ABD'li politikacıyı taklit etti, ChatGPT hesabı askıya alındı

OpenAI, ABD'li bir başkan adayını taklit eden ChatGPT sohbet robotunun geliştiricisini askıya aldığını duyurdu. Bu olay, şirketin kullanım koşullarına ne kadar önem verdiğini bir kez daha kanıtlıyor.

Politikacıyı taklit etti, ChatGPT hesabı askıya alındı

The Washington Post’un bildirdiğine göre OpenAI, kampanyasını desteklemek için ABD'nin Demokrat başkan adayı Dean Phillips’i taklit etmek üzere tasarlanan ChatGPT destekli bir bot olan Dean.Bot’un geliştiricisini askıya aldı. Sohbet robotu, Phillips’i destekleyen Politik Aksiyon Komitesi (PAC) We Deserve Better için yapay zeka girişimi Delphi tarafından oluşturulmuştu.

Dean.Bot, tam olarak Phillips olduğu izlenimini yaratmaya çalışmıyor. Dean.Bot ile etkileşime geçmeden önce web sitesi, ziyaretçilerine sohbet robotunun doğasını açıklayan bir sorumluluk reddi beyanı gösteriyor. Yine de bu tür bir kullanım, OpenAI politikalarına doğrudan ters düşüyor. Şirketin bir sözcüsü tarafından Post’a yapılan açıklamada geliştiricinin askıya alındığı doğrulandı. Bu, OpenAI’nin 2024 seçimleri öncesinde teknolojisinin kötüye kullanılmasını önlemek için aldığı önlemler hakkında uzun bir blog yazısı yayınlamasından birkaç hafta sonra geldi. Bu blog yazısında, izin verilmeyen şeylerin bir örneği olarak özellikle “adayların kimliğine bürünen sohbet robotları” gösterilmişti.

Ayrıca OpenAI, blog yazısında “insanların siyasi kampanya ve lobi faaliyetleri için uygulamalar geliştirmesine izin vermediğini” de söyledi. The Washington Post’un daha önceki bir haberine göre Dean.Bot’un amacı potansiyel destekçilerle iletişim kurmak ve adayın mesajını yaymaktı. Post’un soruşturmasının ardından Delphi, ilk olarak ChatGPT’yi bottan kaldırdı ve diğer açık kaynaklı araçlarla birlikte çalışmasını sağladı, ardından Cuma gecesi OpenAI devreye girdikten sonra tamamen devre dışı bıraktı.

Şu anda siteyi ziyaret edenler hala sorumluluk reddi beyanı ile karşılaşıyor, ancak ziyaretçilere, chatbot’un “teknik sorunlar” nedeniyle kapalı olduğu ve “Özür dileriz, DeanBot şu anda kampanya üzerinde çalışıyor” mesajları veriliyor.