Sadece 3 GB'lık Windows 11: Tiny 11 core ile tanışın!

Artık, depolama alanında sadece 3 GB yer kaplayan yeni bir Windows 11 sürümü var. Tiny 11 core, muhtemelen bulabileceğiniz en sade Windows 11 yüklemesi ve neredeyse tüm "fazlalıklarından" kurtulmuş durumda.

Sadece 3 GB'lık Windows 11: Tiny 11 core ile tanışın!

Değiştirilmiş ve sadeleştirilmiş Windows görüntülerinin mimarı @NTDEV_, Tiny10 ve Tiny11 ailesinin en son üyesini yayınladı. Tiny11 core projesi “Windows’ta sevdiğiniz her şeyi” daha da küçük bir pakette sunuyor. “Normal” Tiny11 size çok büyük veya zorlu geliyorsa, Tiny11 core yalnızca 2 GB ISO boyutu ve tüm kurulum için 3 GB’tan biraz daha fazla alan gereksinimi ile kullanıma sunuldu.

Elbette kayda değer fedakarlıklar yapmadan Windows 11’i 17GB zayıflatmak mümkün değil. Geliştiricinin söylediğine göre proje, Windows Bileşen Mağazası, Windows Defender, Microsoft Edge, Windows Update ve daha fazlasında önemli değişiklikler gerektiriyordu. Sonuç olarak, işletim sistemi yerleşik bir antivirüs veya tarayıcıya sahip değil ve ayrıca güncellemeleri yükleyemiyor (Windows Update’i açma girişimi, Ayarlar uygulamasının çökmesine neden oluyor). Ayrıca ağ sürücüsü de bulunmadığı için bir sürücü yüklemek için önceden hazır olmanızda fayda var.

Tiny11 core, küçük boyutuna rağmen Microsoft Store’dan veya diğer kaynaklardan uygulama yüklemenize olanak tanıyarak size yaklaşık olarak düzgün çalışan bir işletim sistemi sunuyor.

Eğer bu kulağınıza şüpheli geliyorsa, haklı olduğunuzu söyleyebiliriz. Tiny11 core’un, “temel” kurulum da dahil olmak üzere önceki Tiny11 sürümlerinin yerini alması amaçlanmıyor ve bunun yerine, daha büyük görüntüler indirmeden ve düzinelerce gigabaytlık disk alanını boşa harcamadan, sanal bir makine içindeki uygulamaları veya sürücüleri test etmek için size “hızlı ve kötü bir ortam” sunmayı amaçlıyor. Bu nedenle, görev açısından kritik bir bilgisayarda kullanılmaması tavsiye ediliyor.

Windows 11 Professional sürüm 23H2 (derleme 22631.2361) tabanlı 2 GB ISO için iyi bir kullanım alanınız olduğunu düşünüyorsanız, Internet Archive üzerinden Tiny11 Core Beta 1’i indirebilir ve düşüncelerinizi geliştiriciyle paylaşabilirsiniz.