5 Megapiksel cepler kafa tutuyor

Güncel 5 Megapiksel telefonları birbirleri ile karşılatırdık. Acaba digicam'lerden daha mı iyiler?

Cep mi, kamera mı?

İddialara bakılırsa 5 Megapiksel cep telefonları, gerçek dijital fotoğraf makineleri kadar iyi resim çekiyorlar. Kulağa iyi geliyor fakat gerçekten de verilen bu vaatler yerine getiriliyor mu? CHIP Online yaptığı testte beş cep telefonunun bir fotoğraf makinesini aratmayacak kalitede fotoğraflar çektiğini ispatladı.

5 Megapiksel çözünürlük kartpostal biçiminde fotoğraf çıktıları için fazlasıyla yetiyor. Yine de sadece Megapiksel sayısı görüntü kalitesi hakkında pek bir bilgi vermez. Peki, 5 Megapiksel cep telefonları çözünürlük dışında renk doygunluğu, kayıt hızı, kenar karartma ve görüntü bulanıklığı gibi alanlarda da dijital fotoğraf makineleri ile aşık atabiliyor mu? Biz bu durumu tam olarak açığa kavuşturmak istedik ve bu yüzden güncel 5 Megapiksel cep telefonları olan Nokia N95 8GB, Nokia N82, LG KU990 Viewty, Samsung SGH-G800 ve Sony Ericsson K850i'yi bir kamera testine tâbi tuttuk.

Bunu yaparken telefonların fotoğraf kalitesini odak noktası olarak aldık. Yani cihazların diğer özellikleri karar kriteri olarak kullanılmadı.

Fotoğraf donanımı: Cep telefonları yükseliyor

Fotoğraf donanımı: Cep telefonları yükseliyor

5 Megapiksel telefonlar birçok ince ayar imkânı sunuyor. Hatta Samsung G800'ün 3x optik zumu bile var. Ucuz dijital fotoğraf makineleri de bundan fazlasını sunamıyor.

Fotoğraf donanımı: Cep telefonları yükseliyorEğer üretici verilerini baz alırsak 5 Megapiksel cep telefonlarda CMOS yapı biçimini baz alan görüntü sensorları var. Bu ufak objektifler 4,7 ila 5,6 mm odak uzaklığı arasında çalışıyorlar. Işık şiddeti kural olarak F2.8 değerindedir fakat Samsung bir istisna oluşturarak F3.8 gibi daha kötü bir değer sunuyor. Bu şartlar altında nasıl bir görüntü kalitesinin oluşacağını ise ilerleyen sayfalarda öğreneceksiniz.

Seçenekler: Cep telefonları arayı kapattı
Elbette birçok cep telefonunda fotoğraflar otomatik-ayarlar ile çekiliyor. Fakat zor şartlar altında çekim yapmak veya daha yaratıcı resimler çekmek için cep telefonları da aynı digicam'ler gibi ekstra ayarlama imkânları sunmalılar. Testteki cihazlar bu noktada bizi hayal kırıklığına uğratmıyor. Hepsinin beyaz dengesi için farklı seçenekleri (gün ışığı, bulutlanma, floresan ışığı, ampul ışığı) ve gece modu, portre veya manzara gibi farklı motif programları var. İş hayatınızda sıkça başvurabileceğiniz yararlı bir modu ise Samsung G800 ve Sony Ericsson K850i sunuyor; bu mod doküman fotoğraflarını çekmek için özel olarak geliştirilmiş. Nokia N95 be N82 dışında tüm cep telefonları panorama fotoğraflar da çekebiliyor.

