8 Nisan Güneş tutulmasının uzaydan çekilen görüntüleri yayınlandı

8 Nisan'da gerçekleşen Güneş tutulmasının en büyüleyici fotoğrafları, Dünya'dan değil, uzaydan geldi. Uyduların yakaladığı muhteşem görüntüler yayınlandı.

8 Nisan Güneş tutulmasının uzaydan çekilen görüntüleri yayınlandı

2024'ün ilk Güneş tutulması 8 Nisan'da gerçekleşti. Uzmanlar, bu yıl meydana gelecek 2 Güneş tutulmasının yanı sıra 2 Ay tutulması, 4 süper Ay, 12 dolunay ve 10'dan fazla gök taşı yağmuru gerçekleşeceğini belirtiyor. Yani ilk tutulmayı görememiş olsak da, daha izleyebileceğiniz birçok gökyüzü olayı sırada bekliyor.

Bununla birlikte, 8 Nisan'daki tutulmanın birçok fotoğrafı da internette mevcut. Ama en büyüleyicilerinin Dünya'dan değil, uyduların uzaydan çektikleri olduğu kesin.

Tam güneş tutulmaları, Ay'ın Güneş ile Dünya arasından geçerek Güneş'in ışığını geçici olarak engellemesi ve Ay'ın gölgesindekileri ya da tutulmanın gerçekleştiği yolu karanlığa gömmesiyle meydana geliyor. Pazartesi günü, 185 kilometre genişliğindeki bu yol Meksika'dan Kanada'nın en doğu ucuna kadar Kuzey Amerika'yı içine aldı, yani kıtadaki milyonlarca insan Güneş'in kısa süreliğine karanlığa gömüldüğüne şahit oldu.

Ancak uzaydan görünüm tamamen farklı ve şanslıyız ki bazı uydular bunu yakalayabildi. Bu uydulardan biri olan Geostationary Operational Environmental Satellite (GOES-16), Ay'ın Kuzey Amerika üzerinden geçen gölgesini TSİ 16:00 ile 11:00 (UTC ile 14:00 ile 21:00) arasında yakalamayı başardı.

Yaklaşık 36.000 kilometre uzaklıkta yer alan GOES uyduları, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ve NASA arasındaki bir işbirliği sonucu geliştirildi.

Öte yandan SpaceX'in Starlink uyduları da Kuzey Amerika üzerinde doğuya doğru ilerleyen gölgenin bazı görüntülerini kaydetmeyi başardı.

NASA'nın DSCOVR (Derin Uzay İklim Gözlemevi) uydusu üzerindeki EPIC (Earth Polychromatic Imaging Camera) kamerasının saat 16:00 ile 20:30 (UTC) arasında yakaladığı görüntü ise şöyle:

Ay'ın gölgesi Meksika'nın Pasifik kıyısından Teksas ve Great Lakes üzerinden Kanada'nın Newfoundland Atlantik kıyısına kadar uzanırken, Dünya'yı kutuptan kutba dolaşan NOAA-20 uydusu gezegenin doğudan batıya görüntülerini yakaladı. Aşağıdaki mozaik, tutulma öncesinde, tutulma esnasında ve tutulma sonrasında çekilen üç görüntüden oluşuyor.

Bu manzarayı alternatif bir açıdan gözleyenler sadece uzay uyduları değildi. NASA astronotu Jessica Meir, 11.900 metreden bir T38 jetiyle çektiği Kuzey Teksas üzerindeki görüntülerini paylaştı.

Bir tutulmayı gökyüzünden izlemenin nasıl bir deneyim olduğunu merak edenler için Meir şunları söyledi: "Karanlığın bize arkadan yaklaştığını gördük. Kısa süre sonra bizi yakaladı ve birkaç dakika boyunca tam tutulma yaşadık. Sonra tekrar ışığa döndük."