4G/5G Zirvesine Qualcomm Damgayı Vurdu!

Qualcomm, dünyanın ilk 5G modem çözümünü X50'ye ek olarak 3 yeni işlemci ve yine ilk X16 Gigabit LTE modemi tanıttı...

Qualcomm'dan 3 yeni işlemci ve fazlası!

CHIP Yayın Yönetmeni Mahmut Karslıoğlu'nun 3 gün boyunca Hong Kong'da, 3.seviye tayfun ve yoğun sağnak yağış altında yerinde takip ettiği 4G/5G zirvesine Qualcomm, dünyanın ilk 5G modem çözümünü tanıtarak tabiri caizse damga vurdu diyebiliriz. Bunun yanı sıra yeni Snapdragon işlemciler, Snapdragon bağlantılı kamera platformu, nesnelerin interneti için geliştirilen LTE Kategori M1/NB-1 modem ile Telstra, Ericsson ve NETGEAR ortaklığı ile gerçekleştirilen dünyanın ilk Gigabit Sınıf LTE mobil cihazı da dikkat çeken konuların başında geliyordu.

Qualcomm'dan 3 yeni işlemci: Snapdragon 653, 626 ve 427 Yüksek performanslı ve hacimli mobil cihazlar için arttırılmış deneyimler ve gelişmiş bağlantı sunmak amacıyla geliştirilen yeni Snapdragon 653, Snapdragon 626 ve Snapdragon 427 işlemciler seleflerine kıyasla daha yüksek işlem performansı sunacak şekilde tasarlanmış. Yeni işlemciler ile Qualcomm TruSignal anten güçlendirme teknolojisi, çift kamera desteği ve X9 LTE modem de artık 600 ve 400 sınıfı işlemcilerin özellikleri arasına ekleniyor. X8 LTE modeme göre %50 daha fazla performanslı olan CAT7 modemli X9 LTE bu şekilde 300Mbps DL ve 150Mbps UL hızları sunabiliyor. Benzer şekilde daha önce sadece 800 serisinde yer alan çift kamera desteği sayesinde de fotoğrafların netliği artıyor. Yeni üç işlemci aynı zamanda Qualcomm® Quick Charge™ 3.0 teknolojisini de destekliyor ve bu sayede geleneksel şarj yöntemlerine kıyasla 4 kat daha hızlı şarj imkanı sunuyor. Bu da daha önce sadece amiral gemilerinde yer alan bir çok teknolojinin artık daha uygun fiyatlı orta segment telefonlarda da yer alacağı ve daha geniş kitlelere ulaşacağı anlamına geliyor.

Qualcomm'dan kameraları akıllandıran teknolojiler

Qualcomm'dan kameraları akıllandıran teknolojiler

Yeni nesil video ve görüntüleme cihazlarını desteklemek için teknoloji portföyünü genişleten Qualcomm, Snapdragon bağlantılı kamera platformu ile derin öğrenme, video analizleri, 4K HEVC video kodlama, Linux işletim sistemi desteği, 4G LTE, Wi-Fi, Bluetooth bağlantılarının da dahil olduğu geniş bağlantı seçenekleri ve donanım tabanlı güvenliği güçlendiren özellikleri içeren kapsamlı bir gelişmiş donanım ve yazılım paketi sunuyor.

14nm mimariye sahip Snapdragon 625 işlemci tabanlı yeni bağlantılı kamera platformu, %40 daha yüksek işlem gücü, %25 daha az pil tüketimine ek olarak gelişmiş donanım tabanlı güvenlik özellikleri ile daha önce bulut üzerinde, sunucu tabanlı video analitik kullananlara büyük avantajlar sunuyor. Yoğun işlem gücü gerektiren yüz tanıma ve hareket algılama gibi tüm bu işlemler artık kameranın üzerinde gerçekleştirileceği için sadece gerekli durumlarda aktif olarak gereksiz streaming veri trafiği ve bulut depolamanın önüne geçilerek büyük tasarruf sağlanabiliyor. Linux desteği ise çok geniş bir gömülü yazılım kütüphanesini ve daha fazla güvenlik seçeneğini kullanıcılara sunmuş oluyor.