Fotoğraf donanımı: Cep telefonları yükseliyorArtık ince ayar yapmak da mümkün
Otomatik odaklama, otomatik deklanşör, flaş (kırmızı-göz bastırma özelliği olan) ve sepya-tonlama veya siyah-beyaz gibi efektler standarttır. Tüm cihazlar otomatik ayarlama dışında ISO hassasiyet ayarı da sunar. Genellikle ISO 50 (Nokia cep telefonları dışında), 100, 200 ve 400 arasında değerler sunuluyor. Hatta LG'nin KU990 Viewty modeli ISO 800'e bile ulaşabiliyor. Kısmen de olsa gerçek dijital kameralarda olduğu gibi ince ayar da mevcuttur. Nokia'larda keskinlik ve kontrastı 3 farklı seviyede yeniden ayarlayabilir ve ışıklandırma düzeltme (artı ve eksi iki seviye) uygulayabilirsiniz. LG'de ise manüel odaklama ve Nokia'larda olduğu gibi ışıklandırma düzeltme mevcut. Sony Ericsson K850i ise spot ölçümü sunuyor. En fazla özelliği ise Samsung G800 beraberinde getiriyor.

Fotoğraf donanımı: Cep telefonları yükseliyor
Optik zum halen eksik
Nokia, LG ve Samsung cep telefonları seri resim çekimi yapabiliyor. Sony Ericsson da bu özellik yok ama bunun yerine çekim tuşuna bastığınızda bir defada birden çok fotoğrafı aynı anda çeken Best-Pic fonksiyonunu sunuyor. Samsung cep telefonu bir optik zum sunuyor, rakipleri ise sadece dijital zum ve bunun yan etkileri (parazitlenme, düşük keskinlik) ile yetinmek zorunda kalıyor. Fotoğraf fonksiyonları ve diğer menüler arasında geçiş yapmak ise genel anlamda son derece kolay. Burada istisnai durumlar ise Sony Ericsson K850i'nin ve LG Viewty'nin dokunmatik ekranları. Ekranlar yeterince büyük, keskin ve düzgün renk gösterimi ile ikna ediyor. Digicam'ler de bundan daha iyisini yapamıyor.

LG KU990 Viewty: Çok söz veriyor ama azını tutuyor

LG KU990 Viewty: Çok söz veriyor ama azını tutuyor

Şık Viewty bir dijital fotoğraf makinesi gibi gözüküyor ve hızlı bir şekilde seri resimler çekebiliyor. Fakat testteki görüntü kalitesi pek de ikna edici olmadı.

LG KU990 Viewty: Çok söz veriyor ama azını tutuyorLG KU990 dış görünüş olarak bir dijital fotoğraf makinesine en çok benzeyen kameralı cep telefonu. Fakat bu durum başarılı bir görüntü kalitesi ile dengelenemiyor. Fotoğraflardaki keskinlik rakiplerinin sunduğundan çok daha az. Laboratuar testinde 1338 orta-alan çizgi değeri ile Nokia cep telefonları N95 ve N82'den burun farklı ile önde. Fakat dış mekan çekimlerinde motiflerin kenarları son derece bulanık, ince detaylar tanınmayacak hale geliyor ve resimler renk ve nesne bozulmasına uğruyor.

LG KU990 Viewty: Çok söz veriyor ama azını tutuyorHayal kırıklığına uğratan görüntü kalitesi
Renkler tozlu ve solgun gözüküyor, karanlık alanlarda ise çok az kontrast var. LG, laboratuar ortamındaki test-paletinde renkleri diğer telefonlara nazaran çok zayıf gösteriyor. Göze çarpanlar ise pembeye kaçan kırmızı-kaymaları ve grimsi mavi gösterimi. Viewty ten rengini yansıtmakta da zorlanıyor; bu sefer de gri bir sislenme var.

LG KU990 Viewty: Çok söz veriyor ama azını tutuyorAz miktarda titreme
Durum parazitlenme ve kenar karartma da daha iyi gözüküyor. Parazitlenme değerleri son derece düşük: ISO 100'de 202, ISO 400'de 275 son derece iyi. Fakat buna rağmen LG KU990, yetersiz keskinlik ve renk kaymaları yüzünden testteki en kötü görüntü kalitesini sunuyor. 1 saniyelik deklanşör gecikmesi yavaş olsa da seri resim çekiminde saniyede 3,3 resim ile son derece hızlı.

