4G'den sonra şimdi de VoLTE!

Vodafone, 4G'den sonra şimdi de ses kalitesini 10'a katlayan VoLTE'yi test etti!

4G'den sonra şimdi de VoLTE!

Vodafone Türkiye, 4G'de hız rekorundan sonra şimdi de geleceğin sesli arama teknolojisi VoLTE'yi (Voice over LTE) noter huzurunda test eden ilk operatör oldu.

Noter huzurunda yapılan testte, iki adet LTE destekli akıllı telefon, Vodafone Maslak Plaza'da bulunan LTE Advanced test şebekesine bağlandı. 4G'nin en gelişmiş versiyonu olan LTE Advanced şebekesi üstünde karşılıklı sesli arama gerçekleştiren telefonlarda yapılan sesli çağrının kurulma süresi ölçüldü. VoLTE ile sesli çağrı tam 0,372 saniye içinde başarıyla kuruldu. Ayrıca VoLTE teknolojisi sayesinde ses de yüksek çözünürlüklü HD kalitesinde iki taraflı olarak başarıyla iletildi.

Geleceğin sesli çağrı teknolojisi VoLTE

Kamuoyunda 4G olarak anılan Long Term Evolution (LTE) teknolojisi 2G ve 3G'den farklı olarak sadece veri üzerine (all IP) çalışıyor. Şu an dünyada yayında olan ticari LTE şebekelerinin çoğunluğunda 4G sesli arama yapıldığında, çağrı 2G veya 3G şebekesi üzerinden başlatılıyor. Bu da çağrı başlatmada 5 saniyeye civarındabir gecikmeye sebep olabiliyor. Oysa Voice over LTE (VoLTE) özelliği ile ses aramaları da veri üzerinden (VoIP) 4G şebekesiyle yapılıyor. Bu sayede çağrı başlatma süresi 1 saniyenin altına iniyor ve 0,5 saniye gibi bir ortalama yakalanabiliyor. Bu da abone için 10 kat hızlı şebekeye erişim ve anında bağlantı anlamına geliyor. Mobil veri üzerinde ses iletimi gerçekleştirildiği için ses kalitesi de yüksek çözünürlüğe (HD) erişiyor.

Vodafone Türkiye 4G çalışmalarını sürdürüyor

Vodafone Türkiye, son teknolojileri aboneleriyle buluşturma hedefi kapsamında, 14 Vodafone ülkesindeki 4G birikimiyle test çalışmalarını sürdürüyor. BTK'dan alınan izinlerle 10 Temmuz 2013'te Vodafone Türkiye'nin yaptığı 4G şebeke testinde, kullanıcı ihtiyaçlarına uygun olarak tek modem kullanılarak 300.1 Mbps'lik hıza ulaşılmıştı. Teorik olarak 1 Gbps hızları destekleyen LTE Advanced teknolojisinde, mevcut modemler aracılığıyla 300.1 Mbps maksimum hıza erişilebiliyor. 3G teknolojisiyle 1 saat 15 dakikada indirilebilen bir Blu-ray film dosyası, ülkemizde henüz hizmet için yetkilendirme yapılmayan LTE Advanced 4G teknolojisinin sunduğu 300.1 Mbps maksimum hız sayesinde sadece 11 dakikada indirilebiliyor.

Okuyucu Yorumları