2024'te kimsenin beklemediği haber: Dijital kompakt fotoğraf makineleri geri döndü

Nikon'un retro ve kompakt kamerası Nikon Coolpix'e dair Google'daki arama sayıları bir anda 80 kat arttı. Peki, herkesin elinde kameralı telefonlar varken, insanların kameralara olan ilgisi neden böyle aniden patladı?

Dijital kompakt fotoğraf makineleri geri döndü

Yıl 2024 ve hepimizi şaşırtan bir haberle karşı karşıyayız... Yeni Fujifilm X100VI gibi retro tarzı dijital fotoğraf makineleri yeniden moda olma yolunda ilerliyor. Peki bu eski "moda" kameralara neden bir anda ilgi yükseldi?

Z kuşağının Kodak Ektar H35 gibi bas-çek fotoğraf makinelerine yönelmesiyle beraber, Nikon Coolpix S6900 gibi aslında 2000'li ve 2010'lu yıllarda popüler olan dijital kompakt fotoğraf makinelerine de geri dönüş başladı. TikTok, eBay ve Google arama analizleri Nikon Coolpix'i, Motorola Razr, iPod Nano, Sony Walkman ve Nintendo DS gibi son derece popüler olan teknolojilerin önüne geçirdi; Coolpix Google'da bir önceki yıla göre %8.000'in üzerinde, Tiktok ve eBay'de ise yaklaşık %700 daha fazla aranmaya başladı.

Z kuşağı, kameraları görüp aşık oldu

Aslında Nikon Coolpix S6900 en iyi kompakt fotoğraf makinelerinden biri sayılmaz ancak tasarımından etkilenen Z kuşağı üyeleri onu almak için sıraya girmeye bile hevesli görünüyor. Ne de olsa bu "fotoğraf makineleri" modayken, Z kuşağı henüz yeni doğmuştu ve şimdi kendi başlarına alışveriş yapabilmeye başlayıp bu "ilginç" antika cihazları çok çekici bulmaya başladılar.

Üstelik üreticileri de bu "eski" kameraları üretmeyi çoktan bıraktılar. Herkesin elinde 20-30-40-50 Mpiksel çözünürlüğünde akıllı telefon kameraları varken kim neden 2-3-5 MP kamera satın almak istesin? Ama işte Z kuşağı bu eski kameraları çok havalı buluyor ve onlarla fotoğraf çekme deneyimini yaşamak istiyor.