Sonuç: Düşük görüntü kalitesi
LG U990 her ne kadar bir dijital fotoğraf makinesi gibi gözükse de aynı kaliteyi sunamıyor. Sadece resim hışırtısı ve seri resim çekiminde iyi bir izlenim bırakıyor. Toplamda ise testteki en kötü görüntü kalitesi sunuyor.

Nokia N95 8GB: Güzel renkler ama eksikleri de var

Nokia N95 8GB: Güzel renkler ama eksikleri de var

Güneş veya gölge fark etmez: Nokia'nın multimedya devi renkleri düzgün bir şekilde gösterebiliyor ve karanlık resim bölümlerinde iyi bir kontrast sunuyor ama aydınlık motiflerde biraz zayıf kalıyor.

Nokia N95 8GB: Güzel renkler ama eksikleri de varN95 8GB genel olarak bakıldığında dış mekân çekimlerinde doğal renkler sunuyor ama eksikleri yok değil. Mesela telefon resmin karanlık bölgelerinde kontrasta hâkim iken, aydınlık bölgelerdeki ışık detayları kapatırcasına fazla parlıyor. Keskinlik de tam anlamıyla mükemmel değil; örneğin ağaçların ince hatları yeterince detaylı gösterilemiyor. Laboratuar testinde ise 1319 orta-alan çizgisi ile ortalama bir değeri yakalıyor.

Nokia N95 8GB: Güzel renkler ama eksikleri de varAydınlık resim bölgelerindeki problem
Renk gösterimi konusunda son derece başarılı olan N95 8GB, rakip modellerin zorlandığı renklerde bile (sarı, kırmızı ve beyaz bölge) alnının akıyla görevini yerine getiriyor. Ten rengi aynı Sony Ericsson'da olduğu gibi gerçekçi. Nokia özellikle yapay ışık altındaki renk gösterimi ile büyük bir övgüyü hak ediyor. Bu alanda diğer rakipler başarısız oluyor. Fotoğraflardaki genel izlenim son derece aydınlık olduğu için bu durum dış mekan çekimlerine bahsettiğimiz etkiyi bırakıyor: Karanlık bölümlerde son derece iyi ama aydınlık alanlarda kontrast eksikliği var. Parazitlenme açık alanlarda belli olmuyor, laboratuar ölçüm değeri olan ISO 100 (263) ise endişe edilecek bir durum oluşturmuyor.

Nokia N95 8GB: Güzel renkler ama eksikleri de varAni çekimler için çok yavaş
Kenar karartma oranı LG Viewty'den daha düşük ama test birincisi Sony Ericsson K850i'nin seviyesine de ulaşamıyor. Genel olarak N95 8GB görüntü kalitesinde iyi bir yeri hak ediyor.

Nokia hız ölçümünde en yavaş deklanşör gecikmesine sahip. Dolayısıyla fotoğraf çekildikten sonra ekrana gelene kadar 2,1 saniye geçiyor. Saniyede 0,6 resim ile seri-çekim hızı da son derece düşük.

Sonuç: Ortalamanın biraz üzerinde
N95 ile çekilen resimler bir dijital fotoğraf makinesinden beklenene fazlasıyla yaklaşıyor. Görüntü kalitesi kötü değil ama kusursuzdan uzak. Böylece testimizde iki numaraya yerleşiyor.

Nokia N82: Hız her şey değildir

Nokia N82: Hız her şey değildir

Görüntü kalitesi N95'e yaklaşıyor fakat beyaz dengesi için aynı şey geçerli değil. Bunun yerine N82 testteki en hızlı fotoğraf-cep-telefonu olmayı başarıyor; hatta bazı digicam'lerden bile daha hızlı resim çekebiliyor.

