ABD, Apple'a tekel karşıtı antitröst ihlalleri nedeniyle dava açıyor

ABD, teknoloji devi Apple'a bir kez daha antitröst davası açtı. Dava, Apple'ın daha küçük şirketlerin iPhone'larındaki donanım ve yazılıma erişimini engellediği gerekçesiyle açıldı.

ABD, Apple'a tekel karşıtı antitröst ihlalleri nedeniyle dava açıyor

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı, 15 eyalet ve Columbia Bölgesi Başsavcıları ile birlikte, tekel olan şirketlerin gücünü sınırlandırmayı amaçlayan Sherman Antitröst Yasası'nın 2. Bölümünü ihlal ettiği gerekçesiyle Apple aleyhine dava açtı.

Davaya göre Apple, çok sayıda iddianın yanı sıra, geliştiricilerin iPhone'un yeteneklerini geliştirmesini ve iPhone'dan vazgeçilmesini zorlaştırdı. Bu da tüm akıllı telefon pazarını daha da kötüleştirdi.

ABD Başsavcısı Merrick Garland bir video brifinginde Apple'ın ABD akıllı telefon pazarında yüzde 65'lik bir paya sahip olduğunu açıkladı. Garland, "Apple'ın akıllı telefon pazarındaki tekel gücünü sadece esasa ilişkin rekabette önde kalarak değil, federal antitröst yasasını ihlal ederek sürdürdüğünü" ileri sürüyor. Buna karşılık Apple, akıllı telefon pazarında küresel olarak yalnızca yüzde 20'lik bir paya sahip olduğuna ve yalnızca ABD'de değil, küresel olarak rekabet ettiğine dikkat çekiyor

Dava üç temel şikayetten oluşuyor. Bunlardan ilki, Apple'ın "geliştiricilere sözleşmeye dayalı kısıtlamaları seçici bir şekilde uyguladığı ve kritik erişim noktalarını onlardan gizlediği" yönünde. Yani diğer akıllı telefonlar, geliştiricilerin dokunarak ödeme gibi donanım özelliklerine erişimine izin verirken, Apple bu donanımı kendi Apple Pay platformuna özel tutuyor. Üstelik iPhone'da her işlem Apple Pay üzerinden gerçekleşiyor ve Apple büyük bir pay alıyor.

Ayrıca, telefonun donanımına erişimin sınırlandırılması, akıllı saatler gibi aksesuarların birlikte çalışamayacağı anlamına geliyor. Zira yeni Galaxy Watch, son çıkan Apple iPhone ile kullanılamıyor. ABD hükümetine göre Apple Watch'u da iPhone'dan başka bir şeyle kullanamıyorsunuz ve bu da Apple Watch alıcılarının iPhone almaya mecbur bırakılması anlamına geliyor.

İkinci şikayet ise Apple'ın "kullanıcıları iPhone'a daha az bağımlı hale getirecek, birlikte çalışabilirliği artıracak ve tüketiciler ve geliştiriciler için maliyetleri düşürecek uygulamaları, ürünleri ve hizmetleri baltaladığı" yönünde. Elbette bu iMessage ve yeşil balon argümanının çok daha ileri boyutlara taşınmış hali.