alliance'a" katılacağını açıkladı. Firmanın üreteceği Viera akıllı televizyonlar, webcam sayesinde tanıyacakları beş farklı izleyici için farklı başlangıç ekranlarına ve ayarlara sahip olacak. Toshiba televizyonlardaysa, belirlenen çevrimiçi özellikleri tek bir arabirim altında toplayan bir başlangıç sayfası bulunacak.

Televizyonlar terfi ediyor

Samsung, eski nesil akıllı televizyonların, güncel modellerin sahip olduğu işlem gücüne kavuşabilmesi için, "Evolution Kit" adı verilen ve televizyonun arkasındaki özel girişi takılan bir eklenti geliştirdi. Bu eklenti sayesinde çift çekirdekli işlemciye sahip olan eski modeller, dört çekirdekli işlemci gücüne kavuşacaklar.

"Normal" televizyonlar

Üreticilerin kendilerini yüksek çözünürlük çılgınlığına kaptırıp, "normal" televizyonları unuttuğunu zannetmeyin. 2013'de, OLED'ler ve UHD'ler yanında, daha normal diyebileceğimiz televizyonlar da piyasaya sürülecek.

Sony, W905 serisi yeni nesil televizyonlarında, Triluminous adını verdiği yeni bir özellik sunacak. Ekranın kenarlarında renklerin bozulması ve mavileşmesi sorununu Sony, yeşil ve kırmızıları güçlendirerek çözmeyi başarmış: elde edilen görüntü tamamen homojen ve canlı renklere sahip. Benzer bir teknolojiyi kullanan W805 ve W605 modelleri de bu sene içinde piyasada olacak. Bu modellerin, W905'le kıyaslandığında daha ucuz olacağını zannediyoruz.

Samsung'un yeni F8090 ve F7090 serisi televizyonlarında yeni özellikler ve toplamda altı adet alıcı bulunacak: iki adet DVB-C, iki adet DVB, bir adet DVB-T ve bir adet analog kablo. İki modelde de bir televizyonda olması gereken tüm donanımlar bulunacak: bütünleşik medya oynatıcı, akıllı tv ve daha fazlası.

Panasonic de WT60 serisi LED televizyonlar ve VT60 serisi plazmalarla şık tasarımı ve gelişmiş özellikleri bir araya getirecek. Televizyonların ne zaman piyasaya çıkacağı ve fiyatlarının ne olacağı henüz belli değil. Firmanın düşük ve orta fiyatlı birkaç model üzerinde çalıştığı biliniyor.

Okuyucu Yorumları