Nokia N82: Hız her şey değildirN82'nin fotoğraf donanımı Nokia N95 8GB'e denk diyebiliriz; hatta artıları bile var. Bu yüzden telefon uygulamada ve ölçümlerde benzer bir keskinlik değerine (1350 orta-alan çizgisi ile neredeyse birbiri ile aynı) sahip ve çizgisel yapıları gösterimde aynı eksiklikleri var. Mesela aydınlık alanlardaki renk gösterim performansı, kardeş model ile birbirine benziyor.

Nokia N82: Hız her şey değildirYüksek renk-parazitlenmesi
Genel anlamda N82'nin N95 8GB'tan daha kötü bir çizgi çizmesinin nedeni, çok sıcak renk tonlamasından kaynaklanıyor. Güneş ışığı vuran bina, beyaz dengesini çığırından çıkarmış olmalı ki, renk gösterimi daha çok sarıya kaymış. Laboratuar ölçümlerinde ise N82 daha iyi bir grafik çiziyor ama renkler N95 8GB'taki kadar güçlü değil ve ten renginde hafif bir gri sis var. N82 de yapay ışık altında çok iyi bir renk doygunluğu sunuyor. Gerçi renk parazitlenmesi diğer Nokia modele göre daha fazla; zaten ölçülen değer de (ISO 100'de 312) bunu ispatlıyor.

Nokia N82: Hız her şey değildirHızlı çekimler için birebir
Toplama bakıldığında ise N82 üçüncü sıraya yerleşiyor ve iyi renk gösterimi sayesinde burun farkıyla Samsung G800'ü geçiyor. Gerçi N82 seri-resim hız ölçümünde N95 8GB gibi (saniyede 0,6 resim) pek iyi bir grafik çizmese de 0,3 saniyelik deklanşör hızı, güncel dijital fotoğraf makineleri ile aynı.

Sonuç: Karışık duygular
N82 görüntü kalitesi konusunda N95 8GB'a tam olarak yaklaşamıyor ve testimizde genel anlamda ortalamayı yakalıyor. Her halükarda düşük deklanşör gecikmesi ile anında çekimler için kullanılabilir.

Samsung SGH-G800: Optik zum, sıradan resimler

Samsung SGH-G800: Optik zum, sıradan resimler

Samsung G800 testimizde optik zum sunan tek cep telefonu ama sunduğu düşük parlaklık yüzünden fotoğraflar karanlık çıkabiliyor.

Samsung SGH-G800: Optik zum, sıradan resimlerDış mekân çekimi olsun veya laboratuar çekimi olsun resimler olması gerekenden daha karanlık gözüküyor. Fotoğrafların Exif verileri, dış mekân çekimlerinde aydınlatma süresinin 1/2500 ile rakip telefonlara (F2,8 ve 1/500) göre çok daha kısa olduğunu açığa çıkarıyor. F3.8 objektifin düşük aydınlatması da buna eklenince ortaya bir aydınlatma-eksikliği çıkıyor. Gerçi birçok ince-ayar imkânı ile bu efekt biraz da olsa ortadan kaldırılabiliyor. Ama bir fotoğraf-cep telefonu ile otomatik ayar modunda da güvenilir resimlerin çekilebilmesi gerekiyor.

Samsung SGH-G800: Optik zum, sıradan resimlerDoğal renkler, düşük çözünürlük
Karanlık olması dışında renkler genel olarak son derece doğal. Aydınlık resim bölgelerinde yeterli kontrast ve detayın olup karanlık bölgelerde durumun aynı olmaması yine resimlerin gerçeğinden daha karanlık olmasından kaynaklanıyor. Laboratuar testlerinde bu durum yine kendini belli etse de Samsung beyaz bölgeyi iyi bir şekilde canlandırabiliyor; fakat kırmızı turuncuya kayıyor ve sarı renk kirli ve soluk gözüküyor.

Samsung SGH-G800: Optik zum, sıradan resimlerBelirgin renk-parazitlenmesi
287'lik parazitlenme değeri kötü değil ama test fotoğraflarında parazitlenmeden kaynaklanan resim-bozuklukları, Sony Ericsson veya Nokia modellerine göre daha çok göze çarpıyor.