Dünyanın ilk 5G modemiyle Qualcomm liderliği ele alıyor

Dünyanın ilk 5G modemiyle Qualcomm liderliği ele alıyor

Hong Kong'daki en önemli duyurulardan biri de dünyanın ilk 5G modemiydi. İlk ticari 5G modem yonga seti olan Snapdragon X50 ile Qualcomm, orijinal ürün üreticilerinin (OEM) yeni nesil mobil cihazlar geliştirmesini desteklemek ve operatörlerin ilk 5G testleri ve kurulumlarını yapmalarına yardımcı olmayı hedefliyor.

28GHz bandında millimeter wave (mmWave) spectrumunda çalışacak yeni Snapdragon X50 5G modem, Multiple-Input Multiple-Output (MIMO) anten teknolojisi ile stabil ve kesintisiz mobil geniş bant iletişimi non-line-of-sight (NLOS) ortamlarda bile sunabilecek, Modem, 800 MHz bant genişliği desteği ile saniyede maksimum 5 gigabit download hızlarına ulaşmak için tasarlanmış .

Snapdragon X50 5G platform modem, SDR051 mmWave transceiver ve bunları desteklemek için PMX50 güç yönetim çipini de bünyesinden barındıracak. İlk örneklerini 2017'nin ikinci yarısında görmeyi umduğumuz X50 5G modeme sahip ilk ticari ürünleri ise ancak 2018'nin ilk çeyreğinde görebileceğiz.

İlk Gigabit Sınıf LTE mobil cihazlar artık hazır!

İlk Gigabit Sınıf LTE mobil cihazlar artık hazır!

5G'yi beklerken ihtiyaç duyacağımız bant genişlikleri için ise Qualcomm; Gigabit Sınıf LTE ile uyumlu ağlar için Telstra, Ericsson ve NETGEAR işbirliği ile dünyanın ilk Gigabit Sınıf LTE mobil cihazını da 4G/5G zirvesinde tanıttı. Kullanıcıların 1Gbps indirme hızlarına kadar çıkmasını sağlayan dünyanın ilk Gigabit Sınıf LTE bağlantısını kullanan Qualcomm Wi-Fi çözümleri ile birlikte Snapdragon™ X16 LTE modemin kullanıldığı NETGEAR Mobil Router MR1100 ve Telstra'nın Ericsson'un desteği ile geliştirdiği yeni Gigabit Sınıf LTE ağ, bize bir süre daha yeterli bant genişliğini sunacak gibi duruyor.

Bu gelişmeden çıkarılacak en önemli sonuç; yüksek bant genişliklerine ihtiyaç duyan sanal gerçeklik gözlükleri ve donanımları bu şekilde kablolardan kurtulacak ve sürükleyici sanal gerçeklik için yeni mobil uygulamalar ve deneyimler sunulabilecek. Ayrıca bulut depolama ve servislerine neredeyse anlık olarak erişim sağlanabilecek ve multimedya içerikler de inanılmaz hızlarda indirilebilecek.

Peki ya nesnelerin interneti için çözüm yok mu?

Peki ya nesnelerin interneti için çözüm yok mu?

Qualcomm'suz bir nesnelerin interneti dünyası gerçekten de düşünülemez. Dolayısıyla Qualcomm, endüstrinin önde gelen orijinal ürün üreticilerinin (OEM), Qualcomm'un nesnelerin interneti (IoT) uygulamaları için geliştirdiği MDM9206 LTE modemini temel alan tasarımlar yapacağını açıkladı. Piller ile çalışan sensörler gibi uygulamalar için global bağlantı çözümü olarak geliştirilen MDM9206 modem, IoT'a has özelliklerle şirketin önceki LTE nesillerine göre daha düşük güç tüketimi ve daha geniş bağlantı kapsamı sunuyor.

Hong Kong'da gerçekleştirilen zirvenin ardından Qualcomm'un da sektöre katkıları ile 5G bağlantılara beklenenden çok daha önce kavuşabileceğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu süreçte gigabit LTE modemler bir süre daha beklentileri karşılayarak açığı kapatacaktır.

Okuyucu Yorumları