2024'ün Apple Watch'ları uyku apnesi, hipertansiyon ve çok daha fazlasını tespit edebilir

2024 yılı, Apple Watch için oldukça hareketli geçecek gibi görünüyor. Yeni bir iddiaya göre Apple'ın akıllı saatleri, yeni modellerinde şeker ölçümü bile yapabilecek.

2024'ün Apple Watch'ları uyku apnesi, hipertansiyon ve çok daha fazlasını tespit edebilir

Bloomberg, Apple’ın son on yıldaki sağlık girişimlerini detaylandıran uzun bir makalede, bu girişimleri genişletmeyi hedeflediği için 2024 Apple Watch’un birkaç yeni sensöre sahip olabileceğini bildirdi.

Uyku Apnesi tespiti

Mark Gurman ve Drake Bennett’in bildirdiğine göre Apple’ın Watch için saat ve işitme cihazı yetenekleri alanında hipertansiyon ve uyku apnesi tespiti de dahil olmak üzere 2024 için cazip bir yol haritası bulunuyor. Saat, uyku apnesinin tespiti ve birisinin bu duruma sahip olup olmadığını tahmin etmek için uyku ve nefes alma düzenlerini kullanacak ve ardından kullanıcıları bir doktora görünmeye yönlendirecek.

Kan Basıncı Sensörü

Apple, kan basıncı sensörünü ise aşamalı olarak kullanıma sunacak. Sensör, ilk sürümde kullanıcıya sadece kan basıncının yükseliş eğiliminde olup olmadığını söyleyecek ve kullanıcıya hipertansiyon kaydedildiği sırada ne yaptığını not etmesi için bir günlük sunacak.

Bloomberg’in bildirdiğine göre, bu işlev her zaman kullanıcılara bir doktorla görüşmelerini veya geleneksel bir cihazla tansiyonlarını kontrol etmelerinin gerektiğini söyleyecek. Ancak sistemin gelecekte sunulacak bir sürümü, kesin rakamlar verme, hatta ilgili koşulları teşhis etme yeteneğine sahip olacak ama bu sistem şimdilik “çok uzak gelecekte” yer alıyor.

Bildirilene göre Apple, tıpkı oksimetre sensöründe olduğu gibi, yeni sağlık özellikleri sunmak amacıyla bu yeni özellikleri “bilinmesi gereken” işlevler olarak piyasaya sürmeyi planlıyor. Ancak, bu işlev tıbbi kullanıma yönelik olmadığı için bir kişinin kanındaki oksijen yüzdesini veya artan kan basıncını gösterse de verilerin ne anlama geldiğini göstermeyecek. Yine de Apple, örneğin doğurganlık verilerinin ötesine geçmek ve ateşi algılamak için kandaki oksijen ve sıcaklık sensörleri için sağlık düzenlemelerinden onay isteyebilir.

Kan Şekeri Ölçümü

Bloomberg, Apple’ın gelecekteki bir Apple Watch’ta kan şekeri sensörü için kısa dalga kızılötesi absorpsiyon spektroskopisini de kullanabileceğini söylüyor.

Yayının açıkladığına göre “bu teknik, lazerlerin cilt yoluyla kan damarları ve hizmet ettikleri hücreler arasındaki dokulararası sıvıya ışınlanmasını içeriyor. Araştırmacılar, ışığın geri yansımasının yoğunluğunun, interstisyel sıvıdaki ve buna bağlı olarak kan dolaşımındaki glikoz konsantrasyonunu hesaplamak için kullanılabileceğini buldu ve vücuda nüfuz etmesi gereken tek şey ışıktır.

Ancak invaziv olmayan bir sistemin çok çeşitli cilt tonlarını görmesi ve çeşitli kan gruplarını analiz etmesi gerektiğinden dolayı, Apple hala ihtiyaç duyduğu tüm verileri elde etmekte zorlanıyor. Şirket, ham verileri incelemek ve bir kişinin ne zaman diyabet geliştirebileceğine dair bir tahmin oluşturmak için yapay zekayı kullanmayı planlıyor.

Yine de Apple, tam bir kan şekeri sensöründen önce, bir kişinin kan şekerinin değişimini izleyen ve kullanıcıları prediyabet konusunda uyaran bir işlev sunabilir.