0,9 saniyelik deklanşör gecikmesi orta-seviye bir değer ve gerçek bir digicam'dan daha yavaş. Buna rağmen seri resim çekimindeki hızı (saniyede 2,3 resim) "iyi" notunu hak ediyor. Diğer 5 Megapiksel cep telefonları ile karşılaştırıldığında G800'ün görüntü kalitesi ancak dördüncü sıraya yetebiliyor, sadece LG Viewty G800'den daha kötü bir grafik çiziyor.

Sonuç: İkna edici değil
Optik zuma sahip olmasına rağmen SGH-G800 sondan bir önceki sıradan kurtulamıyor. Resim kalitesi bariz bir şekilde kötü.

Sony Ericsson K850i: Fotoğraf makinesine çok yakın

Sony Ericsson K850i: Fotoğraf makinesine çok yakın

Sony Ericsson K850i keskinlik ve kontrastı çok iyi ayarlayabiliyor. Kenar karartma ve resimlerin genel izlenimi de hoşumuza gidiyor.

Sony Ericsson K850i: Fotoğraf makinesine çok yakınTestimizde ağaç dalları gibi ince yapıları yeterince keskin gösterebilen tek cihaz Sony Ericsson K850i oldu. Laboratuardaki çözünürlük ölçümü de bunu doğruluyor; 1517 orta-çizgi ile Sony Ericsson birinci sıraya yerleşiyor ve rakiplerine yüzde 15 fark atıyor. K850i kenar karartma ve fotoğraf incelemesinde de en üst seviyeye ulaşıyor.

Sony Ericsson K850i: Fotoğraf makinesine çok yakınDoğal renkler
Dış mekân çekimlerindeki renk görüntüleme ve doğallık son derece dengeli. Hem aydınlık hem de karanlık bölgelerde yeterince kontrast ve detay mevcut. Renk ölçüm tablosu biraz karanlık bir hava bırakıyor, beyaz alan gri renge kırmızı alan ise hafifçe magentaya kaçıyor. Ten rengi dâhil diğer renklerde ise durum iyi. Sony Ericsson parazit ölçümünde en kötü değeri (ISO 100: 338) sunsa da aynı durum test çekimleri için geçerli olmadı: Dış çekimlerdeki gökyüzü mavisinde herhangi bir parazit veya renk lekesi bulmak mümkün değil. Burada görüntü işlemcisinin parazit-engelleme özelliği iyi bir iş çıkarıyor.

Sony Ericsson K850i: Fotoğraf makinesine çok yakınAni çekimler için yeterince hızlı
Cihazın deklanşör gecikme süresi 0,55 saniye ile ortalarda bulunuyor ki, tipik bir digicam de buna yakın bir değer sunuyor; K850i'nin gerçek bir seri-resim çekme özelliği yok.

Her şeyi hesaba katarsak Sony Ericsson K850i testte en iyi görüntü kalitesini sunuyor. Öyle görünüyor ki, geliştiriciler düzgün bir kameranın nasıl yapılacağını ve tüm bileşenlerin nasıl uyumlaştırılacağını Sony'nin Cyber-shot kamera bölümünden çok iyi bir şekilde öğrenmişler.

Sonuç: Rekabete dayanıklı
Testte gerçek dijital fotoğraf makinelerine rakip olabilecek tek cep telefonu K850i oldu; en azından ucuz ultra-kompakt kameralar ile rekabete dayanabilir.

Sonuç: Neredeyse Canon Ixus kadar iyi

Sonuç: Neredeyse Canon Ixus kadar iyi

Testte en iyi görüntü kalitesini Sony Ericsson K850i sunuyor. Fakat telefon gerçekten de bir dijital fotoğraf makinesi kadar iyi mi? Fotoğraf cep telefonunu güncel bir kamera ile karşılaştırdık.

