Küçük bir yazım hatası, bir Türk diplomatik mektubu da dahil, binlerce ABD e-postasının ifşa olmasına neden oldu

Aralarında, PKK'nın olası operasyonları hakkında uyarıda bulunan ve ABD’ye gönderilmiş bir Türk diplomatik mektubu da var: Küçük bir yazım hatası, hassas bilgiler içeren binlerce ABD e-postasının ifşa olmasına neden oldu.

Küçük bir yazım hatası, ABD'nin hassas bilgilerinin ifşa olmasına neden oldu

Küçük bir yazım hatasının, bazıları son derece hassas bilgiler içeren milyonlarca ABD askeri e-postasını Mali’ye yönlendirdiği bildirildi.

Bu hata, alıcı e-posta adresi etki alanı için .MIL yerine .ML girilmesinden kaynaklanıyor gibi gözüküyor. Financial Times tarafından bildirildiği üzere, bu bir harflik hata “diplomatik belgeler, vergi beyannameleri, şifreler ve üst düzey yetkililerin seyahat bilgileri” gibi verileri ve çok daha fazlasını ifşa etti. Yanlış yönlendirilmiş e-postalar (şimdilik) sadece Mali’nin ülke etki alanını yönetmekle görevli bir yükleniciye ulaşmış olsa da, .ML’nin kontrolü yakında Rusya ile bağları olan Mali hükümetine geri dönecek.

Yazım hatası sızıntısı, Mali’nin ülke alanını yöneten Hollandalı bir yüklenici olan Johannes Zuurbier tarafından ifşa edildi. Zuurbier, 2014'ten beri Amerika Birleşik Devletleri’ni konu hakkında uyarmak için onu ciddiye almaya çağıran çok sayıda girişimde bulunduğunu ancak ciddiye alınmadığını söylüyor. ABD’yi acilen harekete geçmeye ikna etmek için son bir girişim olarak, sözleşmesinin sona erme tarihi (ve hatalı gönderilen e-postalar da dahil olmak üzere alan adının Mali hükümetine teslimi) yaklaşırken e-postaları bu yıl toplamaya başladığını söylüyor. Zuurbier, Temmuz ayı başlarında ABD’ye gönderdiği bir mektupta, “Bu risk gerçek ve ABD’nin düşmanları tarafından istismar edilebilir” yazmıştı. Yaklaşık 117.000 e-posta topladığını ve sadece geçtiğimiz Çarşamba günü yaklaşık 1.000 e-posta daha geldiğini söylüyor.

Sızanların arasında bir Türkiye diplomatik mektubu da var

Zuurbier, mesajların hiçbirinin gizli bilgi olarak işaretlenmediğini söylese de, bunlar hala ABD askeri personeli, yükleniciler ve aileleri hakkında hassas veriler içeriyor. Bildirilen içeriklerin arasında ABD Ordusu Genelkurmay Başkanı General James McConville’in Mayıs ayında Endonezya'ya yapacağı gezi için seyahat planları da bulunuyor. Diğer bilgiler, tesislerin haritalarını, üslerin fotoğraflarını, kimlik belgelerini (pasaport numaraları dahil), gemilerin mürettebat listelerini, vergi ve mali kayıtları, tıbbi verileri, gemilerin mürettebat listelerini, deniz teftiş raporlarını, sözleşmeleri, personele karşı suç duyurularını, dahili zorbalık soruşturmaları ve seyahat rezervasyonlarını içeriyor. Bir FBI ajanından gelen bir e-postada, PKK'nın olası operasyonları hakkında uyarıda bulunan ve ABD’ye gönderilmiş bir Türk diplomatik mektubu da yer alıyordu.

Eski NSA başkanı ve emekli dört yıldızlı ABD Donanması Amirali Mike Rogers, FT’ye “Bu tür bir sürekli erişiminiz varsa, yalnızca sınıflandırılmamış bilgilerden bile istihbarat üretebilirsiniz” diye belirtiyor. Rogers, bunun nadir olmadığını söylüyor ve hata yapan insanların norm dışı olmadığını söylüyor. Ancak, “Önemli olan, bilginin ölçeği, süresi ve hassasiyetidir” diye ekliyor.

Pentagon adına konuşan Yarbay Tim Gorman ise, FT’ye Savunma Bakanlığı’nın “bu sorunun farkında olduğunu ve kontrollü ulusal güvenlik bilgilerinin veya kontrollü sınıflandırılmamış bilgilerin yetkisiz ifşalarını ciddiye aldığını” söyledi.