En iyi fotoğraf-cep telefonu ile doğrudan karşılaştırılabilecek bir digicam bulmak hiç de kolay değil. Bugünlerde 5 Megapiksel fotoğraf makinesi üretilmiyor; en ucuz fotoğraf makineleri bile 7-8 Megapiksel sensorlara sahip. Fakat pahalı bir fotoğraf-cep telefonunu bir dijital fotoğraf makinesine tercih edenler mümkün mertebe şık, kompakt ve kolay kullanılan markalı bir makine arıyor demektir. Bu yüzden güncel makineler arasında en çok ilgi görenlerden biri olan Canon Digital Ixus 70'i seçtik. Cihaz 7 Megapiksel sensora sahip ve görüntü kalitesi tatmin edici bir seviyede.

Sonuç: Neredeyse Canon Ixus kadar iyiIxus, K850i'ye karşı
Ixus 1400 orta-çizgi çözünürlük değeri ile test birincisi Sony Ericsson'a bile boyun eğmek zorunda kalıyor (1517 çizgi). Ixus'un en düşük parazit değeri 214 ve yüksek ISO değerlerinde güçlü bir şekilde artıyor; bu alanda K850i'nin önünde duruyor (ISO 100: 338). Görsel inceleme ve test çekimlerinde ise aradaki fark pek fazla değil. Ölçüm değerlerinde durum şöyle: Canon'un Delta E renk sapması gün ışığında 7,2, yapay ışıkta ise 25,5; burada K850i yakın değerler sunuyor (8,18 ve 23,3). Ixus'un kromatik renk sapması (4,6) cep telefonundan (1,48) daha kötü.

Zayıf nokta: Deklanşör gecikmesi
Hızlı Ixus 0,35 saniyelik deklanşör gecikmesi ise daha önde. Fakat K850i de 0,55 saniye ile birçok ultra kompakt makine kadar hızlı. Tam bu alanda testteki diğer cep telefonları tökezlemeye başlıyordu. K850i'nin yanında sadece N82 0,3 saniye ile ön plana çıkıyordu. Nokia N95 8GB'da resmi ekranda görene dek 2,1 saniye geçiyordu. LG KU990 Viewty bu iş için 1 saniyeye ihtiyaç duyuyordu. Samsung SGH-G800 ise 0,9 saniye ile biraz daha öndeydi.

Görüntü kalitesinde neredeyse fark yok
Görüntü kalitesinde Sony Ericsson K850i genel olarak Canon Ixus 70 ile başa baş gidiyor. Fakat farklı alanlarda bazen biri, bazense diğeri öne geçiyordu. Ölçüm sonuçlarına bakıldığında ise cihazlar yine birbirleri ile denk. 10 x 15'lik bir çıktıda iki fotoğraf arasındaki fark yok denecek kadar az. K850i anında çekim yapmak isteyenler için büyük bir avantaj, zira kişi cep telefonunu sürekli yanında taşıdığı için hiçbir anı kaçırmamış olacak. Profesyonel fotoğrafçılar ise az ışıklı ortamlarda ve zor çekim şartlarında tatmin edici sonuçlara ulaşmak için iyi bir DSLR fotoğraf makinesine başvurmalılar.

Detaylı Görüntü Kalitesi Tablosu

Detaylı Görüntü Kalitesi Tablosu
5 MEGAPİKSEL CEP TELEFONLARININ GÖRÜNTÜ KALİTESİ
Sıra Ürün Parazit (ISO 100) Delta E Renk Sapması Kromatik Sapma Çözünürlük (ortalanmış) Görüntü kalitesi (toplam)
1 Sony Ericsson K850i 338 8,18/ 23,3 1,48 1517 çizgi 74
2 Nokia N95 8GB 263 5,81/ 9,99 1,4 1356 çizgi 71
3 Nokia N82 312 5,08/ 7,96 3,03 1350 çizgi 68
4 Samsung SGH-G800 287 11,3/ 24,5 2,38 1270 çizgi 62
5 LG KU990 Viewty 202 8,6/ 23,5 1,21 1388 çizgi 59
Okuyucu Yorumları